Wees niet te bang van Poetin  

Na bijna twee maanden in 2022 kleuren de aandelenbeurzen aardig rood met een verlies van bijna 9% voor de S&P500, 13% voor ‘groei’beurs Nasdaq en zowat 7% voor de Eurostoxx 50. Wall Street doet het nog slechter dan Europa. De afgelopen jaren was dat nog anders. En wat is de reden? Poetin, zegt u? Toch niet. Of toch niet helemaal. Zijn aandeel in de rode beurzen mag gerelativeerd worden. Het is de stijgende rente en de terugtrekkende kudde van centrale bankiers die de roze wolkjes van het voorbije decennium hebben weggeblazen.

Plaatselijke oorlogen, hoe erg en traumatisch ze altijd wel zijn voor de arme betrokkenen, hebben per saldo zelden een grote impact op de beurzen. Dat zou anders zijn als de ­oorlogsdreiging zich zou afspelen op de grond van de belangrijkste economieën. Maar dat is gelukkig al lang geleden.

Rusland: al bij al kleine economie

De voormalige econoom van het IMF, Olivier Blanchard, zei vorige week nog verbaasd te zijn dat de economie van Rusland nauwelijks zo groot is als die van ­België en Nederland samen. Inderdaad. De 144 miljoen Russen produceerden in 2021 naar schatting samen een bbp van zo’n 1.700 miljard dollar. De ­Belgen en de Nederlanders hebben samen een bbp van zo’n 1.600 miljard dollar met amper 28 miljoen inwoners.

Oekraïne is letterlijk en figuurlijk het arme land waar een oorlog kan losbarsten. Met zijn economie van amper 155miljard dollar telt het economisch ­helemaal niet mee. Het Westen zei al bijna achteloos dat het niet met wapens zal tussenkomen als de Russen Oekraïne zouden binnenvallen. De vraag is of het per saldo niet beter zou zijn dat de Navo nu meteen wel Oekraïne zou opnemen als lid. Maar zo moedig is de Navo wellicht niet.

Natuurlijk is er ook een impact op de energiemarkt, met name op de prijzen voor aardolie en vooral aardgas in Europa. Maar het is aannemelijk dat hier al veel van in de hoge olie- en aardgasprijzen verrekend zit. En hier geldt hetzelfde als voor de rode beurzen: de reden voor de hoge energieprijzen is niet Poetin, maar de eeuwig cyclische oliemarkt.

Poetin-optie?

Poetin zou de gaskraan voor Europa helemaal dichtdraaien. Maar dan schiet hij ook zichzelf zwaar in de voet, want dan berooft hij zichzelf van zijn inkomsten. Zeker als Poetin aan de macht blijft, zijn die inkomsten beperkt in tijd, want Europa zal nu alles op alles zetten om op termijn minder afhankelijk te worden van aardgas uit Rusland. Poetin is een dictator die niet te vertrouwen is. Daarom is het zo jammer dat sommigen Poetin en Xi Jinping over dezelfde kam halen. Die laatste is een verlicht despoot, die wel handelt in het belang van het grootste deel van zijn bevolking. Poetin beschermt alleen een kleine kliekje oligarchen om aan de macht te blijven.  

Wat doet een verstandige belegger?

Terug naar de beurs. Je hoeft als belegger niet te gaan lopen voor de dagelijkse retoriek tussen de VS en Rusland. Natuurlijk zullen economische sancties een negatieve impact hebben op de economie. Maar een fors klimmende rente kan zoveel meer schade aanrichten. Stel je voor dat Poetin de rente bij ons zou kunnen bepalen. Dan hadden we al lang een diepe crash gekend. Gelukkig ­beschikt Poetin niet over zo’n geheim ­wapen.

Als de economie vertraagt door een negatiever sentiment kunnen de centraal bankiers misschien even pauzeren met het verhogen van de rente. De meeste economen denken ­overigens dat de renteverhogingen – die overigens nog moeten komen – al voor een deel in de ­obligatierentes zijn verrekend. Poetin kan de renteverwachting doen dalen, niet verhogen. Zo kan de dictator de beurzen per saldo zelfs ondersteunen. Beleggers moeten bijgevolg niet bang zijn van Poetin.

Beleggen is anticiperen en niet louter in kuddementaliteit reageren zoals de meeste anderen. Dat leer je in de cursus van Spaarvarkens.be en in de Spaarvarkens Beleggingsclub.

Ten dele gebaseerd op een stuk van mij dat op 19 februari verscheen in De Standaard  

Reacties