Nico Inberg van ‘De Aandeelhouder’ deelt zijn 3 favoriete beleggingen
Onze noorderbuur Nico Inberg heeft 27 jaar beleggingservaring op de teller. In wat hij zelf āzijn jonge jaren’ noemt, was hij optiehandelaar voor Optiver. Een tak van sport die in BelgiĆ« minder beoefend wordt. Geheel onterecht, vinden we bij Spaarvarkens.be.
Maar terug naar Nico Inberg. āNa bijna tien jaar als marktmaker bij Optiver evolueerde de veellezer Inberg verder als beursanalist. āIk focus enerzijds op fundamentele analyse, maar ook op de bewegingen op de beurs zelf’, vertelt de Nederlander.
‘Is het daarom dat hij een zogenaamde SPAC bij zijn favoriete aandelen durft zetten? Een zogenaamde Special Purpose Acquisition Company: een lege beursvennootschap die belooft rendabele investeringen te zullen doen.
Van IEX naar …
Dat hij als beurshandelaar bijna tien jaar aan de andere kant stond van de beleggers geeft hem een unieke kijk op de markten. Daarmee konden ook talrijke beleggende Vlamingen kennismaken met zijn spetterende beursverslaggeving voor IEX.nl, naar eigen zeggen de grootste beleggerscommunity van Nederland.
… De aandeelhouder op zaterdag
Sinds 1 december 2020 is Nico Inberg verbonden aan de beurssite DeAandeelhouder.nl. Daar heeft hij met een enthousiast team het online beursmagazine “De Aandeelhouder op Zaterdag” opgericht. Dat kent volgens goed ingelichte bronnen nu een steile groei.
Nico Inberg: āin dit interactieve beursmagazine geven we kooptips, aandelenanalyses, columns, achtergrondinformatie en coveren we alles. Zolang het maar met de beurs en beleggen te maken heeft.ā
De belangrijkste tip van Nico Inberg
Als antwoord op de vraag wat hij met 27 jaar beleggen op de teller als belangrijkste tip wil meegeven aan de lezers van Spaarvarkens.be antwoordt Nico Inberg: āMensen willen te snel een grote winst maken. De focus zou moeten zijn om een goed rendement op lange termijn te halen. Vaak gaan rendement en risico hand in hand. Kijk dus vooral naar het risico dat u loopt.
Laat u niet gek maken door snelle rendementen die u beloofd worden door allerlei ābeursgoeroes.ā 20 tot 30% winst op een dag is best mogelijk, maar dan moet u enorme risicoās nemen. Vroeg of laat betaalt u daarvoor de rekening.
Kijk dus bij elke belegging of speculatieve positie die u inneemt, ook naar wat het u kan kosten als het niet loopt zoals verwacht. Als Credit Suisse of Nomura dat gedaan hadden, hadden ze zichzelf een hoop geld kunnen besparen. Zie het ai-ai stuk dat Spaarvarken Pascal Paepen hier pas nog over schreef.
Drie favoriete beleggingen van Nico Inberg
Wanneer mij gevraagd wordt naar mijn drie favoriete beleggingen, denk ik altijd twee keer na. De beurs is dynamisch en wat vandaag een goede belegging is, kan morgen een āSELLā zijn. En andersom. Dat maakt de beurs fascinerend.
Ik zal hier drie van mijn eigen posities beschrijven. Ik denk dat ze de komende jaren nog veel potentie hebben. Nico Inberg voegde er, geheel volgens zijn principes, ook een ārisicoparagraafā bij.
1. Post NL, 4,24 euro. Beurswaarde 2,11 miljard euro
(ISIN NL0009739416)
- Definitieve draai gemaakt naar pakketten
- Omzet blijvend omhoog
- Dividendrendement van minimaal 7% de komende jaren
Het afgelopen jaar is een ware gamechanger geweest voor PostNL. De pakkettenmarkt is geĆ«xplodeerd en daar heeft PostNL uitstekend van geprofiteerd. Dan kunnen we zeggen: meer geluk dan wijsheid, maar dat is niet helemaal terecht. PostNL heeft de afgelopen jaren veel geĆÆnvesteerd in nieuwe logistieke centra, zelfs tegen de wil van de aandeelhouders in.
Bpost bijvoorbeeld komt er nu op pijnlijke wijze achter dat zij dat ook hadden moeten doen. (Zie de bijdrages over bpost op Spaarvarkens.be van Pascal Paepen en Stefan Willems.)
PostNL streeft momenteel maximale transparantie na. In ieder geval voor het dividend. Nadat in Nederland de enige grote concurrent op postgebied was overgenomen, werd tijdelijk het dividend geschrapt om de schulden wat in te dammen.
