Vastrentend beleggen: ‘Tweedehands’ obligaties kopen? Hierop moet u letten

tweedehands auto cartoon

Om nog in tekenen op de staatsbon is het te laat, maar niet getreurd: op de secundaire markt kunt u obligaties kopen na de uitgifte. Beoordeel de tussenpersonen – banken en brokers – op de ‘heilige drievuldigheid’ bij obligatiehandel: aanbod, prijs en transparantie.

Dank aan Geert Junius voor de tabel

Als u rechtstreeks bij de overheid hebt ingetekend op de eenjarige staatsbon kunt u die vóór de afloopdatum, zonder kosten, doorverkopen. Schreef u in via een bank, dan zult u bij verkoop normaal transactiekosten moeten betalen. Een stuk van het aantrekkelijke rendement (netto 2,81%) wordt dan opgegeten.

Sowieso is het belangrijk om obligaties te kopen bij tussenpersonen die geen hoge transactiekosten aanrekenen. De verschillen kunnen flink oplopen (zie tabel).

Een ander belangrijk aspect is het aanbod aan obligaties. Hoeveel keuze is er bij de online broker of uw bank? En kunt u er makkelijk en snel orders plaatsen?

Goed nieuws: de tussenpersonen met de laagste transactiekosten op de Belgische markt zijn vaak ook die met een groot aanbod. En last but not least: ze zijn dankzij hun online informatie ook transparant. U kunt vanuit de luie zetel zien tegen welke prijs een obligatie zowel verkocht als gekocht kan worden ( respectievelijk de bied- en laatprijs) en wat de prijs was van de laatste transactie.

Maak dat u bij het vergelijken van het actuarieel rendement (het rendement op jaarbasis, rekening houdend met de prijs van de obligatie) altijd vergelijkbare obligaties neemt. Dus overheidsobligaties vergelijken met overheidsobligaties van eenzelfde land. Of toch tussen landen met een gelijkaardige kredietwaardigheid: in enge zin is dat bijvoorbeeld Duitsland en Nederland en ruimer gezien kunt u daar ook België en Oostenrijk en eventueel Frankrijk bijnemen.

Vertrouwen is goed, controle is beter

Wie telefonisch obligaties koopt of verkoopt, moet erop vertrouwen dat zijn tussenpersoon de beste prijs geeft. U kunt dat controleren door een gelijkaardige (of liefst dezelfde) obligatie op te zoeken via de website van de beurs van Brussel (voor Belgische obligaties) of via de beurs van Frankfurt. De beurs van Frankfurt heeft hiervoor een handige zoekmachine.

We bekijken het aanbod en de manier van werken van de drie online brokers met de laagste transactietarieven – Bolero, Saxo Bank en MeDirect – die ook goed scoren met hun obligatieaanbod en de ­geboden informatie en transparantie.

Bolero: groot telefonisch en online aanbod


De online broker van KBC biedt een telefonische uitvoering aan voor het OTC kopen en verkopen van obligaties. OTC staat voor Over The Counter.

Bolero peilt naar de prijzen bij professionele handelaren. Voordeel: dat maakt de keuze groter, want veel obligaties worden alleen OTC verhandeld. De meeste andere brokers bieden die mogelijkheid niet (of toch niet courant) aan. Nadeel: het transactietarief is hoger en u ziet zelf de prijzen niet, al publiceert Bolero een uitgebreide en actuele lijst met obligaties en dat voor verschillende valuta.

Handig is dat ook de krediet­rating wordt aangegeven. De vork van de meest kredietwaardige categorie omvat AAA tot BBB-, eronder is het risico hoog. Daarnaast kunt u de coupon, de afloopdatum en een indicatie van de prijs aflezen.

Via het Bolero handelsplatform kunt u ook zelf obligaties verhandelen via geafficheerde prijzen. Daarbij wordt ook meteen aangegeven wat het actuariële rendement is. Voordeel: de transactie­tarieven zijn lager, u kunt rustig vergelijken en u kunt zelf een ­limietprijs ingeven. Dan koopt of verkoopt u alleen aan die prijs (niet voor OTC).

Saxo Bank: enorm online aanbod en transparant


Saxo is de Belgische broker met de laagste tarieven voor aandelen. Dezelfde tarieven (volgens omvang, order en beurs) worden gebruikt voor obligaties. Zo is Saxo ook hier het goedkoopste.

De keuze aan obligaties is bijzonder groot en volgt vele verschillende beurzen. Als een obligatie op meerdere beurzen noteert, worden de prijzen van het beste platform getoond.

U kunt obligaties uit verschillende regio’s sorteren en opdelen in bedrijfsobligaties en overheidsobligaties. Er is een handige zoekmachine waarmee u onder meer kunt filteren op actuarieel rendement, looptijd en populariteit. Dat laatste kan handig zijn om de meeste liquide obligaties te zoeken, want er zijn heel wat obligaties die weinig worden verhandeld.

MeDirect: competitief met kernselectie


MeDirect biedt met 0,20% en een minimum van 15 euro een eenvoudig en competitief tarief aan voor obligaties. U kunt ze online bekijken op het handelsplatform van de broker. Momenteel biedt MeDirect in totaal 115 verschillende obligaties op de secundaire markt aan, waarvan 69 in euro. Het gaat zowel om overheids- als bedrijfsobligaties die courant verhandeld worden. De keuze is niet enorm, maar voldoende.

Het platform geeft de gebruikelijke informatie zoals de looptijd, de vervaldatum, het uitstaande ­bedrag (opgehaald bij uitgifte van de obligatie) en het minimale bedrag dat met die obligatie moet verhandeld worden. Dat bedrag kan fors variëren, van amper 100 euro tot 100.000 euro of meer.

Er zijn hier wel een paar nadelen tegenover de twee andere platformen: er wordt geen indicatie gegeven van het actuariële rendement; en er kan wel een limietorder opgegeven worden, maar die vervalt weer op het einde van de handelsdag.

Dit het derde artikel over obligaties. De vorige is hier te vinden:

Beleggingsanalyse: welke formule om obligaties te kopen past u het best, motor, bus of trein? – Spaarvarkens.be

Er zijn ook talrijke artikels over vastrentend beleggen gebracht/ geschreven door Pascal Paepen en Geert Junius. Enkele voorbeelden: Webinar: Vragen over obligaties – Spaarvarkens.be en Beleg je nu best in bedrijfsobligaties of in staatsobligaties? (spaarvarkens.be)

Check ook onze obligatiecalculator

En last but not least de Spaarvarkens obligatiescursus!

Reacties

    1. Graag gedaan Eric! Ik werk nog aan een beter overzicht; bvb ook belangrijke artikels over obligaties bij de lessenreeks van Pascal zetten. En daar hoort ook de calculator (die nog meer in detail wordt uitgewerkt).
      Een tip als je iets zoekt: zwier het woord in het vergrootglas en meestal kom je er wel. En indien niet of last om iets terug te vinden: laat het weten. Ik ben de zoekfunctie nog altijd aan het testen.

  1. Ondertussen heb ik al enkele obligaties gekocht bij MeDirect, en dat wekt prima. Het enige nadeel is dat een order maar 1 dag geldig is, en vervalt als de beurs sluit. Dat heeft het voordeel dat je ‘s avonds al een nieuw order kan ingeven voor de dag erna, en niet moet wachten tot de beurs open gaat.