De Drie Favorieten van Jim Stukken

Jim Stukken geeft op Spaarvarkens.be de cursus ‘Beleggen voor Beginners’. Tijdens de lessenreeks neemt hij beginnende en gevorderde beleggers mee op pad naar een robuuste portefeuille. Net als bij een woning is een solide fundament voor een beleggingsportefeuille de beste bescherming tegen een tijdelijke storm of aardbeving.

Vanguard FTSE all-world ACC ETF (IE00BK5BQT80)

Blijf altijd beleggen, ook als de zon even achter de wolken schuilt. Een jaar geleden stond deze ETF ook als eerste in mijn favorieten. Hij bracht over die periode iets meer dan 10% rendement in de schuif, en zorgde ervoor dat mijn vorige selectie in het groen (+2%) eindigde. Als een echte rots in de branding voor elke portefeuille, staat hij er ook vandaag weer in. Met één druk op de knop beleg je met deze ETF in 3700 bedrijven wereldwijd. Het totale kostenplaatje bedraagt slechts 0,22% op jaarbasis. Er zijn zeker andere ETF’s die exact hetzelfde doen. Zo is ook de SPDR MSCI ACWI IMI die Thomas Laureys vorige week aanhaalde een uitermate goede keuze. 

Brederode (LU1068091351)

Wie een robuuste portefeuille wil uitbouwen en iets verder wil kijken dan ETF’s komt al snel bij holdings terecht. Brederode belegt voor bijna 68% in private equity. Voor de overige 32% kiest men voor beursgenoteerde bedrijven met onder meer Samsung, Nestlé en de Franse Luxeholding LVMH. Afgelopen halfjaar verstevigde het zijn positie in het Spaanse Iberdrola. Dat staat vooral bekend als een leverancier van duurzame elektriciteit. Ook Brederode zat in mijn vorige selectie, de holding noteert momenteel met een korting van 29%. Je kan het vandaag oppikken aan dezelfde prijs als een jaar geleden. Je kan hier voor de lange termijn weinig mis mee doen. 

Aedifica (BE000385168)

De stijgende rente heeft het beursgenoteerd vastgoed naar een donker hoekje geduwd. Nu de rente lijkt te stabiliseren zou de zon wel eens stilletjes van achter de wolken kunnen verschijnen. Het lijkt me dan ook interessant om stapsgewijs een gespreide vastgoedportefeuille uit te bouwen. Aedifica zou hierin een plaatsje mogen krijgen. Het aandeel verloor meer dan de helft van zijn beurswaarde. Tegelijkertijd stijgen de huurinkomsten. Hierdoor kan de specialist in zorgvastgoed een bruto dividend van 3,80 euro per aandeel uitkeren. Dankzij een verlaagde roerende voorheffing blijft er netto 6,5% rendement over. We worden als het ware betaald om te wachten tot de beurskoers herstelt. 

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard

Reacties

  1. Hoi Jim
    ik weet niet of jij ook TA gebruikt maar 2 van de drie (Aedifica en Brederode) komen nu heel dicht in de buurt van stevige steun. Brederode ligt er op dit moment zelfs pal op. Wat ik hier niet kan uit uit afleiden is of het hier een technical bounce wordt danwel een echte heropleving. De kansen op een echte heropleving worden wel wat tegengewerkt door het marktsentiment in het algemeen.
    Fundamenteel volg ik je helemaal, technisch bekeken wacht ik liever op een bevestiging.
    Hartelijke groet

    1. Dag Reinhart,
      Ik gebruik zelden technische analyse. Het is wel leuk dat je het aangeeft, zeer interessant. Je mag gerust melden als die bevestiging er voor jou is. Voor mij is dit een langetermijnverhaal. Het is voor mij minder erg als het morgen nog eerst wat lager gaat.

    1. Dat klopt, maar op de lange termijn maakt dit veel minder uit. Ik leg in mijn lessen ook uit waarom ik voor de VWCE kies en laat aan de hand van een grafiek over 40 jaar zien dat dit weinig uitmaakt. Dat betekent zeker niet dat een combinatie EMIM en IWDA een slechte keuze is. Maar het gebruiksgemak is belangrijker voor mij.

      (Ik stel me ook de vraag of dat verschil in beurstaks nog lang zal standhouden. Het lijkt me dat de FSMA/overheid dit verschil op termijn zal rechttrekken)

      Je kan via je profiel trouwens je gebruikersnaam aanpassen.