Beleggingsdagboek: hoe je emoties onder controle houden

Beleggingsdagboek Spaarvarkens.be Stefan Willems


2022 is niet goed begonnen als beleggingsjaar. De Bel20 verloor dit jaar tot nu toe al 14,8 procent, terwijl ook de Europese beurzen zwaar in het rood staan. Die verliezen verontrusten vooral beginnende beleggers. Zeker wanneer je nu op sociale media de beleggingsfora leest en ziet dat sommige portefeuilles al meer dan 50 procent lager staan door de terugval in technologie of door de spanningen in Oekraïne. Een grote groep beginnende beleggers begint daardoor voor het eerst sinds maart 2020 te voelen dat beurzen ook naar onder kunnen gaan. 

Beleggingsdagboek: waarom u er een betere belegger door wordt

Bent u bij deze groep mensen die zich toch wel ongemakkelijk voelt bij de huidige daling? Dan deel ik met u een van mijn favoriete tips die ik ook deel met mijn beleggingscursisten tijdens hun opleiding. De tip: hou een beleggingsdagboek bij!

Nu mag u misschien wel denken dat een dagboek niets te maken heeft met beleggen. Maar in de praktijk zal deze tool ervoor  zorgen dat u als belegger veel hogere rendementen zal halen en mentaal een veel hogere pijngrens heeft dan andere beleggers. Zo verplicht ik mijn cursisten om op een Excel-sheet of in een klassiek boekje voor iedere belegging hun redenering en gedachtegang op te schrijven.

Beleggingsdagboek: wat moet erin staan?

  • De naam van het aandeel

  • Waarom u het koopt

  • Wanneer u wil verkopen

  • Wat de positieve triggers zijn voor het aandeel in de komende maanden

  • Wat het aandeel fors lager kan brengen

  • De datum van aankoop

  • Stand van de index waarin het aandeel zit 

  • Korte samenvatting situatie op de beurs en hoe het evolueert

  • Waardering van het aandeel

  • Evaluatie, pas in te vullen bij verkoop om er later van te leren

Ook schrijf je op hoe je je voelt bij de aankoop want dat helpt om de impact van emoties in kaart te brengen. Hoe neutraler je emoties, hoe minder kans op overschatting of onderschatting van het potentieel van een aandeel. En later ga je dan ook geen last hebben van hebberigheid wanneer je aandeel je koersdoel haalt en je moet verkopen. Of net het tegenovergestelde. Dat je te vroeg verkoopt omdat het aandeel net gedaald is. 

Mentale rust helpt geld te besparen

Het leuke is dat wanneer je je gedachtegang opschrijft, je verplicht wordt om rustig na te denken over waarom je iets koopt en dat je hierdoor sneller fouten bij jezelf zal signaleren, nog voor je de aankoop doet. En veel belangrijker: in tijden van beursdalingen zal dit instrument je mentale rust geven omdat je in dit boekje opschrijft waarom je iets gekocht hebt. Zakt een aandeel 20%? Dan kijk ik standaard in mijn dagboek om nog eens mijn beleggingscase op te frissen. Zijn de redenen waarom ik het aandeel kocht nog steeds intact? Dan hoef ik me geen zorgen te maken.

Zie ik echter dat er fundamenteel dingen veranderd zijn, zoals boekhoudfraude, een hogere belastinggraad of een hoge inflatie, terwijl het bedrijf de kosten niet kan doorrekenen? Dan weet ik dat mijn case niet meer geldig is en dat ik moet verkopen. Hierdoor hou je je emoties onder controle en zal je uiteindelijk vele duizenden euro’s besparen doordat je veel vroeger zal verkopen bij verder dalende koersen en bij overdrijving je winsten zal veiligstellen voordat de bubbel knapt. En ondertussen leer je ook discipline kweken.

Heb je echter geen zin om voor jezelf te schrijven? Dan mag je een mailtje sturen naar [email protected]. Zo kun je door te bloggen je dagboek in de community delen en zo ook feedback krijgen. Bloggen helpt op die manier om je eigen beleggingsbeslissingen te verbeteren en de wisdom of the crowds in jouw voordeel te gebruiken. Want beleggen, dat is een teamsport. Veel succes!

In onze beleggingscursus geven we nog vele tientallen andere tips voor beginnende en ervaren beleggers. Doe jezelf en je spaarboekje een cadeau en reserveer je plaatsje in de volgende editie van onze cursus! Meer informatie over de cursus vind je hier.

Reacties