Fuck you money en financiële onafhankelijkheid

Fuck you money spaarvarkens.be

“Waarom zou ik sparen? Wanneer ik in mijn kist lig, kan ik dat geld toch niet meenemen!” Deze oneliner (of een variant daarvan) hoor ik meermaals per maand wanneer ik schrijf over financiële onafhankelijkheid of fuck you money. Je weet wel: het financieel niveau dat je bereikt, waarbij je zonder beperkingen kunt kiezen wat je wilt doen met je leven. Waarbij alles een keuze is en je zelf kiest wat je doet en – vooral – niet doet.

Veel mensen denken dan aan palmbomen en een dikke Jaguar (het automerk trouwens, niet de wilde kat). Maar dat is niet mijn doel. Op dat strand zitten zou al snel gaan vervelen. En waar zou ik in godsnaam die dure sportauto zorgeloos kunnen parkeren zonder het risico op een schrammetje?

Nee, financiële onafhankelijkheid draait net om de vrijheid om keuzes te maken, zelfontwikkeling, het helpen van anderen en datgene doen wat je altijd al wou doen. Wat ik zou doen, eens ik dat punt bereikt heb? Grotendeels hetzelfde als wat ik vandaag doe. Want ja, ik heb een lightversie van financiële onafhankelijkheid al bereikt in de winter van 2020.

Fuck you money: de woorden die je baas niet wil horen

Maar voordat ik verderga, is het misschien interessant om de origine van fuck you money uit te leggen. Fuck you money is eigenlijk een Angelsaksisch begrip dat slaat op de laatste twee woorden die je roept wanneer je het kantoor van je baas voorgoed verlaat. En waarschijnlijk ook de laatste woorden die je ooit met hem zal uitwisselen. Want daar draait het om: het punt kunnen bereiken waarop je “de zekerheid” van je vaste job kunt inwisselen om te gaan doen wat je echt wilt. Dat kan trouwens evengoed werken zijn bij diezelfde baas. Maar misschien wel enkel parttime? En waarom niet zelf van je oude hobby je eigen zaak maken? Misschien wil je wel vrijwilligerswerk doen? Of slechtbetaald werk in de sociale sector, omdat je altijd al mensen hebt willen helpen. Of gewoon jezelf verder ontwikkelen door te reizen of door een nieuw vakgebied te gaan studeren.

Want laat ons eerlijk zijn. Iedereen doet wel in zijn leven bepaalde dingen die hij liever niet graag zou doen, terwijl sommige dromen nooit uitgekomen zijn. Niet iedereen heeft een topjob die goedbetaald is of heeft een carrière waarin hij kan doen wat hij graag doet. Misschien moet je wel samenwerken met een groep collega’s waar je elke dag een lach moet forceren, maar die je eigenlijk naar de hel wenst. Of zit je vast in die eindeloze cirkel van monotoon, hersendodend werk tot aan je pensioen.

Sparen is de sleutel tot succes

Ik hoor het je al denken. Allemaal goed en wel. Maar op het einde van de dag heb je wel geld nodig om te overleven. En dan zijn er maar een beperkt aantal opties om die financiële vrijheid te bereiken. Ofwel ga je zeer veel geld verdienen om jezelf vrij te kopen uit dat leven. Maar dat zal op korte termijn vaak gepaard gaan met een grote opoffering van je beste levensjaren. Ofwel – en dat raad ik aan – kan je best je levensstijl eens evalueren en een plan maken om je leven te verbeteren in de komende drie jaar.

Want fuck you money verdienen, dat gaat redelijk snel. Het eerste wat je moet doen, is maandelijks je kosten op een rijtje zetten en kijken van welke uitgaven je gelukkig wordt. Wist je dat huisvesting, transport en eten samen al bijna twee derde van je budget uitmaken? Je hoeft vaak niet op de kleine dingen van enkele euro’s te besparen. Als je leert hoe je efficiënter kunt wonen – heb ik deze ruimte wel nodig? – of dat je geen auto nodig hebt, dan spaar je automatisch al grote sommen uit.

Consumeer, maar consumeer slim

Zo bespaar ik sinds 2018 ieder jaar 3.000 euro op mijn huisvesting. Hoe? Ik ruilde mijn mooie appartement in Leuven voor cohousing. Die huisvestingskosten deel ik nu met meerdere mensen. Ook heb ik bij de aankoop van mijn auto bewust gekozen voor een kleine, zuinige auto met een lage cilinderinhoud. Zo bespaar ik een groot bedrag aan belastingen en brandstof. Met mijn autoverzekeraar sloot ik een deal om een bakje te installeren dat mijn rijgegevens verzamelt. Ik krijg er een korting van 25% voor op mijn autoverzekering. Dat, samen met mijn trucjes om goedkoop aan eten te geraken – denk aan apps als Too Good To Go, Social Deal, samen koken, deals sluiten met restaurantuitbaters et cetera – maken dat ik per maand gemiddeld net geen 1.000 euro uitgeef. De eerste stap richting fuck you money.

Fuck you money maakt fuck you money

Want fuck you money, dat gaat om het hebben van een financiële buffer. En liefst zet je die buffer ook zelf aan het werk. Zo geloof ik sinds mijn doortocht in de financiële sector heilig in de kracht van kapitaal. Kapitaal groeit immers in procenten en inkomsten uit loon in euro’s.

Maar eenmaal je buffer aanzienlijk begint te worden, zal je merken dat je met dezelfde moeite je resultaat ieder jaar exponentieel zal zien stijgen. En die buffer kan je dan weer inruilen voor meer vrije tijd, parttime werken, doen wat je graag doet en zo je leven in eigen handen nemen.

En moet dat dan veel zijn? Nee. Eens je je uitgaven kan beperken, kom je snel op een punt dat je enkele jaren vrijheid kunt kopen. Zo kan ik met mijn huidige levensstijl in principe zonder inkomsten leven tot 2027. Op vlak van geestelijke vrijheid en gezondheid is dat een enorm verschil. En kan je dan ook nog eens leren om die buffer te doen renderen, dan geef je jezelf een voorsprong die je met veel geluk nooit meer uit handen hoeft te geven.

Dus als je nog eens iemand ‘Fuck you!’ hoort roepen, denk dan terug aan dit artikel. En roep dan gewoon ‘Fuck you!’ terug. Want als je zelf de wilskracht vindt om je leven om te gooien, zal je net als ik dat punt sneller bereiken dan je denkt.

Kom ook regelmatig terug naar Spaarvarkens.be. We gaan hier nog meer over schrijven. Hieronder kan je ook je mailadres droppen. Dan sturen we je wekelijks een overzicht met de nieuwste artikels van Spaarvarkens. Wij bewaren je adres veilig en geven geen info door aan derden.

Reacties

  1. ik vraag me af hoe je meer loon krijgt door meer te werken, zonder dat je teveel moet afgeven aan de belasting. wat zijn de beste mogelijkheden naast een fulltime job?