Wat doen met het uitkoopbod op Sioen?
De familie Sioen lanceert een uitkoopbod van 23,00 euro op alle aandelen Sioen Industries
Terwijl op Wall Street een grote groep kleine beleggers met aandelen als Gamestop de haaien en hefboomfondsen even een lesje leerde, blijft in België alles bij het oude. Jawel, ook hier ontpoppen spaarders zich tot aandelenbeleggers. Ze slaan hun prachtige, maar tere vleugels uit. Maar ze worden (nog) niet serieus genomen. Van oudsher zetten de meeste politici beleggers weg als speculanten. Of ze bestempelen die mensen, die hun financiële lot zelf in handen nemen, als een groep die dan vooral meer belastingen moet betalen.
Als het Sioen uitkomt
Als het hen uitkomt verwijten eigenaars van beursgenoteerde bedrijven dat beleggers alleen uit zijn op winst op korte termijn. Deze week lanceerde de holding Sihold, waarmee de familie Sioen ruim 65 % van de aandelen van Sioen Industries bezit, een uitkoopbod van 23,00 euro per aandeel. De intentie werd al officieel gemaakt eind oktober, toen het aandeel rond 18 euro noteerde, het laagste peil in vijf jaar.
Ideaal dus om zo goedkoop mogelijk eigenaar te worden van alle aandelen van Sioen Industries. Sioen is een specialist in zogenaamd technisch en gecoat textiel, dat gebruikt wordt in toepassingen van dekzeilen voor vrachtwagens tot beschermkledij voor de brandweer.
Sioen: marktleider, gezond, rendabel
Sioen is marktleider tot in verre buitenlanden, gezond en rendabel. Het bedrijf is wel gevoelig aan de economische conjunctuur. De resultaten staan nu dus onder druk door corona. Waarnemers noemen het bod opportunistisch. Kleine beleggers gebruiken minder vriendelijke bewoordingen. Volgens een peiling van de Vlaamse Federatie van Beleggers zal meer dan driekwart van de leden niet ingaan op het bod.
Wat Sioen in 2016 vertelde
In een interview in De Tijd (2016) verklapte ceo Michèle Sioen waarom de familie het zelf dom zou vinden om te verkopen: ‘Geld kost niets, maar het brengt ook niets op. Met Sioen halen we een rendement van 15% op het eigen vermogen. We kunnen ons kapitaal (eigen vermogen) dus best in het bedrijf laten.’
Is het dan niet verstandiger dat ook de kleine beleggers niet verkopen, zeker nu de koers laag is?
De familie schrijft in het prospectus van het uitkoopbod: ‘Dit vereist een toegewijd aandeelhouderschap met een langetermijnvisie dat kan instemmen met een omvangrijk investeringsprogramma. Volgens ons is dit niet verenigbaar met de korte termijngroeivereisten van de financiële markten.’ Wat heeft Sioen Industries de voorbije jaren dan gedaan? Juist: fors geïnvesteerd en overnames gedaan. Daarvan mag, als de geschiedenis van het bedrijf zich herhaalt, de volgende jaren rendement van verwacht worden. Maar investeren is iets anders dan consumeren. Het vraagt wat tijd voor het rendeert.
Laat u niets wijsmaken. Dit is bijna copy-paste van wat u destijds kreeg te horen bij de biedingen op Transics, VKP, Spadel*, Duvel Moortgat, Omega Pharma …, allemaal bedrijven waarop een uitkoopbod werd geforceerd. Jaren later zijn al die bedrijven veel meer waard. Maar die winst is er helaas enkel voor de hoofdaandeelhouders.
Premie van amper 7,7%
Tot slot valt nog op in het prospectus dat de geboden prijs slechts een premie biedt van 7,7% volgens een berekening op basis van de verwachte vrije kasstromen ‘op een 10-jaar plan, opgesteld door het management. Goede ondernemers (en dat is de familie Sioen) houden in hun toekomstprojecties toch altijd wat voorzichtigheid in acht? In de andere waarderingsmodellen en vergelijkingen, en dat geldt ook voor die van bankanalisten, wordt steevast gerekend met het huidige marktsentiment. En dat, zo geeft men in het prospectus toe, wordt mede bepaald door Covid-19. Bij een overnamebod en de intentie tot schrapping van de beursnotering, ontneemt men de minderheidsaandeelhouders de kans om te wachten tot de omstandigheden beter zijn.
Wat je moet weten over bankanalyses over het aandeel Sioen
De banken kunnen rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken zijn bij de familie Sioen en/of het uitkoopbod. Sowieso adviseren sell side bankanalisten meestal op korte termijnen en houden ze dus geen rekening met de intentie of verwachtingen van beleggers die al lang aandeelhouder zijn en dat ook willen blijven.
• Bij het uitkoopbod op Spadel gingen aandeelhouders met ongeveer 7% van de aandelen niet in op het uitkoopbod van 95 euro per aandeel. De hoofdaandeelhouder moet minimaal 95% van de aandelen in handen krijgen om de notering te kunnen schrappen. Daardoor noteert het aandeel Spadel nog altijd. Vandaag kost het 182 euro.
Besluit Spaarvarkens :
– Kleine beleggers worden al te snel weggezet als ongeduldige mensen die enkel uit zijn op winst op korte termijn
– Sioen Industries is een sterk bedrijf dat de voorbije jaren stevig investeerde. Dat levert pas na enige tijd extra rendement op.
– Nog maar in 2016 verklaarde ceo Michèle Sioen dat ze het zelf dom zou vinden om het bedrijf te verkopen: ‘geld brengt niets op terwijl Sioen heel rendabel is’
– Heel wat andere meerderheidsaandeelhouders deden een ‘Sioentje’. Meestal deden ze een gouden zaak. De minderheidsaandeelhouders zijn de pineut.
– Op basis van een toekomstplan volgens verwachte vrije kasstromen voor de volgende 10 jaar van Sioen zelf, bevat de premie slechts een premie van 7,7%. En dat terwijl er nog fors geïnvesteerd zal worden.
– In een peiling meldde driekwart van de VFB- leden dat ze niet op het bod zullen ingaan. De kans lijkt klein dat Sioen 95% van de aandelen in handen krijgt. Sowieso hoeft u niet in te gaan op het eerste bod. We kunnen ons geen bod herinneren dat niet heropend werd. Minstens aan dezelfde voorwaarden.
– Als de familie toch 95% van de aandelen binnenhaalt en het bedrijf van de beurs kan halen, dan krijgen ‘weigeraars’ toch minimaal hetzelfde als de aandeelhouders die wel op het bod ingingen.
– Pas als het bod definitief mislukt, hervat de gewone notering en is het mogelijk dat de koers onder de prijs van het bod zakt.
Toen de familie de intentie bekendmaakte een uitkoopbod te willen doen, schreef Spaarvarken-collega Pascal Paepen dit zeer lezenswaardige stuk : Als voorkennis legaal wordt
Hier vindt u het prospectus van het uitkoopbod.
Reacties