Stefanie Huybrechts deelt haar drie favoriete beleggingen

stefanie

Als nieuwste lid van het team achter Spaarvarkens.be deel ik graag mijn 3 beleggingstips met jullie. Naast mijn passie voor beleggen zal ik mijn inzichten delen over juridische topics, waaronder successieplanning. Zelf ben ik er steevast van overtuigd dat beleggen er voor iedereen is en dat het helemaal niet complex hoeft te zijn. Ik ben niet eens vijf minuten per maand met mijn portefeuille bezig. U hoeft van beleggen dus zeker niet uw hobby te maken. Beleggen kan dienen als middel om concrete doelen te realiseren en dat is wat voor mij persoonlijk echt het verschil maakt. Met mijn drie tips, heeft u een robuuste portefeuille in handen waar u weinig omkijken naar heeft.

1) iShares Physical Gold ETC (ISIN: IE00B4ND3602)

Met het turbulente beursklimaat is het zeker niet verkeerd om uw portefeuille defensiever te maken. Beleggers bestempelen goud als een veilige haven door zijn historische betekenis en waardevaste karakter. Fysiek goud kopen brengt risico’s mee daarom is het handig dat het niet nodig is om naar de lokale goudhandelaar te gaan. Het volstaat een tracker of ETF te kopen die de goudprijs nabootst. De iShares Physical Gold ETC (Exchange Traded Commodity) kan u net zoals een aandeel gewoon kopen op de beurs. Deze ETC koopt echt goud als tegenwaarde voor het geld dat beleggers betalen.

2) iShares Edge MSCI MSCI World Multifactor (ISIN: IE00BZ0PKT83)

Het is allesbehalve kinderspel om een hoger rendement te halen dan de markt. Ook professionals met tientallen jaren beurservaring op de teller slagen hier vaak niet in. Over een periode van twintig jaar slaagt maar 12,3 procent van de beheerders van globaal gespreide hierin. De schuldige moeten we niet ver zoeken: dure kosten. Daar biedt factorbeleggen een oplossing: een actief beheer tegen een fractie van de prijs. Zo’n factor-ETF maakt zijn beleggingsselectie niet op basis van een index, zoals marktgewogen ETF’s doen, maar op uitgaande van een vooraf bepaald model. Wanneer een aandeel beantwoordt aan de criteria van het model, wordt het opgenomen.

3) Vanguard FTSE All-World ETF (VWCE en ISIN: IE00BK5BQT80)

Het is van belang om een goede basis te hebben in uw portefeuille. Een vertrouwde methode is de portefeuille op te bouwen volgens de ‘core-satellite’-strategie, waarbij een belegger een groot deel van de portefeuille in een breed gespreid fonds of ETF belegt en accenten toevoegt in specifieke thema’s en interesses. Een ideale ETF daarvoor is de Vanguard All World. Voor bijna alle beleggers zijn marktgewogen ETF’s een laagdrempelige manier om vermogen op te bouwen zonder al te veel complexiteit. De tracker heeft een wereldwijde spreiding en bootst de globale economie na.

Reacties

  1. #top Blij te zien dat ETF’s aan bod komen, zeker voor de beginnende beleggers een goeie optie. Als beginner en onwetende belegger ben ik zo’n jaar geleden ook begonnen met aandelen te kopen en dat is in de tegenwoordige markt niet zo goed meegevallen. Dan heb ik mijn toevlucht gezocht in ETF’s en dit heeft me toch al positievere resultaten opgeleverd. Misschien wil ik het gewoon te vlug, maar dit is gewoon de aard van het beestje zeker. ISOD en EXXY mag je zeker aan deze tips toevoegen voor mij, daar haal ik voor het moment positieve resultaten mee in deze overweldigende wereld van aandelen, ETF’s, …

    1. Dag Peter,

      Starten met beleggen is sowieso al een heel avontuur. De omstandigheden dit jaar met de centrale banken die de rentes verhogen, maakt het er ook niet makkelijker op.

      Goed om te horen dat beleggen in ETF’s jou nog geen windeieren gelegd heeft. Bedankt ook nog voor de toevoegingen! Zelf vind ik het riskant om thematisch te gaan beleggen, want wat het dit jaar goed doet geeft geen garantie om ook het volgende jaar goed te doen. Ik denk hierbij spontaan aan technologieaandelen, maar er zijn nog genoeg andere voorbeelden.

