Beleg in fondsen via Euronext Amsterdam

In deze bijdrage heeft fondsenspecialist Geert Junius van Spaarvarkens.be een bijzondere tip voor u. Beleg in Nederlandse beleggingsfondsen! Die kan u namelijk relatief goedkoop kopen op de beurs van Amsterdam.

Weerstand

Menig belegger heeft een zekere weerstand ten opzichte van een belegging in klassieke open-end fondsen die worden aangeboden door financiële instellingen. Voor de reden hoeven we niet ver te zoeken. Die fondsen hebben nu eenmaal de reputatie te duur te zijn door de diverse en vaak ondoorzichtige kostenstructuur en taksen. Wij begrijpen dat. Vele fondsen en tak 23 levensverzekeringen zijn inderdaad te duur. Je belegt in de eerste plaats toch voor jezelf en niet voor de tussenpersoon, de fondsbeheerder en de fiscus.

Maar desalniettemin bieden fondsen toch ook belangrijke voordelen, zoals spreiding en dus risicobeheersing en toegang tot markten die niet voor iedere belegger toegankelijk zijn. Vandaar dat we bij Spaarvarkens.be dit beleggingsproduct niet kunnen negeren. De missie van Spaarvarkens.be blijft niettemin: zoeken naar meer waarde voor je geld. Voor te dure fondsen zoeken we dan ook naar goedkopere alternatieven. En dan komen we haast automatisch terecht bij holdings, ETF’s, beursgenoteerde closed-end funds en goedkopere share classes van klassieke fondsen.

Doe-het-zelf

Deze producten moet je in de praktijk aankopen via doe-het-zelf kanalen, namelijk via brokers met transacties in “execution-only” (zie daarvoor https://www.brokertarieven.be of ook https://www.bankshopper.be/brokers). Via deze weg realiseert u vaak een mooie besparing omdat de makelaarslonen doorgaans lager uitvallen dan de in- en uitstapkosten bij bank en verzekeraar.

In dit artikel hebben we het over klassieke actief beheerde open-end fondsen. Dat zijn de typische fondsen die u bij de bank koopt. Wist u dat u die ook op de beurs kan kopen? We hebben het dan over de fondsen die op Euronext Amsterdam verhandeld kunnen worden via het platform Euronext Fund Services. Dit is een primaire markt (NAV-platform), waarbij een intekenorder of een terugbetalingsorder wordt doorgegeven aan de fondsbeheerder, met tussenkomst van een aangesloten broker. Er zijn dus gelijkenissen met de handel in ETF’s, waar je ook via broker en een buitenlandse beurs, zoals Frankfurt Xetra, een fonds koopt of verkoopt aan een koers dicht bij zijn NAV (Net Asset Value, of intrinsieke waarde).

138 Nederlandse fondsen

De lijst van de klassieke actief beheerde fondsen op Euronext Amsterdam vindt u HIER.  Momenteel zijn het al 138 Nederlandse fondsen van een 20-tal beheerders. Daaronder vind je bekende namen, zoals Robeco, NN en Kempen, maar ook niche-beheerders zoals Add Value, TCM en Optimix. Er staan bekende fondsen op die prijzen wonnen bij Morningstar en andere fondsenjury’s. Belangrijk is dat het overwegend gaat over goedkope fondsen, dus met een lage lopende kostenfactor of TER (Total Expense Ratio). Deze lagere kosten hebben onder meer te maken met de Nederlandse MIFID-politiek aangaande retrocessies bij retailfondsen. Wij leggen persoonlijk de lat op een maximale TER van 1 procent en dit stelt geen probleem voor de grote meerderheid van de betrokken fondsen.

Test met drie fondsen

We testen hier de toegang voor een drietal fondsen uit de lijst bij twee Belgische online brokers, aangesloten op Euronext Amsterdam. We kiezen fondsen die redelijk bekend zijn dankzij hun credentials bij Morningstar. Ze krijgen hoge kwalitatieve en kwantitatieve ratings. De keuze is louter ter illustratie en we hebben geen advies over die fondsen. We hebben geen analyse gedaan van de fondsen. Die kan u eventueel zelf doen, met behulp van onze checklist.

