Hoe de FSMA in je voordeel gebruiken

Cynologist works with service dog outside

FSMA: hoe hun website gebruiken in je voordeel

Logo FSMA Spaarvarkens.be

Kennis is macht en kennis over de FSMA hoort daar zeker bij als belegger. Beleggers die vertrouwen op fundamentele analyse pluizen vaak uren en dagen verschillende jaarverslagen uit om alle benodigde informatie voor hun beleggingsbeslissing te vinden. Echter staat niet alles in een jaarverslag en kan het geen kwaad om om de zoveel tijd een check-up te doen voor de bedrijven in je portefeuille en te zoeken naar waarschuwingssignalen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stijgend aantal shorters in een aandeel (wat erop kan wijzen dat er op korte termijn onheil zit aan te komen). Of een manager die in de media actief zijn aandeel promoot en hoge koerswinsten belooft, maar zelf al zijn aandelen in het bedrijf aan het verkopen is. In deze reeks van kennis is macht verklap ik als financieel journalist enkele van onze sectorgeheimen en hoe jij bovenstaande informatie voor jezelf kunt achterhalen. Laat ons daarom beginnen met diep te graven in de website van de FSMA waar meer te vinden is dan veel beleggers weten.

Afkorting FSMA, waar staat het voor

De FSMA of de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten moet ervoor zorgen dat de Belgische financiële markt transparant is. Hierdoor is de FSMA een natuurlijke bondgenoot van de kleine belegger. Dit doet ze door erop toe te zien dat beursgenoteerde bedrijven juiste en volledige informatie geven over zichzelf en dat de financiële consument toegang heeft tot alle benodigde financiële informatie. Om dit artikel in de praktijk te testen, raad ik u aan om naar de website www.fsma.be/nl/financiele-markten te gaan.

Opgelet. Wanneer u rechtstreeks naar de website gaat van de FSMA via de homepage, zal u al snel de keuze krijgen om u aan te melden als particulier of als professioneel. U kiest in dit geval altijd voor de term professioneel omdat we op die manier aan informatie kunnen komen die u niet zal vinden op de website voor particulieren. Hierna klikt u in de kolom thema’s op ‘Financiële markten’ waarna 8 verschillende mogelijkheden komen die we hier een voor een zullen bespreken.

1. Short selling

Shorten is een gevorderde beleggingsstrategie waarbij de shorter een aandeel of financieel product verkoopt om het later terug te kopen tegen een lagere prijs. Hoe meer een aandeel daalt, hoe groter de potentiële buit voor de shorter. Echter moet de shorter zijn huiswerk zeer goed maken en kan hij in het slechtste geval zijn verlies zien oplopen tot het oneindige. Dit omdat een aandeel maar 100% kan zakken, maar wel tot het oneindige kan stijgen. Wanneer een shorter echter beslist om het aandeel dat je in bezit hebt te shorten, dan kan het interessant zijn om je belegging nog eens tegen het licht te houden en erachter te komen waarom een professionele belegger je aandeel short. Hier zijn vaak sterke redenen voor.

Door te klikken op de link ‘short selling’ kom je terecht op de Excelsheet van de FSMA waar alle netto shortposities worden bijgehouden. Via de filter functie kan je in het tabblad ‘current position’ jouw gewenste bedrijf selecteren. Ook kan je zien wie er short en in welke grootorde. Wat zeer interessant is, is om via het tabblad ‘archief’ en ‘former positions’ te kijken naar de vorige shortposities. Zo kan je een trend zien en kijken of de professionele belegger zijn short positie versterkt of net afbouwt. Dit is een database die ik persoonlijk wekelijks gebruik.

Let op de kleine lettertjes!

FSMA kleine lettertjes

Pas op, het wil niet zeggen dat als je aandeel niet in de lijst staat dat het niet geshort wordt. Er is immers een minimale drempel die men moet overschrijven van 0.50%. Fondsen kunnen dit makkelijker bereiken bij kleine beursgenoteerde aandelen, maar bij grote bedrijven haalt men vaak deze grenzen niet. Zo zou het kunnen dat Ab Inbev met een beurswaarde van 121 miljard euro misschien wel het meest geshorte aandeel van de Belgische beurs is in marktkapitalisatie, maar toch zal je dit aandeel niet snel in deze lijst zien terugkomen. Je moet immers als fonds al een shortpositie opbouwen van meer dan 500 miljoen euro in dit geval voordat men in deze lijst opgenomen wordt. Hou dus rekening met de kracht van de grote getallen.

