Schaf het gereglementeerde spaarboekje af!
Doe iets met je spaargeld
Zoals vele spaarders zijn we misnoegd over de veel te lage spaarrente. De banken plaatsen onze spaarcenten zonder enig krediet-, rente- of liquiditeitsrisico bij de ECB aan 3,5% en daarvan krijgen we maar een klein deel terug. De lage spaarrente tegenover het niveau van de ECB-depositorente is een politiek discussiepunt geworden met voor- en tegenstanders van overheidsingrijpen. Een minimumrente opleggen, bijvoorbeeld gebonden aan de ECB depositorente, vinden we geen goed idee. Maar het verbeteren van de concurrentie is dat wel. Zoals Pascal Paepen reeds opmerkte in de pers is het gereglementeerd spaarboekje, met de verplichte getrouwheidspremie, nefast voor de concurrentie omdat het spaarders afremt om van bank te veranderen.
Daarom pleiten wij voor het afschaffen van het gereglementeerde spaarboekje, dat naast de aanwezigheid van de getrouwheidspremie ook van fiscale bevoordeling geniet tegenover andere beleggingsproducten. Het fiscale voordeel bestaat uit een bepaalde vrijstelling van roerende voorheffing tot een maximumbedrag van 980 euro en een verlaagd tarief van 15% hierboven. Een dergelijke afschaffing zou daarenboven perfect passen in de fiscale hervormingsplannen van minister Van Peteghem, zoals omschreven in zijn blauwdruk hierover. We citeren hieruit : ā een eerlijke fiscaliteit behandelt inkomen uit vermogen op eenzelfde manier; ā¦ uitzonderingsregimes doven uitā. En niemand zal de getrouwheidspremie missen. Er zijn genoeg mogelijkheden om op een jaar te beleggen waarbij je – in tegenstelling tot de getrouwheidspremie- je verlopen rente behoudt als je vroeger uitstapt.
Voor alle duidelijkheid: dit is een persoonlijk standpunt dat Spaarvarkens.be niet verbindt.
Alternatief 1: termijnrekeningenĀ
Om een betere rente op cash te krijgen kan je bij de banken wel terecht voor termijnrekeningen (of kasbons). Jammer genoeg remmen veel banken de toegang tot termijnrekeningen veeleer af. Online intekening kan meestal niet en zelfs de geldende rentetarieven worden niet altijd gepubliceerd. Vaak krijg je zelfs geen tarieventabel op aanvraag. Je zal in de praktijk dus naar een kantoor moeten om je verder te laten helpen en om er eventueel een intekening te doen. Op www.spaargids.be vind je vergelijkende info over tarieven, maar het is aangewezen je niet alleen daarop te baseren.
Alternatief 2: staatsobligatiesĀ
Als Spaarvarken en doe-het-zelf belegger blijft je niet bij de pakken zitten als je bank je onvoldoende vergoedt op het deel van je geld dat je veilig, kortlopend en opvraagbaar wil plaatsen. Staatsobligaties vinden wij het ideaal alternatief voor termijnrekeningen. Die zijn in ruime mate beschikbaar, ook met korte restlooptijden. Daarenboven zijn de coupures klein, dus geschikt voor de particuliere belegger Gebruik als informatiebronnen om deze obligaties te zoeken onder meer: de obligatielijst van www.oblis.be; die van Bolero in hun ideeƫncentrum, en last but not least de zoekmachine van de beurs van Frankfurt: https://www.boerse-frankfurt.de/bonds/search.
- Veiligheid
De meeste staatsobligaties van landen uit de Eurozone kan je als veilig beschouwen, met doorgaans een hogere kredietwaardigheidsrating dan banken. Daarenboven is de overheidsgarantie op een staatsobligatie niet beperkt tot de 100.000 euro overheidsgarantie op bankdepositoās. De landen die je onder meer kan bekijken omwille van de kwaliteit en het aanbod zijn: Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland. Ook ItaliĆ« en BelgiĆ« zijn een o.i. een optie, ondanks hun zwak begrotingsbeleid. Je kan je keuze eventueel nog uitbreiden met entiteiten wiens obligaties van een expliciete overheidswaarborg genieten. Een voorbeeld hiervan is Kreditanstalt fĆ¼r Wiederaufbau (KfW).
