Wanneer insider trading legaal wordt

Gisterenmiddag werd de handel in het aandeel Sioen opgeschort. Gewoonlijk houdt dat in dat er later een belangrijke mededeling van het bedrijf volgt met koersgevoelige informatie. Dat kan dan ofwel erg goed nieuws zijn voor de aandeelhouders ofwel erg slecht nieuws. Die aandeelhouders moesten trouwens niet lang wachten op het bericht. Al snel raakte bekend dat de familie Sioen het familiebedrijf van de beurs wil halen. De biedprijs bedraagt 23 euro. Dat is bijna 26 procent meer dan de 18,30 euro waaraan het aandeel noteerde toen de handel werd opgeschort.

Feestje?

Goed nieuws! Want een mooie dagwinst voor wie het aandeel in bezit heeft. En toch vooral ook slecht nieuws. Wij van Spaarvarkens vinden dit nu niet bepaald iets om meteen het feestvarken voor uit te hangen. Integendeel. Het zou erg jammer zijn als dit bod slaagt en als Sioen daardoor effectief zou verdwijnen van de Brusselse koerstabellen. De producent van technisch textiel staat amper een kwarteeuw op Euronext Brussel. In die tijd groeide het aandeel uit tot de lieveling van menige Belgische belegger die het beschouwde als een welgekomen diversificatie in zijn portefeuille. Het aandeel kwam destijds aan 1.400 frank (34,71 euro) naar de beurs en zou later in 10 gesplitst worden. Op 24 jaar werd een belegging van 34,71 euro in Sioen dus 230 euro waard. Niet slecht als je weet dat de aandeelhouder ondertussen ook mooie dividenden kon opstrijken.

Alles is relatief

Wie 26 procent kan verdienen op een dag en op lange termijn zijn belegging maal 6,6 heeft zien gaan heeft toch geen reden om te klagen? Jawel. Wij denken daar anders over. Die dagwinst is weliswaar mooi, maar wij verkiezen toch de lange termijn. Begin dit jaar kostte een aandeel van Sioen ook al 23 euro dus wie het aandeel toen al in portefeuille had, heeft dit jaar nog niks verdiend. Het kan nog erger. In mei 2017 werd zowat 33 euro betaald voor Sioen. Wie toen kocht en nu ingaat op het bod neemt dus verlies.

Schitterende toekomst

Een goede belegger kijkt echter niet te veel in de achteruitkijkspiegel. Hij denkt vooruit. Wat biedt de toekomst voor Sioen? Wij nemen aan dat Sioen op termijn nog veel geld kan verdienen. Er zijn voortdurend nieuwe toepassingen voor technisch textiel en Sioen is nu eenmaal wereldmarktleider in gecoat technisch textiel en hoogwaardige beschermkledij. De vraag naar die producten zal alleen maar toenemen. Sioen beweert zelf dat zijn onderzoekers en ontwikkelaars dagelijks in de weer zijn om nog beter en sterker technisch textiel te maken, allemaal in functie van bescherming. De bedrijfsslogan is niet toevallig “innoveren om te beschermen”. Een mooie illustratie van dat feit is dat Sioen dit jaar ook de aanbesteding won die de Belgische overheid uitschreef voor zes miljoen filters voor mondmaskers. Die filters werden dus geproduceerd in vestigingen van Sioen in Luik en Poperinge. Sioen is een prachtig bedrijf. Waarom zou u die aandelen dan wegdoen?

Voorkennis en legale insider trading

De familie Sioen weet uiteraard ook dat ze goud in handen heeft. Een bod op het aandeel om zo weer het volledige bedrijf in handen te krijgen is dan ook een logische en menselijke daad. Het is ook een opportunistische zet in een beurs die door corona volatiel is, maar daarom niet duur. De familie Sioen weet trouwens meer dan u. Zij zijn insiders en kennen het bedrijf beter dan wie ook. Het bod is dan ook insider trading. Wettelijke, legale insider trading, dat wel. Maar dat betekent nog niet dat u daarom moet ingaan op het bod. Waarom zou u goud uit handen geven? Waarom zou u het tegenovergestelde doen van de familie Sioen?

In het verleden is al gebleken dat aandeelhouders die ingingen op een bod van de referentie-aandeelhouder heel wat toekomstige winsten aan zich hebben zien voorbijgaan. Denk maar aan de beursexits van Omega Pharma, Pairi Daiza en Duvel Moortgat. Keer op keer schitterende parels van bedrijven die na de exit nog veel meer waard werden.

Verzet

Ga dus niet zomaar in op het bod. Als aandeelhouders die minstens 5 procent van de aandelen in bezit hebben weigeren die aandelen te verkopen aan de familie Sioen, dan blijft Sioen op de beurs staan. De familie zal dan nog steeds goed verdienen aan de onderneming, maar ze gunnen andere, kleine aandelhouders ook nog wat. En Euronext Brussel? Die zal de notering van het aandeel ook liever rijk zijn dan kwijt. Niet enkel omdat de beurs dan wat kan factureren – een beursnotering kost nu eenmaal geld – maar ook omdat de notering van Sioen goed is voor de diversiteit en de uitstraling van de beurs. We hebben nood aan meer topbedrijven op de Brusselse beurs. Niet minder!

Reacties