Slim beleggen in Japanse aandelen via fondsen

Japanese Flag

Hoe slim beleggen in de categorie “Japanse aandelen” ?

Door onze fondsenspecialist Geert Junius

De Japanse beurs staat zelden met stip genoteerd op de favorietenlijstjes van aandelenspecialisten.  De prestaties van het verleden zijn daar niet vreemd aan. De Japanse aandelenindex Topix (Tokyo Stock Price Index) staat vandaag nog circa 35 procent lager dan het hoogste niveau (2881 punten), bereikt in december 1989! (noot: de Bel 20 staat nog circa 13% onder het topniveau van 4700 punten, bereikt in mei 2007).

Het verleden zegt echter niets over de toekomst. En er zijn naast negatieve ook positieve stemmen over Japanse aandelen zoals je bijvoorbeeld kan vaststellen in dit artikel: https://www.gmo.com/europe/research-library/japan-equities-entrenched-perceptions-ignore-improving-reality/

Hoe dan ook is Japan een belangrijke moderne economie en Japanse aandelen hebben in een internationaal gespreide aandelenportefeuille zeker een plaats. Het gewicht kan gaan van een klein percentage, bijvoorbeeld 5 procent, tot een beduidend percentage van, ons inziens, maximaal 15 procent, afhankelijk van je individuele portefeuillebenadering en voorkeuren. Over de timing om in te stappen spreken we ons in dit artikel niet uit. In relatieve termen is de Japanse beurs zeker niet duurder dan de Amerikaanse en de meeste Europese beurzen. De jongste beurs- en economische evoluties nopen tot extra aandacht hierover. (Nota van de redactie: Japanse aandelen zijn, in tegenstelling tot Amerikaanse aandelen, vandaag goedkoper dan hun historische gemiddelde).

We menen dat je toegang tot de Japanse markt, ook als doe-het-zelf belegger, het eenvoudigst en zelfs het goedkoopst is via fondsen, waaronder uiteraard ETF’s. Beschouw de mogelijkheden die we aanreiken niet als aanbevelingen. De fondsen werden gekozen op basis van een aantal criteria.

Vlag van Japan

Criteria

 1. Toegankelijkheid:
  • Via de beurs: ETF’s, fondsen op het NAV platform van Euronext Amsterdam, en investment trusts op de beurs van Londen.
  • Voor klassieke fondsen: de gekozen aandelenklasse van het fonds moet online te koop zijn via minstens één van de volgende 4 brokers: Medirect, Saxo Bank, Keytrade Bank en Deutsche Bank. Weet dat je bepaalde fondsen soms ook telefonisch kan bestellen bij je broker of beursvennootschap. Let op de kosten.
 2. TER (total expense ratio, de totale jaarlijkse kosten binnen het fonds) : maximaal 1,1%
 3. Voor ETF’s: een beurstaks van 0,12% (getest bij Bolero op het moment van het schrijven van dit artikel).
 4. Aanwezigheid van een KID (Essentiele Beleggingsinformatie). Weet wel dat dit niet de enige bron van je analyse mag zijn.
 5. We aanvaarden het muntrisico van de Yen, maar kiezen indien mogelijk voor fondsen in euro om de aanrekening van een wisselkost door de financiële instelling te vermijden (binnen een fonds moet de omzetting naar Yen ook gebeuren maar daar is die kost lager)

Categorieën

Morningstar hanteert drie categorieën voor Japanse aandelen: “Aandelen Japan Large Cap”, “Aandelen Japan Flex-Cap”, en “Aandelen Japan Small/Mid-Cap”. In deze 3 categorieën willen we enige mogelijkheden aanreiken.

