Een goedkoop idee voor florerende kleine beurswaarden in Brussel
Club Brugge verliest
Eerst het slechte nieuws. Alles wat men mis kan doen bij de beursgang van Club Brugge, deed men verkeerd. Het āuitstel wegens markt-omstandighedenā, zoals de verkopers van Club Brugge de beursafgang noemden, had daar niets mee te maken. Toch niet als ze met marktomstandigheden een āplots negatief beurssentimentā bedoelen. Dat belet soms wel eens een beursgang. Als voorzitter en hoofdaandeelhouder Bart Verhaeghe met de āmarktomstandighedenā het beursklimaat in BelgiĆ« bedoelt, heeft hij wel ten dele gelijk. Maar die had hij kunnen kennen, want risicokapitaal en de Belgen: dat is nog altijd een relatie van onwennigheid en angst.
Incasseren
Dat deze beursgang te veel op een eenzijdig āincasseringverhaalā leek, zoals Tom Simonts van KBC vrijdag in De Standaard verklaarde, is natuurlijk de belangrijkste reden. En wat is de rol van de banken die de verkopers begeleidden?
In dit geval verprutsten de verkoper en de begeleiders het vooral zelf. Jammer dus voor iedereen die Club Brugge en het Belgische voetbal een warm hart toedraagt. En ook voor de beurs in BelgiĆ« is dit een gemiste kans. Een voetbalclub had de beurs wat dichter kunnen brengen bij de ābeursgangā die veel mensen waarschijnlijk zelf nog met hun spaargeld zullen maken. Toch zeker als de rente nog zo lang laag zal blijven als men voorspelt. Natuurlijk moeten aandelen van bedrijven zoals de holding Sofina, het staaldraadbedrijf Bekaert en de biotechster Argenx, de hoofdmoot blijven.
Diversiteit
Maar diversiteit is ook op een aandelenbeurs een zegen. Hoe meer mogelijkheden, hoe meer een beleggingsportefeuille gespreid kan worden. En een beetje zoals bij mensen op elk potje een dekseltje past, geldt dat ook bij aandelen. Eerder gaf Spaarvarken Pascal Paepen hier al zijn visie over de beursgang van Club Brugge. Een beursgenoteerde voetbalclub is in de eerste plaats gericht op supporters, maar waarom niet? De club kan er wel bij varen als ze de beurs als financieringsbron verstandig gebruikt. Club blij, supporter/aandeelhouder blij. Maar er zijn ook gewone beleggers nodig. In dit geval particulieren, want Club Brugge zou met pakweg 200 miljoen euro een kleine beurswaarde zijn.
Wereldrecord beurstaks
Hier knelt het schoentje van de tot wereldrecordhoogte opgevoerde beurstaks van 0,35%. Die verhindert dat kleine beleggers regelmatig kopen en verkopen. Een voetbalaandeel is nu eenmaal geen kopen-en-houden aandeel.
Sioen
Als een cyclische kleine beurswaarde als Sioen geen meerwaarde meer ziet in een notering en hoopt dat het van de beurs kan, lijken ook vele andere bedrijven – ook voetbalclubs – bij voorbaat kansloos. Zelfs als ze, in tegenstelling tot Club Brugge, hun beursgang perfect zouden aanpakken. Dat de familie Sioen van de beurs wil, tot daar aan toe, maar ze moet dan wel een correcte prijs bieden voor de minderheidsaandeelhouders. 23 euro vonden we bij Spaarvarken veel te weinig en dat lieten we horen via een opgemerkt webinar op Spaarvarkens.be. Met succes : de familie verhoogde de biedprijs tot 27 euro.
Kleine Belgische bedrijven
Maar de boodschap is helaas dat kleine Belgische bedrijven vandaag nog minder dan vroeger kansen hebben om te groeien via de beurs. Door gebrek aan handel zakken ze sneller door de vloer. Alleen grote beurswaarden, met een waarde van vele miljarden euro’s genereren meestal voldoende handel om niet in een vicieuze cirkel van te lage liquidititeit te vallen. Want hoe minder handel, hoe minder beleggers nog handelen in kleine beurswaarden, zodat op den duur zelfs kleine beleggers onvoldoende handel vinden. Dubbel jammer voor een land met zoveel spaargeld.
Het goede nieuws
En toch zijn er eenvoudige oplossingen waarmee het tekort aan handel in kleine beurswaarden kan verholpen worden. Stimuleer beleggers om naar hartenlust te handelen in deze kleine beurswaarden. Schaf de beurstaks af voor beurswaarden van minder dan 1 miljard euro! Voor wie regelmatig wil in- en uitstappen maakt een kost van 0,70% om een transactie af te ronden wel degelijk iets uit. Dat is immers een zeker verlies. Het gaat van de winst af of maakt het verlies groter. De gevoeligheid van onze landgenoten voor fiscale vrijstellingen kennende, zou dit een belangrijk positief effect kunnen hebben.
Vincent Van Dessel, het hoofd van Euronext Brussel, berekende ooit dat dit voor de ontvangsten van de overheid weinig zou uitmaken. Ik besprak dat bij de Vlaamse Federatie van Beleggers en iedereen vond het een goed idee om dit opnieuw te activeren. We zouden het dan voorleggen aan de dames en heren van de federale regering.