- Opvraagbaarheid
In principe wacht je best de vervaldag af. Maar mocht je toch vervroegd willen uitstappen, dan kan je je obligatie verkopen. Dan heb je wel opnieuw de beurstaks (0,12%) en een makelaarsloon te betalen en onderga je eventueel een koersverlies. Maar je totale kostenplaatje bij verkoop vĆ³Ć³r vervaldag is toch veel transparanter dan bij de vervroegde opvraging van een termijnrekening. Bij een verkoop van je obligatie vĆ³Ć³r vervaldag heb je dus een koersrisico, enerzijds verbonden met vraag en aanbod (liquiditeitsrisico) en anderzijds verbonden met de rente (renterisico). Maar weet dat bij kortlopende obligaties dit renterisico vrij laag is en dat de forse rentestijging sinds een twaalftal maanden een neerwaartse invloed heeft op de rentegevoeligheid (duratie) van obligaties. We besparen je hier de formule van duratie die dit aantoont. Menig econoom waarschuwt ook voor de inflatie als risicofactor. Inflatie is inderdaad een risico voor je reĆ«el rendement (nominaal rendement min inflatie), maar dat risico speelt op alle beleggingen. Buiten inflation-linked bonds bestaat er trouwens geen enkele belegging die gegarandeerde inflatiebescherming biedt.
Tips bij het kopen van staatsobligatiesĀ
- Kies een zo laag mogelijke coupon
Als de coupon erg laag is, koop je onder pari aan. Dan komt je rendement in grote mate uit meerwaarde en die meerwaarde is vrij van roerende voorheffing. Als indicatie van je netto-rendement trek je van het bruto-rendement 30% van de coupon af. Bij een termijnrekening is het netto-rendement daarentegen sowieso 70% van de geboden rentevoet. Van 3% bruto, bijvoorbeeld, blijft maar 2,1% netto over.
Er circuleert nog vrij veel staatspapier met 0% coupon, uitgegeven in de periode van extreem lage tot negatieve rente. Dan is het netto-rendement gelijk aan het bruto-rendement, kosten en taksen niet meegerekend.
Een bijkomend voordeel van lage coupons is dat je weinig of geen opgelopen rente betaalt bij de aankoop. Bruto-opgelopen rente betalen is immers negatief voor het rendement. Dat kan je checken via onze tool.
- Check de uitgifteprijs
Je ondergaat roerende voorheffing op vervaldag op het verschil tussen uitgifteprijs en 100% als de uitgifteprijs beneden 100% ligt, en dit dus los van je aankoopprijs. De obligatie met isin-code BE0000342510 werd bijvoorbeeld uitgegeven aan 99,94%. Op vervaldag krijg je dan netto geen 100%, maar 99,982%. Bij vele in de voorbije jaren uitgegeven staatsobligaties zal er geen of slechts een kleine impact zijn van deze fiscale behandeling. Maar vergeet toch niet te checken om onaangename verrassingen uit te sluiten. En via onze tool kan je de impact berekenen.
- Probeer te handelen via de beurs
Handelen via de beurs heeft vele voordelen. Je kan er werken met limieten, wat steeds aan te raden is. Daarenboven is het makelaarsloon voor een beursorder overwegend lager dan dat van een order buiten beurs. Zoals reeds gezegd is de beurs van Frankfurt een interessante beurs voor obligaties. Kijk wel naar obligaties met handelsvolume. Je ziet van een obligatie ook de aangeboden volumes staan onder āaskā, met prijzen aan dewelke tegenpartijen willen verkopen. Voor OAT (Franse staatsobligaties) kan je eventueel ook naar Euronext Parijs kijken, voor Belgisch staatspapier naar Euronext Brussel en voor Italiaans staatspapier naar Euronext Milaan. Als je aan goede prijzen kan handelen op Euronext ipv op de beurs van Frankfurt, ga je in principe minder makelaarsloon betalen.
- Ook voor USD termijnbeleggingen zijn US-treasuries een mooi alternatief
De rente in USD is een stuk hoger dan de rente in euro. Wil je vastrentend in USD beleggen en het wisselrisico nemen, kijk dan ook naar treasuries op de vermelde lijsten. En op de beurs van Frankfurt worden veel treasuries verhandeld!Ā
Op zoek naar een hogere rente – Spaarvarkens.behttps://spaarvarkens.be/op-zoek-naar-een-hogere-rente
Wat had ik graag een uitgewerkt voorbeeld gehad. Kan dat?
We gaan een webinar organiseren met Geert en zullen daar een concreet voorbeeld bespreken.
super!!!
Ja ,ook bedankt Pascal !
Bedankt Geert!
Mooi artikel Geert, mijn ervaringen met de banken is dat ze wel LANGE termijnrekeningen willen verkopen, maar geen KORTE termijnrekeningen (1, 3, 6, 11 of 12 maand).
PS: er is blijkbaar ook een verschil tussen de 11 en 12 maand looptijd.
Ben blij om dit te lezen… ik deel volledig uw mening
Ć©n was zo al in de markt gestapt…