Spaarvarken Yves bij Brederode

Brederode

Van onze medewerker-spaarvarken Yves De Brier

Een beetje zoals het bij Berkshire de eerste aandeelhoudersvergadering was zonder Charlie Munger, zo was dit de eerste aandeelhoudersvergadering van Brederode zonder stichter en bezieler Pierre van der Mersch. Hij legde recent zijn functies neer. Hierdoor werd de voorzittershamer doorgegeven aan Bruno Colmant. Naast de heer Colmant waren volgende leden van de raad van bestuur aanwezig: Luigi Santambrogio, Axel van der Mersch (zoon van Pierre) en Nicolas-Louis Pinon, CFO. Zij lieten weten dat er wel nog zeer frequent contact is tussen de heer Colmant en Pierre van der Mersch. Zijn enorme ervaring gaat niet verloren.

De vergadering werd geopend met de voorstelling van de resultaten over het afgelopen boekjaar.

Er werd op gewezen dat 2022 een zeer moeilijk jaar was omwille van de gestegen rente, het geopolitieke conflict in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende gestegen energieprijzen. Ondanks dat deze omstandigheden precair bleven in 2023 is de globale economische operationele omgeving wel enigszins stabieler geworden lieten de heren van Brederode weten. Hierdoor werd het verlies van 73,3 mio. over 2022 omgebogen in een winst van 233,65 mio.

Vervolgens werd erop gewezen dat, ondanks de mooi gestegen netto activa per aandeel (121,8 euro naar 128,55 euro) de koers van het aandeel in 2023 is gedaald. Anders verwoord, de décote of korting op de waarde van de porteffeuille is het voorbije jaar toegenomen. Brederode voelt zich comfortabel met de gevoerde strategie. De toename van het dividend met 6 procent is daarvan het bewijs. Brederode legt over de voorbije tien jaar een internal rate of return (IRR) voor van 14,4%

De totale portefeuille bestaat voor 1/3 uit beursgenoteerde participaties en voor 2/3 uit private equity.

Vooral het beursgenoteerde deel presteerde sterk in 2023 met een toename van 14%. De grootste bewegingen in de portefeuille waren de bijkomende aankopen in Alphabet, Sanofi en Iberdrola. Samsung werd dan weer afgebouwd. Vooral het technologiegerelateerde deel van de beursgenoteerde portefeuille presteerde ijzersterk met een stijging van gemiddeld 33%.

Het deel private equity presteerde dan weer minder goed. Er waren minder buyouts in 2023 en de multiples waartegen overnames gebeurden lagen lager dan voorheen al was er een verbetering merkbaar in het laatste kwartaal van het jaar waarin trade buyers weer actiever werden.

Historisch bedroeg het rendement op het private equity deel van de portefeuille gemiddeld 19% over de laatste 10 jaar en 17,9% over de laatste 5 jaar. Het gemiddelde lange termijn doel van Brederode voor dit deel van de portefeuille bedraagt minimaal 12%. Sedert 2016 wordt het deel venture capital uitgefaseerd.

De portefeuille is en blijft vooral gefocust op de Verenigde Staten. Interessant om te horen: voor het Aziatische deel is er een verbreding aan de gang ricchting China, waar de laatste investering al dateerde van 2016, richting pan Asia. Dit voornamelijk vanuit diversificatie oogpunt.

Alle beslissingen werden met quasi unanimiteit goedgekeurd.

Na de vergadering was er nog een zeer gemoedelijke kleine receptie waar ik iets veelzeggend hoorde. Een aandeelhouder vroeg aan Luigi Santambrosio waarom Brederode destijds is verhuisd van Waterloo naar Luxemburg. Zijn openhartige antwoord bestond uit twee woorden: ”Fiscale stabiliteit”.

Zeer opmerkelijk was ook dat de vergadering, op vraag van een jonge Vlaamse aandeelhouder, in het Engels werd gehouden.

Aantal vertegenwoordigde aandeelhouders 24.
Aantal fysiek aanwezige deelnemers 7.

Reacties