Financiële onafhankelijkheid: de kracht van je netwerk (en van geven)

Stilte, heerlijke stilte. Nu men het huis naast mijn woonst aan het afbreken is, ben ik in mijn bed aan het genieten van mijn herwonnen kalmte na anderhalve week van inwendige rusteloosheid. Met de warme nachten van de afgelopen weken moest ik zelfs naar het koele huis van mijn ouders vluchten om toch maar wat slaap in te halen. De afbraakwerken bij de buren droegen ook bij aan mijn slaapprobleem, dus het doet deugd om even terug in mijn ouderlijk huis te vertoeven.

Vrienden zijn goud waard

Gaat dit lawaai nog lang duren? Hoog tijd om telefonische hulp in te schakelen van een Limburgse vriend die als stukadoor werkt en alles afweet van de bouw. Na een paniekperiode waarbij ik in mijn bed doorheen geschud werd (ik overdrijf absoluut niet, mijn bed trilt met de werken mee), verzekert mijn vriend me dat de afbraakwerken het luidruchtigste zijn en dat het daarna stiller wordt bij de heropbouw. De bouwgeluiden, die zullen helaas wel een jaartje blijven. De bulldozers zullen dan wel wegrijden, de bouwvakkers zijn niet meteen te vergelijken met bibliothecarissen en durven wel eens luidruchtig te zijn. Een investering in gehoorapparatuur kon dus wel eens de oplossing zijn.

Ok, so be it. Dan maar bellen met een andere vriend. Een IT-fanaat die alles kent van muziek en geluid. Ik had een oplossing nodig voor dit probleem en snel. En niet zo maar een oplossing, maar een reddingsmiddel waardoor zelfs een sloophamer door mijn muur kan beuken zonder dat ik het hoor. Ik zou toch graag wat slaap willen het komende jaar en overdag in stilte willen werken.

The sound of silence

Na deskundig muziekadvies zit ik hier nu met de duurste koptelefoon die ik ooit in mijn leven heb gekocht. Ik ben weer weg uit het ouderlijk huis, al trillen mijn kamer en bed nog steeds tijdens de laatste dagen van de afbraakwerken. Hoor ik het? Neen en ik voel de kleinere trillingen zelfs niet meer om de een of andere manier die ik niet kan verklaren. En dat dankzij de goede tips van mijn vrienden en een professionele koptelefoon die ik tweedehands kon kopen aan de helft van de nieuwprijs. Ik zie het weer helemaal zitten. Die afbraakwerken zal ik nu wel overleven. Een weekje geleden dacht ik daar nog helemaal anders over.

Een netwerk bepaalt je leven

Waarom ik u dit vertel? Welnu, om het belang van een goed netwerk te illustreren. Vrienden zijn uiteraard uiterst belangrijk in een mensenleven op sociaal vlak. Maar daarnaast is het ook belangrijk om te investeren in kameraden en een netwerk dat je kan helpen wanneer je in de problemen zit. In dat geval wil je graag geholpen worden door iemand met het best mogelijke resultaat tegen de beste prijs. Ah ja, want op de weg naar financiële onafhankelijkheid telt iedere cent.

Stefan Willems financiële onafhankelijkheid spaarvarkens.be vriendschap Portugal
Een foto van mij samen met mijn beste vriend die de stranden van Portugal verkennen.

Had ik mijn netwerk niet gehad, dan zou ik nu waarschijnlijk op een kleine kamer in de Ridderstraat in Leuven wonen. Een mooie kamer, dat wel, die ik in pure wanhoop nog snel gevonden had. Ik was in pure ellende beginnen zoeken naar een andere woonst om toch maar te kunnen vluchten van het lawaai. Maar de beste kamers in Leuven waren helaas al weg waardoor ik enkel nog een kleine kamer zou kunnen hebben, terwijl ik net groter wou gaan wonen. Deze kleine kamers waren dan nog vaak heel wat duurder dan waar ik zat. Op jaarbasis zou de verhuis me zelfs iets meer dan een extra maandloon kosten. En dat voor iets waar ik amper genot  aan zou beleven. Een maand extra werken voor niets? Achteraf gezien ben ik blij dat ik me niet heb laten leiden door de wanhoop die het gevolg was van lawaai en slaaptekort. Ik was zo moedeloos dat ik bijna alles had aangenomen als ik maar kon slapen.