Schaf beurtaks af voor kleine beurswaarden
Ik contacteerde Vincent Van Dessel om die rekenoefeningen nog eens maken. Dus hoeveel minder beurstaks de overheid zou ontvangen als ze de transactietaks zou afschaffen voor de kleine aandelen. Hij nam 1 miljard euro beurskapitalisatie als bovengrens. Op de 405 miljoen ontvangsten voor de beurstaks over 2020 zouden die aandelen slechts goed zijn voor zoān 7 miljoen euro beurstaks of nog geen 2% van het totaal. Dat komt omdat de handel in aandelen met de kleinste beurswaarde logischerwijze ook maar een heel klein deel van de totale handel is. De beurstaks afschaffen voor de handel in AB InBev alleen zou allicht meer kosten.
Vlaamse Federatie van Beleggers
Vincent Van Dessel mailt me die berekening en meldt meteen dat hij dit als voorstel formuleerde aan Vincent Van Peteghem (CD&V), de minister van FinanciĆ«n in de regering De Croo. Des te beter. Ik bespreek het opnieuw met de bestuursleden van de VFB. De Federatie van beleggers zet zich mee achter het idee. Eerste job: ceo Ben GranjĆ© van de Vlaamse Federatie van Beleggers zal dit voorstellen op een conferentie met als onderwerp “Hoe de vele miljarden Belgisch spaargeld kan ingezet worden voor de Belgische economie”. Bij Spaarvarkens zetten we ons volop achter dit idee. En ook:
Roerende voorheffing
Vincent Van Dessel heeft naast de afschaffing van de beurstaks op kleine aandelen ook voorgesteld om de roerende voorheffing op de dividenden van kleine beurswaarden van minder dan 1 miljard euro te verminderen van 30% tot 20%. Ook dat zou de schatkist amper voelen. Volgens de berekeningen van Euronext Brussel zou dat 13 tot 22 miljoen euro minder ontvangsten geven. Een schijntje in vergelijking met de 3,4 miljard euro roerende voorheffing die de overheid over 2020 ontving.
Meer handel, meer doorgroeiers
Wat denkt u, beste belegger? Zou de afschaffing van de beurstaks u kunnen verleiden om wat meer te handelen in kleine Belgische aandelen onder een miljard beurswaarde? Mij alvast wel. Bij kleine aandelen zijn nog niet-ontdekte parels te vinden. En als het toch niets aan taks kost, waarom dan niet eens wat meer handelen? Mijn broker zal ook tevreden zijn. Met de huidige meestal lage tarieven gun ik hem dat van harte. Iedereen mag leven. Het beste zou zijn dat we in Brussel weer een levende markt krijgen van kleine beurswaarden. Dan is meteen het āscale-upā-probleem in BelgiĆ« ā starters vinden gemakkelijk kapitaal, maar doorgroeiers hebben het veel moeilijker- ook opgelost. Aan de achterstand met de vele grote steraandelen op Euronext Amsterdam valt allicht weinig te doen, maar een florerende markt van kleine Belgische beurswaarden levert de echte economie wellicht meer op.
Het eerste deel van dit commentaar verscheen ook in De Standaard.
Hopelijk kan de taks verminderd worden en krijgen kleinere aandelen hierdoor misschien een stimulans. Waardevolle voorstellen in dit artikel. Hopelijk zijn de vera
Hopelijk kan de taks verminderd worden en krijgen kleinere aandelen hierdoor misschien een stimulans. Waardevolle voorstellen in dit artikel. Hopelijk zijn de verantwoordelijke politici intelligent genoeg om de aanbevelingen in concreto om te zetten.
Laten we wel wezen, een aandeel transactie met 0.35% taks minder belasten zal de Belg niet aanzetten om te beleggen (da’s bijvoorbeeld al minder dan de kosten die je aan je broker betaalt bij aankoop van ā¬1.000 aandelen). En regelmatig kopen en verkopen is niet iets voor “de goede huisvader”. Verminderen van de onroerende voorheffing op aandelen en obligaties zie ik wel helpen.
Wat zou helpen is de politiek die investeren aanmoedigt. Vandaag nog maar eens op TV: dividenden zijn des duivels. Je zou bang zijn om tegen iemand te zeggen dat je aandelen hebt.
Mochten ze nu eens in plaats op TV melden tevreden te zijn dat de dividenden weer op gang komen en het weer wat beter gaat met de bedrijven. Mensen aantonen dat ze kunnen mee profiteren van die dividenden door zelf aandelen te kopen. Van rijk worden een prestatie (‘the american dream’) maken in plaats van mensen bang te maken dat ze ook hun wijnkelder nog willen belasten.
Wat we natuurlijk allang wisten. Hoofdreden van de slechte prestatie van de Belgische beurs zijn de astronomische taksen die om de haverklap wijzigen. Dat hebben we met een politiek die niet meer weet van welk hout pijlen te maken ??? Nu gaan we nogeens bovenop federale, gewestelijke, provinciale en gemeentelijke taksen een europese belasting betalen. Dit om het vertrek van de Engelsen te compenseren, zodat het europese wangedrag kan doorgaan !!! Foei, foei, foei !