1. Large caps

 • ETF’s. Morningstar hanteert voor large caps de Topix index als benchmark, maar ETF’s met die index zijn niet zo dik gezaaid. Kijk eens naar de site www.justetf.com waar ETF’s zijn gerangschikt volgens gehanteerde index. Voor Japan https://www.justetf.com/en/find-etf.html?assetClass=class-equity&groupField=index&country=JP
 • Een goedkope ETF die de benchmark Topix volgt is Amundi Index Solutions Japan Topix Ucits ETF (LU1681037609). TER (totale jaarlijkse kosten binnen het fonds) 0.2%. De index wordt synthetisch gerepliceerd. Dit kapitalisatiefonds geniet van de beurstaks van 0,12%.

Comgest Growth Japan

 • Comgest Growth Japan Eur I Acc (IE00BZ0RSN48). Dit fonds heeft mooie kwalitatieve en kwantitatieve credentials bij Morningstar. TER 0.9%. Benchmark van het fonds: Topix.
 • Fidelity Japan Advantage Fund Y Acc Eur (LU0933613423 ) vermelden we ook nog omwille van het hanteren van dezelfde Topix benchmark en goede ratings bij Morningstar. TER 1,09 %.

2. Flexible caps

 • ETF’s: er zijn in deze categorie meer mogelijkheden aangezien er meer indices zijn met een grotere scope van ondernemingen, bv. MSCI Japan en FTSE Japan voor large en midcaps.
 • MSCI Japan Investable Market Index (IMI) is een nog bredere index die ook small-caps bevat en we vinden als ETF ishares Core MSCI Japan IMI Ucits ETF EUR hedged (IE00BKT6FV49). We kiezen deze klasse met muntindekking omdat er bij de andere twee klassen van het fonds hetzij een wisselkost hetzij een hoge beurstaks (1,32% bij aan- en verkoop) van toepassing is.TER 0.2 %. Kapitalisatiefonds met 0.12% beurstaks.  Fysiek replicatie.  Als je een fiscaalvriendelijke en goedkope ETF zoekt zonder muntindekking is een mogelijk alternatief: Vanguard FTSE Japan met code IE00B95OGT31. TER 0,15%. Fysieke replicatie van de FTSE Japan index. Distributiefonds.
 • The Baillie Gifford Japan Trust plc, een closed-end fund op de Londense beurs dat in GBP noteert (GB0000485838). Sterke waardering  bij Morningstar. Het fonds investeert in alle groottes van ondernemingen in Japan. De beheerders volgen geen benchmark voor hun investeringskeuzes. TER 0,81%.  Muntrisico: bovenop dat van de Yen heb je nog het risico dat de Yen anders evolueert tegenover GBP dan tegenover de EUR.
 • NN Japan Fund, op Euronext Amsterdam (NL0000286078). Het fonds heeft als benchmark MSCI Japan. TER 0,83%. Het is een distributiefonds naar Nederlands recht, dus dividenden worden dubbel belast (15% en 30%). De dividenduitkeringen zijn evenwel aan de lage kant dus die dubbele belasting vormt ons inziens geen groot nadeel.

3. Small/mid cap

 • ETF’s: we vonden op “justetf” slechts één ETF : iShares MSCI Japan Small Cap Ucits ETF (IE00B2QWDY88). TER 0,58%. Fysieke replicatie. Distributiefonds.
 • Baillie Gifford Shin Nippon plc, een closed-end fund op de Londense beurs dat in GBP noteert(GB 00BFXYH242). Scoort hoog bij Morningstar. Het fonds investeert voornamelijk in kleine ondernemingen in Japan. De beheerders volgen geen benchmark voor hun investeringskeuzes. TER 1,01%. Geen uitkeringen van dividenden voorzien. Muntrisico: bovenop dat van de Yen heb je nog het risico dat de Yen anders evolueert tegenover GBP dan tegenover de EUR.

Interesse in andere tips bij beleggen in fondsen? Lees dan ook de andere bijdrages van Geert Junius! Hieronder enkele links. Er zijn meer artikels die je vindt via de zoekfunctie bovenaan.

Beleggingsfondsen: de 10-punten checklist van Geert Junius

Let op de kosten van een Tak 23 beleggingsverzekering

Closed-end fonds checklist (alternatief voor bankfondsen)

Reacties