      Nog heel veel mooie rendementen gewenst voor de komende jaren!

      Stefanie

    1. We noemen dat passief beleggen,… en het kan perfect. Pensioensparen via een fonds is ook iets waar mensen gelukkig niet veel tijd voor nodig hebben… gelukkig maar anders zouden veel minder mensen dit doen. ETF’s kunnen perfect dienen als een product om met weinig moeite en of handelingen te beleggen en toch een goed rendement te behalen. Perfect dus voor mensen met weinig tijd en zin om zelf hun huiswerk te maken en zich te verdiepen.

      1. Zeg wel! T´is weer proper. Volgens mij bedoeld als manier van spreken en ook om deze ETF´s jarenlang in portefeuille te houden. Daar moet dan inderdaad niet zo veel tijd inkruipen. T´gaat hier niet om uren technische analyses doen en aandelen afwegen. Denk dat Stefanie dar wou bedoelen.

  2. Zeer goede tips. Dank. Goud kopen is tegenwoordig een oorlogsverklaring aan de centrale banken, vandaar wellicht het stilzwijgen erover in de pers.

    Had zelf reeds de ETF maar heb als risicospreiding andere ETF bijgekocht:
    GOLD BULLION SECURITIES LTD (symbool GG9B), eveneens fysieke ETF.
    Reden: Blackrock is door de VS als ‘systeembank’ erkend, wat betekent dat de staat in geval van nood zonder boe of ba beslag kan leggen (en zal leggen) op haar tegoeden. Blackrock heeft een proces aangespannen maar verloren.

    Hoop dat dit forum van de grond komt want van Spaargids bv wordt men rood van plaatsvervangende schaamte vanwege de onnozelheid die daar uitgekraamd wordt. Heb Spaargids nochtans ooit anders geweten maar na de overname door DPD is het van alle kritische leden uitgezuiverd.

    1. Wel een verschil in de TER (Total expense ratio):
      GOLD BULLION SECURITIES = 0,40%.
      De laagste zijn: Invesco Physical Gold = 0,12% en
      IShares Physical Gold = 0,12%
      Natuurlijk ook opletten geen broker te nemen met de duur bewaartarief.

  3. Wat leven in de brouwerij brengen dus …

    Heb me vanmiddag wat ingelezen en breng volgende – stoute – meningen naar voren:
    – er zijn 2 groepen beleggers: zij die ‘het’ weten (5% ?) en de grote massa
    – de ingewijden (o.a. Jamie Dimon) zien de ramp afkomen en willen zo snel mogelijk van hun port af
    – de anderen moeten voorlopig nog aangezet worden te kopen (maar geen goud !), vandaar de huidige optimistische geluiden in de pers
    – dit doet denken aan Fortis: Maurice Lippens spoorde op TV de Belgen aan om een lening aan te gaan en daarmee Fortis-aandelen te kopen, en dat op de vooravond van de Götterdämmerung
    – ook opvallend: vlak voor het uitbrengen van rampennieuws (Sofina, …) verschenen in de pers lovende artikelen over deze bedrijven
    – hamvraag, voorgelegd aan het forum: hoe diep gaan we vallen ?

    1. Met het moment ben ik het eens. Ik vrees dat er nog tot -20% bij kan zonder expert te zijn (dus geen deel vd 5%) maar grafieken uit het verleden te hebben gezien.

      1. Zopas gelezen:
        https://businessam.be/fondsenreus-blackrock-noemt-drie-redenen-waarom-het-een-slecht-idee-is-om-nu-aandelen-te-kopen/

        Dat ziet men niet zo vaak: een deelnemer aan het circus die zeker tot de happy 5% behoort maar toch tegen de haren inwrijft. Blackrock heeft dat nog al gedaan.

        De toekomst is natuurlijk niet te voorspellen. Wat als er bv een oorlog in het Midden Oosten uitbreekt ? (Iran/Hezbollah > Israel). De raketten in Libanon zijn de laatste jaren door Rusland voorzien van GPS en uiterst nauwkeurig geworden. Israel is bang en Biden zwijgt.

  4. iShares Edge MSCI MSCI World Multifactor (ISIN: IE00BZ0PKT83) Volgt de MSCI World Diversified Multiple-Factor Index.
    Kan iemand uitleggen hoe deze index juist werkt.
    Groeten, Filip