2. Aandeelhouderschap

Een andere handigheid is om via de FSMA website de verschuivingen in aandeelhouderschap te bekijken. Deze verschuivingen zijn vaak zeer interessant om te volgen omdat ze soms aan de basis liggen van veel overnamegeruchten of nakend onheil. Zo kunnen activistische aandeelhouders zich roeren in een onderneming wat de beurskoers een boost geeft of kunnen managers / institutionele aandeelhouders die hun aandelen verkopen een aandeel zwaar onder druk zetten.

Al deze informatie kan je makkelijk terug vinden door te klikken op de link van ‘aandeelhouderschap’. Hier vindt u ook andere bijkomende informatie terug. Zo kan u via het menu ‘lijsten” erachter komen welke bedrijven onder het toezicht staan van de FSMA en ook welke statutaire kennisgevingsdrempels bepaalde bedrijven hanteren. Wanneer een grote aandeelhouder bijvoorbeeld een bepaald percentage van de aandelen opkoopt, moet men bij deze bedrijven dit volgens de statuten aanmelden aan de FSMA. Deze percentages zijn afhankelijk van bedrijf tot bedrijf en kunt u terug vinden via deze lijst.

Een van de meer interessantere dingen die u hier vindt, is een overzicht van alle aandeelhouders die een bedrijf op dit moment heeft.  Op die manier hoeft u niet telkens naar de website van elk bedrijf te surfen om de aandeelhouders terug te vinden en vindt u ze snel in een gestandaardiseerde lijst. Opgelet, de weergegeven informatie is de informatie op de datum van de kennisgeving en kan niet meer up-to-date. De kennisgever (de betrokken aandeelhouder of aandeelhouders) zijn slechts kennisgeving plichtig wanneer hun percentage stemrechten een kennisgevingsdrempel over- of onderschrijdt. Hou er dus rekening mee dat het werkelijke aantal aandelen in bezit kan schommelen en niet aangemeld hoeft te worden zolang deze drempel niet gepasseerd is.

3. FSMA insider: openbaarmaking van transacties van leidinggevenden

Dit is ongetwijfeld een van de meest interessante databases die je als kleine belegger ter beschikking hebt. In deze database kan je van elk aandeel dat op Euronext Brussel genoteerd is de insider aankopen raadplegen. Denk hierbij aan CEO’s die denken dat hun aandeel zwaar ondergewaardeerd is en van een zware koersdaling gebruik maken om hun belang wat op te krikken. Maar ook het tegendeel is waar, een manager die zijn aandelen massaal begint te verkopen kan erop wijzen dat men nog snel geld veilig stelt omdat men zwakke financiële prestaties verwacht in de nabije toekomst. In de praktijk kunnen we stellen dat aankopen een grotere voorspellende waarde hebben over wat het management denkt van een bedrijf dan verkopen. Verkopen zijn immers dubbelzinnig en kunnen voorkomen doordat men optieplannen verzilvert of omdat men in het privéleven liquide geld nodig heeft.

Aankopen daarentegen wijzen vaak op een enorm vertrouwen in de toekomst en dat de nieuwe eigenaar verwacht dat hij op termijn winst zal boeken met deze investering (wat als insider een zeer sterk teken is). Al is dit zeker geen zuiver koopargument, denk aan CEO Hilmar Rode van Nyrstar die voor miljoenen euro’s aandelen kocht van Nyrstar waarna het aandeel zakte met meer dan 90%.  In deze database kan je vinden welke positie de manager heeft, hoeveel aandelen hij verkocht heeft en tegen welke prijs en ook kijken naar zijn voorgaande aankoopgeschiedenis. Een echte aanrader om wekelijks te checken.

