De wijsheid van beleggers. Waarom het altijd interessant is om aan te sluiten bij een beleggersclub

Wat we zelf doen, doen we beter. Dat is een stelling die blijkbaar erg ruim gangbaar is, van nationalisten tot hobby-klussers. Maar daarom is het nog niet waar! Kijk maar naar de beginnende belegger die zelf aan de slag gaat en het risico loopt alle beginnersfouten te maken waarvoor in menig beleggershandboek wordt gewaarschuwd. Is het een jong belegger met een beperkt vermogen, dan kan je nog beweren dat het betaalde leergeld een goeie investering is. Geen betere les dan een negatieve ervaring die je nooit meer zal vergeten. Zelfs een ezel past op voor de steen waaraan hij zich al heeft gestoten. Maar daar heeft de 50-plusser die al aardig wat bij elkaar heeft gespaard en ook wil starten met zelf beleggen natuurlijk niks aan. Hoe dient hij of zij zich voor te bereiden om beslagen ten ijs te komen?

Wie leest die blijft

Word je belegger omdat je van vrienden gehoord hebt dat één bedrijf een wel erg grote kans heeft om zijn aandeel fors te zien stijgen? Dan staan er je ongelukken te wachten. In het beste geval heb je wat beginnersgeluk en stijgt het aandeel waarover je hoorde inderdaad aanzienlijk. Maar vaak is dat dan de aanleiding om een volgende keer de inzet nog wat te verhogen en zo mogelijk nog minder na te denken. Die strategie, die er overigens geen is, kan alleen maar mislukken. Vroeg of laat heeft de hobby-belegger door dat de fundamenten van zijn beleggingsportefeuille erg zwak zijn. Maar dan is het meestal al te laat en valt een instorting van het bouwwerk niet meer te vermijden.

Huiswerk

Een goed belegger maakt zijn huiswerk en doet dat degelijk. Hij neemt de tijd om kennis op te doen over het bedrijf en zijn producten en/of diensten, het management, de aandeelhouders, de schuldpositie en de vooruitzichten. Warren Buffett stelt niet voor niets dat je als belegger vooral moet lezen. Wie begint met beleggen investeert inderdaad best in zichzelf door minstens de moeite te doen een handboek voor beginnende beleggers door te nemen. In zo’n boek staan tal van waarschuwingen om je niet te laten vangen aan beginnersfouten.

Join the club!

Dat lezen blijf je doen. Altijd. Een goed belegger kijkt uit naar persberichten en jaarverslagen van de bedrijven waarin hij belegt of van ondernemingen waarin hij eventueel nog wil beleggen. Staat er een interview in de krant met een CEO van een bedrijf dat je in portefeuille hebt? Dan is dat verplichte literatuur! Wie leest die blijft. Wie belegt, die blijft lezen! Maar er is meer.

Wie zelf belegt, doet dat ook te vaak alleen. Dat is niet zonder risico. Iemand kan zo overtuigd zijn van zijn eigen gelijk dat hij uiteindelijk met oogkleppen naar de beurs stapt. Zonder links, rechts of achterom te kijken loopt hij zo in de val die anderen al lang hadden opgemerkt. Wil je die fout vermijden? Denk er dan eens aan om aan te sluiten bij een beleggingsclub. Telkens wanneer ik een vergadering bijwoon van zo’n club valt het me op hoe divers het aanbod is van meningen en hoe het ene lid aanvult wat het andere lid (nog) niet weet. Prachtig, toch? Idealiter is de club heel heterogeen samengesteld, met jonge leden, maar ook heel ervaren ouderen, mannen en vrouwen, arbeiders en managers. Je zal versteld staan hoeveel je kan opsteken van een ander. Een club van beleggers waarin iedereen actief deelneemt is het beste bewijs-in-het-klein dat er wel degelijk veel kennis en wijsheid zit in de massa.

Conclusie

  • Beginnen te beleggen is niet moeilijk, maar je dient toch op te passen voor valkuilen.
  • Een beetje leergeld betalen doet geen pijn, maar beter nog is om beginnersfouten te vermijden.
  • De beste beleggers ter wereld lezen veel.
  • Ga eens langs bij een beleggingsclub. De kans is groot dat je een enthousiast lid wordt!

Reacties