Nu het geld opeens aan alle kanten binnenstroomt, gaat de dividendkraan weer open. Over 2020 betaalt PostNL 28 cent dividend en zowel voor 2021 als 2022 stelt het nu al voor om in ieder geval 29 cent te betalen.
Het bijzondere aan de pakkettenmarkt is dat corona weliswaar een enorme versneller was, maar dat een deel ervan blijft hangen: corona heeft mensen digitaler gemaakt en met online oplossingen in contact gebracht. Daarvan blijft men in de toekomst gebruikmaken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Just Eat Takeaway.
De stijgende omzet uit de afdeling ‘pakketten’ maakt van PostNL een dividendaandeel. De nu al beloofde 29 cent zorgt in ieder geval voor een dividendrendement van 7% terwijl ik vermoed dat die 29 cent eerder nog aan de lage kant is.
Risicoās
De bezorgingsmarkt is wel in beweging. Amazon tuigt haar eigen bezorgdienst op in verschillende landen en de vraag is of de kleinere spelers kunnen overleven waar grotere partijen als DHL en UPS schaalgrootte hebben.
Consolidatie ligt voor de hand, maar hier spelen de lokale overheden ook nog een rol. Bij bpost is de overheid zelfs aandeelhouder, PostNL heeft een overheidscontract voor de bezorging van post.
2.Vale, 18,31 dollar. Beurswaarde 96,63 miljard dollar
(ISIN US91912E1055)
- Achterblijver in grondstoffensector
- Omzet kan nog substantieel omhoog
- Jarenlange hausse in grondstofprijzen voorzien
Het Braziliaanse Vale, producent van ijzererts, kobalt en nikkel, heeft een turbulente en moeilijke tijd achter de rug. De Samarco-ramp, in 2015, kostte al 19 mensenlevens maar op 25 januari 2019 brak opnieuw een dam van een opslagplaats van afvalstoffen. Die ramp kostte aan 270 mensen het leven.
Pas vorige maand werd bekend dat Vale 5,8 miljard dollar aan schadevergoeding zal betalen aan de gemeenschap in Brumadinho.Ā Het heeft Vale doen inzien dat ESG-principes belangrijk zijn: het thema van de Investor Day in 2020 was niet voor niets āBuilding a better Valeā.
Vale moest sinds de ramp haar productie van ijzererts ernstig inkrimpen, wat tot gevolg had dat er nauwelijks geld binnenkwam.
Concurrenten als Mittal, Rio Tinto en BHP profiteerden in eerste instantie van de hogere ijzerertsprijs, maar gaandeweg het parcours bleek dat tijdelijk, want door de slappe economie, met als eindknal de corona-uitbraak, bleven de ijzerertsprijzen onder druk liggen.
Sinds de vaccinrally zijn de prijzen echter aan het stijgen en niet zoān beetje ook. Tegelijkertijd heeft Vale zijn zaakjes weer wat op orde en kan het de productie de komende jaren weer terugbrengen naar de oude niveaus.
In het vierde kwartaal van 2020 zag het zelfs nieuwe records: er ging voor een recordhoeveelheid ijzererts naar China en ook de nikkelproductie schoot omhoog. Sinds 2017 was er nooit zoveel nikkel verkocht in Ć©Ć©n kwartaal.
IJzererts en nikkel als roofgoed
Het overgrote deel van de omzet van Vale komt van de ijzerertsproductie. In 2020 produceerde Vale 300 metrische ton ijzererts. Volgend jaar, in 2022, gaat dat doorstijgen naar 400 metrische ton: een stijging met een derde.
Maar Vale produceert dus niet alleen ijzererts. De vraag naar nikkel groeit en daar produceert het inmiddels recordhoeveelheden van. Nikkel wordt gebruikt in de batterij van de elektrische auto en is tegenwoordig āroofgoedā.
Elon Musk van Tesla noemde nikkel āour biggest concern for scaling lithium-ion cell productionā. Daarnaast produceert Vale als bijproducten nog een beetje kobalt, wat pellets (afval van ijzererts) en wat steenkool. IJzererts zorgde in het vierde kwartaal van vorig jaar voor 73% van de omzet.Ā Vale kocht al in 2006 een grote nikkelmijn in Canada (Inco) en van daar wordt de afdeling base metals geleid.
Reken je rijk
Alles is natuurlijk afhankelijk van de prijs voor ijzererts, maar sinds China weer een forse afnemer is, groeien de bomen weer tot in de hemel. IJzerertsproducenten kunnen zich weer rijk rekenen.
De vraag is hoelang deze grondstoffenrally voortduurt. De stimuleringsprogrammaās van de diverse regeringen, Amerika voorop, wijzen erop dat het wel eens langer kan duren dan gedacht.
Grondstofprijzen zijn erg afhankelijk van de groei van de wereldeconomie. Kijkend naar de vooruitzichten voor GDP-groei de komende jaren mogen we een langere tijd van hoge prijzen verwachten.