4. Overname-of uitkoopaanbiedingen

FSMA valstrik spaarvarkens.beHeeft een bedrijf in uw portefeuille een overnamebod ontvangen terwijl het genoteerd is op Euronext Brussel? Dan kan u alle informatie hierover terug vinden op de website van de FSMA. In deze berichten van de FSMA vindt u in het begin veel gestandaardiseerde wetgevende zaken die u niet meteen hoeft te lezen, maar in deze berichten staan ook interessante weetjes die meer zeggen over de voorwaarden van het bod. Denk niet enkel aan de overnameprijs, maar ook of het bod voorwaardelijk is en welke voorwaarden voldaan moeten zijn om het bod te doen slagen. Zo moet men vaak een minimumpercentage aandelen overnemen of mag de overnemer zijn bod terug trekken wanneer er gebeurtenissen zijn die een grote negatieve impact hebben op het bedrijf zelf.

5. Schorsing van een notering

Een van de meest irritante zaken voor een belegger is wanneer een aandeel geschorst wordt en dat men niet weet wanneer de handel hervat zal worden. Vaak weet men ook niet waarom het aandeel geschorst wordt en moet men wachten op het bevrijdende persbericht met meer informatie. Hier kunt u vinden op wie zijn vraag een aandeel geschorst is (op vraag van de onderneming of de FSMA) en wanneer de handel hervat zal worden.

6. Waarschuwingen in het kader van informatieverplichtingen

Op deze pagina wilt u idealiter uw bedrijf nooit terug zien. De bedrijven die hier staan hebben volgens de FSMA niet voldaan aan hun informatieverplichting naar hun aandeelhouders toe en hebben de uiterste deadline niet gehaald. Voorbeelden hiervan zijn het te laat indienen van een jaarverslag of de verplichte financiële updates aan de aandeelhouder. Dit kan wijzen op problemen in de onderneming zelf (waardoor men de juiste financiële gegevens niet kan geven) of op problemen bij het verzamelen van de gegevens en de rapportering naar de aandeelhouder. 8 mei voldeden ondermeer Asit Biotech, Crescent (voormalig Option), KKO International, D’ieteren (1 werkdag na deadline te laat) en Nyrstar niet aan deze verplichting.

7. Stori

Een gouden aanrader! Stori is het Belgische centraal opslagsysteem waarbij men de gereglementeerde informatie van alle bedrijven die op Euronext genoteerd zijn bijhoudt. Denk hierbij aan het jaarlijks financieel verslag, kwartaalcijfers, oproepingen voor de algemene vergadering, maar ook informatie over de inkoop van eigen aandelen. Ook kan men hier alle transparantiekennisgevingen terug vinden en dat allemaal soort per soort gesorteerd en per bedrijf. De data van deze databank gaat terug tot 1 januari 2011. Een zeer makkelijke manier om al de belangrijke persberichten van je bedrijf terug te vinden.

8. Nieuws en waarschuwingen van de FSMA

bom explosie Dexia spaarvarkens.beDeze rubriek kunt u vinden bovenaan de website. Hier vindt u nieuws terug zoals wanneer een beursnotering die geschorst is terug heropend wordt, maar belangrijker is de sectie waarschuwingen die we u ten zeerste aanraden. Fraude in beleggersland komt redelijk frequent voor en de FSMA krijgt dagelijks meerdere meldingen binnen van beleggingsfraude. Zo is vandaag fraude met cryptomunten in trek en via de persberichten krijgt u op geregelde basis sites te zien die verdacht zijn of waar er aanwijzingen zijn van fraude. Indien de FSMA een van die partijen op hun website zet, is daar een groot onderzoek aan vooraf gegaan en is de kans zeer groot dat er iets niet pluis is.

Ook wordt er gewaarschuwd voor andere soorten beleggingsfraude zoals boiler rooms (personen die via de telefoon beleggers overhalen om te investeren in beleggingen of aandelen die waardeloos of nep zijn) en over beleggingsfraude met spaarrekeningen, goud of andere zeldzame metalen.  Malafide trading platformen komen bijvoorbeeld de laatste maanden veel voor in België en maken hun opmars. Ook krijgt u vaak tips zodat u kan zien of het over een verdacht vennootschap gaat en wat u moet doen als u er zo een tegenkomt. Bij deze bent u weer wat machtiger geworden als belegger.

Reacties