3 Tips van Jan Reyns

Vintage film projector and film screening

Krijg 3% met een ETF in kortlopende obligaties 

Er is veel te doen over de lage rente die mensen krijgen op spaarrekeningen bij banken. In de VS krijgen spaarders meer, ook omdat de rente er nog hoger is. Toch kiezen velen er voor geldmarktfondsen of (fondsen in) kortlopende obligaties. Dat kan ook in Europa en ook door kleine spaarders. Koop gewoon een ETF (Exchange Traded Fund) dat belegt in kortlopende obligaties. De ETF van iShares genaamd ‘Govt Bond 0-1 yr UCITS ETF’ belegt in obligaties in euro met een looptijd van maximum 1 jaar. Het rendement bedraagt nu zo’n 3% bruto. De jaarlijkse beheerskost is 0,15%. De ETF keert twee keer per jaar de rente uit, waar nog wel 30% roerende voorheffing afgaat. De hoogstrentende spaarrekening in België biedt vandaag 1,75% bruto. 

Ageas:  Veilige verzekeraar met dividendrendement van 7% 

Voor geld dat je op kortere termijn nodig kan hebben is de bovenstaande oplossing interessant. Maar voor geld dat je op langere termijn kan missen, blijven aandelen onklopbaar. De kunst is te kiezen voor een goede verhouding risico/potentieel. Als voorzichtige verzekeraar is het risico voor Ageas beperkt, ook al omdat het geen enkel risico neem met zijn financiering: alle voorzienbare noden zijn al ingedekt. In België is het met de naam AG marktleider. Ook in het buitenland heeft Ageas leidende posities omdat het als minderheidspartner werkt met de leidende verzekeringsgroep. Dat model werkt goed omdat het een win-win is voor beide partners: de ene kent de markt, Ageas brengt zijn expertise in. Toch wordt het niet zo goed begrepen door sommige beleggers. Daardoor is het aandeel te laag gewaardeerd en biedt het zo’n 7% dividendrendement! 

Barco: Goed in beeld, ook na crisis 

Barco was vroeger een maker van tv-toestellen, maar is vandaag uitgegroeid tot een specialist in beeldtechnologie voor verschillende professionele toepassingen. Zo is Barco wereldleider in projectoren voor onder meer bioscopen. Barco is ook een sterke speler in monitoren voor medische beeldverwerking. Chirurgen vertrouwen op de schermen van Barco om vanop afstand met een robot operaties uit te voeren. Barco is een innovatieve groep en zorgt er met een toestelletje genaamd Clickshare voor dat alle deelnemers aan dezelfde (online)vergadering kunnen deelnemen, ook al gebruikten ze vele verschillende systemen. Barco wordt geleid door een ondernemer die zich al met een ander bedrijf bewezen heeft. Het bedrijf is niet ongevoelig voor een groeivertraging, maar heeft een sterke balans. Als er crisis komt, kan Barco overnames doen en er sterker uitkomen. 

Deze 3 tips werden door Spaarvarkens.be en Jan Reyns geschreven voor Het Nieuwsblad.

Reacties

 1. Goedemiddag,
  is een staatobligatie welke onder pari noteert ook een goed alternatief?
  Ik denk vooral aan het feit dat bruto gelijk kan zijn aan netto omdat er noteren met coupon van 0% en je dus geen roerende voorheffing betaalt
  wil je dat eens bekijken? ik dacht aan NL0012650469
  ik heb geen programma om actuarieel effectief rendement te berekenen, maar ik denk toch dat rendement ruim boven 3% is

  1. Hallo, excuus ik zie je bericht wat laat. Maar je hebt gelijk, onder pari is extra interessant. Ik vraag me nu wel af of op een 0% obligatie roerende voorheffing verschuldigd is op de meerwaarde.
   Check ook de artikels van 6/7/23 hier op spaarvarkens.