De belegging in Nederlandse fondsen ondergaat als extra fiscaliteit tegenover de Belgische een Nederlandse roerende voorheffing (RV), namelijk 15% op dividenden. Die wordt eerst ingehouden en vervolgens wordt ook nog eens de Belgische roerende voorheffing ingehouden. De dubbele voorheffing is echter zeker geen reden om deze fondsen te mijden. Het moet wel een onderdeel zijn van de analyse: is er dividenduitkering en zo ja, hoe hoog is deze?

Voor een aankoop van 5.000 euro betalen we een instapkost (makelaarsloon) dat overeenkomt met respectievelijk 0,3% en 0,45% bij de 2 brokers. Vergelijk dit met courante instapkosten die al eens aangerekend worden door tussenpersonen! Het makelaarsloon bij uitstap (dezelfde tarieven) nemen we er zonder problemen bij. Bij geen van beide brokers is er een bewaarloon van toepassing op de effecten.

Wil je meer informatie over de fondsen op Euronext Amsterdam? Dat is geen enkel probleem. Google even op de isin code (de code die in dit geval telkens begint met ‘NL’) en je komt terecht op nuttige websites met onder meer de KIID van het fonds.

1) Robeco Sustainable Global Stars Equities Fund (NL0010366407)

  • Dit fonds is te koop via beide geteste platformen.
  • Het heeft een TER van 0,66%.

Robeco heeft overigens een heel goede fondsenselector, gericht op de Belgische belegger, met o.a. info over de toepasselijkheid van de Reynderstaks. Die vind je HIER.  We herhalen nogmaals het belang van de opvolging van deze taks, ook bij de afrekening van een verkoop.

2) NN Europe Small Caps Fund (NL006311730)

  • Dit fonds is te koop via beide geteste platformen.
  • Het heeft een TER van 0,83%.

3) Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)

  • Dit fonds is te koop via beide geteste platformen.
  • Het heeft een TER van 0,78%.

Opgelet! Het is mogelijk dat je niet alle 138 fondsen kan kopen via je broker. Dat kan zijn omdat het KIID document nog niet in het bestand van je broker zit. Bij onze test lukte een aankoop van het AEAM Global High Yield Fund maar bij 1 van de 2 geteste brokers. Lukt het je niet bij je broker? Stuur die dan een mail met de vraag om het fonds toe te voegen, zeker als je elders hebt gezien dat er wel degelijk een KIID is. Desnoods word je klant bij een tweede broker, als je weet dat het effect daar wel kan gekocht worden. Dit is helemaal niet omslachtig.

Conclusie

De lijst van klassieke fondsen die je op Euronext Amsterdam kan kopen lijkt op het eerste gezicht misschien nog beperkt, zeker in vergelijking met het aantal buitenlandse ETF’s die je via je broker op buitenlandse beurzen kan verwerven. Desalniettemin is veel mogelijk en zijn er meerdere kwaliteitsfondsen beschikbaar van goede beheerders. Vergelijk dit aanbod trouwens met een typisch gamma huisfondsen die je kan kopen via je bank. Op Euronext Amsterdam zijn je keuzemogelijkheden wellicht breder en je kan kiezen en diversifiëren tussen beheerders en tegelijkertijd profiteren van merkelijk lagere kosten.

Lees ook de andere bijdrages van Geert Junius, fondsenspecialist van Spaarvarkens.be:

Beleggingsfondsen: de 10-punten checklist van Geert Junius – Spaarvarkens.be

Let op met populaire gemengde fondsen! – Spaarvarkens.be

Let op de kosten van een Tak 23 beleggingsverzekering – Spaarvarkens.be

Closed-end fonds checklist (alternatief voor bankfondsen) – Spaarvarkens.be

Reacties