Wat een geluk dat ik toch nog mijn vrienden heb gebeld. Hier zit ik nu, met geluidsapparatuur die zo goed is, zo stil, dat je het niet zou geloven. Gehoorbeschermers uit de bouw – jawel, die heb ik uitgetest – zijn er niks tegen.

Vrijgevigheid betaalt zich dubbel en dik terug

Een netwerk en goede vrienden zijn goud waard. Hoe graag je het ook wilt, je hebt niet alle kennis en vaardigheden in huis die je zult nodig hebben in dit leven. Dat is ook niet erg. Iemand die financieel onafhankelijk wilt zijn, moet leren dat hij net zijn omgeving moet helpen om zelf geholpen te worden. Zo help ik al jaren mensen met hun financiële vraagstukken. Gratis. Soms krijg ik als beloning een maaltijd, wat drankjes op café of gewoon een gezellige avond. En sommigen gebruiken mijn diensten waarbij ik nooit iets hoef terug te verwachten. Dat is niet zo erg. Je helpt immers niet om zelf iets te krijgen, maar om zelf gelukkiger te worden omdat je de andere helpt. Al is het toffer wanneer je een band opbouwt waarbij je later, als en wanneer je zelf in nood zit, op kan terugvallen.

Leer en onthou de truc van het geven. Als je nu je kennis deelt, een luisterend oor biedt in tijden van nood, of er gewoon bent voor mensen in tijden van stress, als je op die manier je leven leeft, zal je veel goodwill opbouwen bij mensen. Door anderen te helpen word je zelf blij en gelukkig. Dat is het belangrijkste doel. Soms, als je geluk hebt bij pech, kan je jaren later eens een gunst vragen en zal de persoon in kwestie je met alle plezier van de wereld zijn kennis lenen.

Ik ben nu op het punt gekomen dat ik bijna overal wel contacten heb die me kunnen helpen: met mijn auto, rechtszaken (advocaten), financiële zaken, mijn woning (ja, je huurbaas is iemand waar je ook in moet investeren) en zelfs mijn opdrachtgevers. Als je niet investeert in je netwerk, zal men ook niet in jou investeren. Dat is jammer, want de kracht van samen te werken is zo groot dat het je leven op meerdere niveaus makkelijker kan maken. Goedkoper is het ook, terwijl je ook eventuele belangenconflicten tussen klant en opdrachtgevers uitschakelt.

Daarom geef ik graag de volgende tips:

  • Help anderen zoveel je kan, als jij hen nodig hebt zal hun advies je later ruimschoots terugbetalen.
  • Probeer je vriendenkring zoveel mogelijk uit te breiden naar verschillende beroepsklassen. Dokters zijn tof, maar probeer ook eens accountants, bankiers, garagisten of advocaten aan je netwerk toe te voegen. Ooit zal je hun diensten zeker nodig hebben.
  • Een glimlach en een luisterend oor kosten niets. Geluk is het mooiste wat je mensen kunt geven.
  • Helpen is gezond voor je innerlijke mens. Ik help anderen omdat ik hier vrolijk van word. Dat is een van de beste motivaties om dit te doen. De rest is een mooie meevaller.
  • Een traktatie van een drankje of etentje kan zich later honderdmaal terugbetalen. Bespaar nooit op mensen en zeker niet op je vrienden en familie.

Simpele levenslessen, die we vaak al eens vergeten. Niet alles moet moeilijk zijn in een wereld die zeker in 2020 al gecompliceerd genoeg is geworden.

Published in Nieuws, Personal finance

Reacties