Sommigen spreken zelfs van een nieuwe supercyclus voor grondstoffen. Of dat het geval is, valt pas over enige tijd met een klein beetje zekerheid vast te stellen.
GDP gaat hard
De vooruitzichten voor economische groei zijn natuurlijk lastig te voorspellen, zeker in dit corona-tijdperk. Maar er wordt volop gestimuleerd en corona loopt dankzij de succesvolle uitrol van de vaccins in een aantal landen al op zijn laatste benen.
Let ook op landen als India, waar een enorme groei aan zit te komen. ArcelorMittal investeert niet voor niets vele miljarden in zijn thuisland.
Elektrische auto
Dan is er ook nog de elektrificatie van de samenleving, met speciale aandacht voor de auto. Elektriciteit moet worden opgewekt via zon en wind en opgeslagen in batterijen. Vervolgens wordt het de energie voor vooral vervoer.
De batterij is een heet hangijzer: het succesvol uitrollen van elektrische voertuigen hangt samen met een goedkopere batterij die een groter bereik kan bieden. Elke auto moet uiteindelijk op een batterij rijden: de vraag naar de materialen hiervoor wordt verondersteld 13-14 keer te verveelvoudigen. Of zoals ze in Nederland zeggen ā13 -14 keer over de kop te gaanā.
Voor dit jaar schatten analisten in dat er 3,50 dollar per aandeel verdiend gaat worden. De jaren erna wordt het ietsje rustiger (de ijzerertsprijs wordt geacht niet zĆ³ hoog te blijven, maar nog steeds respectabel hoog).
Wat Vale onderscheidt van de andere ijzerertsproducenten als BHP en ArcelorMittal is dat de productie nog een stuk omhoog kan. Eind december is Vale weer begonnen met de productie vanuit de mijnen in Minas Gerais en dat zal de komende maanden verder gaan toenemen.
Het is uiteraard zaak in deze cyclische business goed de eindvraag (de stand van de economie) in de gaten te houden. Ook moet een belegger in dit soort aandelen over wat incasseringsvermogen beschikken. Tussentijdse correcties kunnen af en toe wreed zijn.
3. SPAC: ESG Core 9,80 euro. Beurswaarde 306,2 miljoen euro
(ISIN NL00150006O3)
- SPAC met weinig risico
- ESG-sector is bijzonder populair
- Kan verrassend uit de hoek komen
Een SPAC, of een Special Purpose Acquisition Company, is omstreden. Het is een lege beursgenoteerde vennootschap met de belofte om te gaan investeren. Oprichters ervan wordt verweten te veel geld naar zichzelf toe te harken.
Het is hen inderdaad te doen om geld te verdienen, er zit niets nobels achter. Maar: u als belegger kunt daarvan mee profiteren. Let echter wel op de kleine lettertjes. EĆ©n van de leukere SPACās ā en Ć©Ć©n van de goedkoopste ā is de ESG Core SPAC. Deze is uitgegeven door Infestos (de ‘sponsor’) en die investeert er zelf ook 15 miljoen euro in.
Er is 250 miljoen euro opgehaald en met dat geld wordt gezocht naar een middelgrote onderneming in Noord-West-Europa die voldoet aan alle ESG-criteria. Dan moet u denken aan bedrijven als Alfen, EV-Box, in die hoek.
Deze moet vervolgens ook een competitief voordeel hebben en een businessmodel hebben dat gebaseerd is op een unieke technologie. Omdat deze SPAC momenteel onder de uitgifteprijs van 10 euro noteert is het risico vrij beperkt. Wanneer er namelijk een bedrijf gevonden wordt, moeten de aandeelhouders daarover stemmen. Wie het er niet mee eens is, kan onder bepaalde voorwaarden zijn geld terugvragen.
Mocht het helemaal niet tot een overname komen (dat moet binnen 2 jaar) dan moet de SPAC het geld teruggeven aan de beleggers. U krijgt dan de inleg minus negatieve rente terug, ongeveer 9,85 euro. Nog iets meer zelfs dan de huidige koers.
Beleggers in deze SPAC kunnen dus rustig achteroverleunen en afwachten met welke private onderneming de initiatiefnemers op de proppen komen. Deze investeerders hebben aangetoond dat zij een neusje hebben voor dit soort bedrijven. Zij brachten immers Alfen succesvol naar de beurs.
Ook hier geldt: ken uw risico, dan kunt u meer risico aan.
Wil u meer weten over de wondere wereld van beleggen? Schrijf je dan in op de beleggingscursus van Spaarvarkens.be:
Favoriete beleggingen van ā¦Ā iedere week iemand anders op Spaarvarkens.be
Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.be.
ik volg graag de berichten