De mening van Paepen: de beursafgang van Club Brugge

Vandaag geeft Pascal Paepen zijn mening over de mislukte beursgang van Club Brugge.

Club Brugge annuleert beursgang

Club Brugge laat weten dat het uitstel voor de beursintroductie komt door ‘markt-omstandigheden‘, maar dat is quatsch. De beurs is dan wel wat gedaald, maar die daling is te beperkt om de oorzaak te zijn van het afblazen van de beursintroductie van de Brugse voetbalclub. Dit lijkt veeleer te wijzen op prutswerk van JP Morgan en Credit Suisse, de zakenbanken die de opdracht binnenhaalden om de beursgang te begeleiden.

Als je op voorhand zo’n grote plaatsing van obligaties of aandelen op je bord krijgt, dan wordt de markt gecheckt en gaat men meteen op zoek naar potentiële kopers. Club Brugge zelf heeft weinig impact gehad op de beursgang, dat was vooral een zaak van de banken. Je hebt natuurlijk ook Berenberg Bank en Belfius die betrokken partij zijn, maar die zijn relatief klein en bijgevolg niet verantwoordelijk voor het zoeken van de grote investeerders. Hen verwijt ik niks.

Zakenbanken hebben geflaterd

Credit Suisse en JP Morgan hebben geflaterd. Het gevolg is imagoschade voor Club Brugge, al valt dat uiteindelijk nog mee. Club Brugge heeft volgens mij namelijk zelf niks misdaan, het is in deze lijdend voorwerp. Er is ook reputatieschade voor de zakenbanken. En voor Bart Verhaeghe. Die laatste zal – terecht – wel gevloekt hebben op de bankiers. Wellicht hebben de zakenbankiers de beursgang voor Club Brugge veel te rooskleurig voorgesteld. “Wij regelen dit wel even voor je, dear Bart.”

Bij het bekendmaken van de prijsvork waren er al indicaties dat het niet vlot ging. Aandelen van voetbalclubs zijn bovendien sowieso al ‘buiten categorie’ en dat maakt dat de operatie sowieso al moeilijker ligt dan normaal. Dat ook enkel bestaande aandeelhouders wilden verkopen en dat er geen nieuwe aandelen uitgegeven zouden worden was ook speciaal.  Dat gaf op zichzelf al een signaal dat de operatie er niet was voor de club, maar wel voor de verkopers”, aldus de professor.

Een verder uitstel is ook niet zo simpel, want er is nu dus een serieuze imagoschade. Je gaat dit dossier binnen een paar maanden niet zomaar uit de frigo kunnen halen. De beursgang van Club Brugge is nu een verbrand gerecht. Zelfs Jeroen Meus kan daar niet op 1-2-3 weer iets lekkers van maken. We’ll see. Dit komt misschien nog goed, maar het zal niet voor meteen zijn. De verkopende partijen zijn te hebberig geweest en JP Morgan en Credit Suisse te amateuristisch. Ze hebben hun huiswerk niet gemaakt. Dit zie je niet vaak”, zegt de professor, die zelf nog heel wat kapitaalmarktoperaties begeleidde toen hij in de Londense City werkte.

Recommend0 recommendationsPublished in Beleggen, Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties