F.I.R.E en het belang van je spaarpercentage

bloeiende orchidee

F.I.R.E is een begrip aan het worden. F.I.R.E staat voor Financial Independent Retire Early, maar voor zij die nog niet weten wat het wil zeggen zal ik het kort uitleggen. De F.I.R.E gemeenschap heeft als doel ervoor te zorgen dat ze in hun leven belangrijke beslissingen kunnen nemen zonder naar de financiële kant te moeten kijken. Denk dan bijvoorbeeld aan een job die je niet graag doet en daarom wil opzeggen. Om niet vast te zitten in de job tot je iets nieuw vindt, heb je al een redelijke som geld nodig om de tijd te overbruggen. Daarnaast zijn er ook sommigen binnen de gemeenschap die het doen om vervroegd te kunnen stoppen met werken, want tot aan je pensioenleeftijd werken is niet iedereen gegeven.

Geldbriefjes 10 euro 20 euro F.I.R.E Spaarvarkens.be

Er zijn verschillende manieren waarop je financiële onafhankelijkheid kan bewerkstelligen. De ene doet het met ETF’s, de andere met dividend beleggen. En dan zijn er nog die het met vastgoed doen of natuurlijk de combinatie van alles. Het doel is om met je rendement de kosten van jouw leven te dekken. Dit is voor iedereen anders. Niet iedereen wil in een villa wonen, maar ook niet iedereen is content om iedere dag op de fiets te kruipen voor al zijn transport. Maar welke methode je ook gebruikt, je zal er zelf je zuurverdiende geld moeten insteken.

Het is net over dat zuurverdiende geld dat ik het wil hebben. Want het maakt niet uit wat je rendement is op je investering als je op het einde van de maand maar €20 overhoudt om te investeren. Dan zal het moment van financiële onafhankelijkheid pas komen nadat je de pijp uit bent. Dus je spaarpercentage bepaald naast het rendement een groot deel van wanneer je eindelijk op je twee oren kan slapen en gerust kan zijn over je financiële toekomst.

De invloed van het spaarpercentage

Om te weten wat je elke maand spaart, trek je gewoon je uitgaven van je inkomsten af. Niet schrikken van het resultaat, want de kans is reëel dat er niet zo heel veel van overblijft of voor sommige onder jullie zelfs helemaal niets. Niet getreurd, laat het een wake-up call zijn en onderneem actie.

De kosten zijn voor veel mensen wel gelijkaardig. Denk maar aan wonen, eten, drinken, energie, water, belastingen, verzekeringen en brandstof. Maar denk ook aan uitstapjes, kleding, cadeaus of je hobby. Natuurlijk variëren de bedragen voor iedereen, maar het is wel een feit dat het voor de één makkelijker dragen is dan voor de ander en dat heeft allemaal te maken met je inkomen en persoonlijke situatie. Zo heeft mijn gezin op dit moment veel kosten aan gezondheidszorg en dat eet een groot deel van ons vrij budget op. Maar ook met zo’n uitgaven is het altijd mogelijk om nog een goede cent aan de kant te zetten.

De F.I.R.E. community focust daarbij op het verhogen van hun spaargraad door ondermeer de uitgaven te verlagen en de inkomsten te verhogen. Dit tot percentages die oplopen tot boven 50%waarbij men dit investeert in de financiële markten (Spaarvarken Stefan Willems die momenteel in Bulgarije leeft, heeft zelfs een spaarpercentage van rond de 80% en is een van de grootste FIRE-ambassadeurs uit België).

F.I.R.E, verhoog je inkomen

50% van je inkomen maandelijks investeren is zeker niet gemakkelijk en al zeker niet als je net van de schoolbanken komt. Je loon is nog het laagst, maar je uitgaven zijn er al wel dus is het logisch dat je in het begin wat minder kan sparen.

Ook moet je rekening houden met inflatie, de verandering in je spaargedrag of de veranderingen in jouw manier van geld uitgeven. Maar we zien wel dat de combinatie van genoeg sparen en niet te veel uitgeven het ideale effect heeft.inflatie risico beleggen spaarvarkens.be

Je kan op twee vlakken jouw spaarpercentage beïnvloeden. Dit door je inkomsten te verhogen of je kosten te drukken en dit kan dan ook weer op verschillende manieren. Het is niet de bedoeling dat je enkel maar je kosten drukt of je inkomsten doet stijgen, de combinatie van de twee geeft het beste effect.

Je inkomen doen stijgen kan je doen door opslag te gaan vragen aan je baas. Om dit te bewerkstelligen kan je ook altijd eerst in jezelf investeren door een opleiding te volgen die een meerwaarde biedt aan je job of waardoor je van job kan veranderen waarin je meer kan verdienen. Ook een extra job of een zelfstandige activiteit in bijberoep kunnen je inkomsten flink doen stijgen, maar natuurlijk kruipt hier veel tijd en werk in.

F.I.R.E, druk je kosten

De andere kant is het drukken van je kosten. Ook hier kruipt wel wat tijd en werk in. Het beste wat je als eerste kan doen is om je inkomsten en uitgaven goed onder de loep te nemen en dit bij te houden in een huishoudboekje of een app. Hierdoor ga je pas echt zien waar je onnodig veel aan uitgeeft waardoor je kan beginnen snijden in je kosten. Meten is immers weten.

Eens je weet hoe je financiële situatie er uit ziet, is het tijd om te budgetteren. Van het moment dat je loon op je rekening staat moet je eigenlijk al weten waar je het aan gaat uitgeven. Ik bedoel natuurlijk niet dat je moet weten welke koffie je halverwege de maand zal bestellen in een niet nader genoemde koffiezaak. Wat je wel best doet is om budgetten toe te wijzen aan elk onderdeel. Bijvoorbeeld X% voor vaste kosten, Y% voor voeding, Z% vrij te besteden en natuurlijk A% om te sparen en te investeren. Ja, ook dat zal je best in budget opnemen. Wacht niet tot het einde van de maand, want het is op voor je het weet. Pay Yourself First is echt de beste methode.

De laatste raad die ik je kan geven om je kosten te drukken is om op te passen met levensstijlinflatie. Het is niet omdat je nu meer verdiend dat je daarom ook meer moet gaan beginnen uitgeven, natuurlijk kan je hier en daar iets extra doen,  maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat wanneer je inkomen omhoog gaat je spaarpercentage ook mee stijgt. Dit zal ervoor zorgen dat de sneeuwbal veel sneller aan het rollen zal gaan.

Dit artikel werd aangeleverd door Jorgen Marien

Reacties