Slim beleggen in Britse aandelen via fondsen

Hoe slim beleggen in de categorie  “UK aandelen”?

Door onze fondsenspecialist Geert Junius

Sinds het Brexit-referendum van 2016 hebben Britse aandelen relatief slecht gepresteerd tegenover vele andere aandelenmarkten. Vele beheerders bleven Britse aandelen ook lang “onderwegen”, gezien de verwachte nadelige economische gevolgen van de Brexit. En ook het Britse pond deed het niet goed: de munt daalde met circa 8 procent tegenover de euro  sinds het referendum.

Maar intussen zijn Britse aandelen volgens vele maatstaven relatief goedkoop geworden.

Op zichzelf is deze goedkope waardering weliswaar geen garantie voor toekomstig succes, noch in absolute noch in relatieve termen.  Maar de Britse economie blijft de vijfde ter wereld en Britse aandelen verdienen ons inziens daarom wel een plaatsje in een internationaal gediversifieerde aandelenportefeuille. Dit kan gaan van bijvoorbeeld vijf procent tot  maximaal tien procent van een dergelijke portefeuille, afhankelijk van je individuele portefeuillebenadering en voorkeuren. Over de timing spreken we ons in dit artikel niet uit.

We menen dat je toegang tot de VK markt, ook als doe-het-zelf belegger, het eenvoudigst en zelfs het goedkoopst  is via fondsen, waaronder uiteraard ETF’s. Stock picking van Britse aandelen is immers niet zo evident. Je mag ook de transactiekosten niet onderschatten. Beschouw de mogelijkheden die we aanreiken niet als aanbevelingen. De fondsen werden gekozen op basis van een aantal criteria.

Criteria

1. Toegankelijkheid

  • Via de beurs: ETF’s, fondsen op het NAV platform van Euronext Amsterdam en investment trusts op de beurs van Londen.
  • Voor klassieke fondsen: de gekozen share klasse van het fonds moet online te koop zijn via minstens één van de volgende 4 brokers: MeDirect, Saxo Bank, Keytrade Bank, Deutsche Bank. Weet dat je bepaalde fondsen soms ook telefonisch kan bestellen bij je broker of beursvennootschap. Wees attent op de kosten.

2. TER (total expense ratio, de totale jaarlijkse kosten binnen het fonds). Deze bedragen maximaal 1 procent.

3. Voor ETF’s: liefst kapitalisatie, maar enkel met een beurstaks van 0,12% (getest bij Bolero op het moment van het schrijven van dit artikel).

4. Aanwezigheid van een KID. Dit is de zogenaamde ‘essentiële beleggingsinformatie’. Weet wel dat dit niet de enige bron van je analyse mag zijn.

5. Liefst in euro. We aanvaarden het muntrisico van het Britse pond, maar kiezen indien mogelijk voor fondsklassen in EUR om de aanrekening van een wisselkost door de financiële instelling te vermijden. Binnen een fonds moet de omzetting naar pond sterling ook gebeuren, maar daar is die kost lager.

Categorieën

Morningstar hanteert drie categorieën voor VK aandelenfondsen en zes categorieën voor VK aandelen-ETF’s. In de screener van https://www.theaic.co.uk  vind je selecties van “UK all companies” en “UK smaller companies”.  Wij kiezen hier voor selecties in 3 groepen.

1) Large en Mid caps

  • UBS Fund Solutions MSCI UK UCITS ETF , hedged to EUR (LU1169821292): deze ETF volgt de MSCI UK index die  is ontworpen om  de segmenten “ large” en  “mid cap “ van beursgenoteerde UK bedrijven te weerspiegelen. . De valutahedging beoogt het verminderen van de wisselkoersschommelingen van het pond sterling tegenover de EUR. TER 0.3 %. Fysieke replicatie.
  • Een alternatief zonder EUR hedge: iShares MSCI UK ETF Acc in Eur ( IE00B539F030). TER 0,33%. Fysieke replicatie.

2) Mid en Small Caps

  • Amundi Prime UK Mid& Small Cap ETF (LU2182388152): deze ETF volgt de Solactive UK M&S Cap Index . TER 0,05%. In GBP en op de Londense beurs. Voor ETF’s is de stamp duty van 0,5% niet van toepassing. Kijk dit na op uw borderel bij eventuele aankoop. Fysieke replicatie. Distributiefonds.
  • Mercantile Investment Trust plc, een closed-end fund op de Londense beurs in GBP (GB00BF4JDH58): sterke credentials bij Morningstar.  Beheerder: JP Morgan. De beheerders volgen geen benchmark voor hun investeringskeuzes. TER 0,51 %.  Kwartaaldividenden.

3) Small caps

  • We vonden op justetf.com en de ETF Quickrank van Morningstar slechts één ETF in deze categorie: iShares MSCI UK Small Cap Ucits ETF (IE00B3VWLG82). TER 0,58%. In EUR. Fysieke replicatie. Kapitalisatiefonds.
  • BlackRock Smaller Companies Trust plc, een closed-end fund op de Londense beurs in GBP ( GB0006436108): dit fonds scoort goed bij Morningstar. Het fonds heeft een benchmark maar kopieert die niet. TER 0,8%. Dividend tweemaal per jaar.

Lees ook dit artikel van Geert Junius over beleggen in Japanse aandelen via fondsen.

Recommend0 recommendationsPublished in Beleggen, Fondsen, Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties