De 3 favoriete beleggingen van beleggingsclub More or Less 1.0
Beleggingsclubs weten meer
Samen weet je meer dan alleen. Zo maak je ook een beetje gebruik van de wisdom of the crowd. Als je op een constructieve manier in groep kan samenwerken, uiteraard. Zoals we bij Spaarvarkens al eens stelden, halen professionele beleggers niet automatisch of altijd een beter rendement. Goede amateurs kunnen het even goed of zelfs beter doen.
In een eerdere aflevering van ‘De drie favoriete beleggingen van’, gaf stukadoor Jim Stukken al zijn beleggingsfilosofie en zijn drie favoriete beleggingen. Nu is het de beurt aan de goed geĆÆnformeerde particuliere beleggers uit de opleidingsstal van onze collega, Spaarvarken Pascal Paepen. Na zijn cursus ‘Beleggen voor iedereen’ geeft hij iedereen de kans de opgedane kennis toe te passen in een beleggingsclub. Gisele DilliĆ«n volgde de cursus Beleggen die gedoceerd wordt aan de Thomas More Hogeschool in Geel in academiejaar 2013-2014. Dat was de eerste editie van de cursus die a.s. woensdag 28 oktober voor de 8ste keer wordt georganiseerd. Aansluitend stapte ze met 20 medestudenten in beleggingsclub More or Less 1.0. Gisele stelt graag de drie favoriete beleggingen van haar club voor:
‘Met onze beleggingsclub kiezen wij voor gediversifieerd investeren in bedrijven voor de lange termijn. En dit op basis van de fundamenten, de groei, het bestuderen van de activiteiten en nagaan wat het management doet. Beleggen is een werkwoord, hebben we ondertussen geleerd. Het pad loopt niet altijd over rozen, dus volgen we de gang van zaken, resultaten en vooruitzichten van de bedrijven in portefeuille zo goed mogelijk op. Onze kritische bril ligt nooit veraf, een plotse wijziging van het initiĆ«le plaatje van een bedrijf in onze clubportefeuille zorgt soms voor extra huiswerk en ongeplande actie. Daarnaast stelden we vast dat COVID-19, dat nog steeds voor veel menselijk leed zorgt, ook mogelijkheden bood om onverhoopt aandelen aan ondergewaardeerde prijzen aan te schaffen.’
Sofina (235,50 euro)
Sofina is topkwaliteit. De holding heeft een aantal defensieve beleggingen als kern en is geografisch sterk gediversifieerd. Sofina heeft daarom een stevige plaats in onze beleggingsportefeuille. de holding werd lang ‘de schone slaapster’ van Brussel genoemd, tot Harald BoĆ«l zichzelf en āLa Sofinaā kwam voorstellen tijdens een VFB-happening.
Sindsdien presteert het aandeel sterk. Maar dat is niet alleen te danken aan de communicatie. Sofina weet als geen ander de winnaars van de nieuwe economie uit te kiezen. De basis daarvoor legde Sofina al vele decennia geleden. De eerste investeringen van Sofina in het Amerikaanse durfkapitaalfonds van Sequoia Capital dateren al van de jaren zeventig.
Sequoia is wereldbekend omdat het aan de wieg stond en nog staat van vele bekende technologiebedrijven als Facebook, Twitter, Whatsapp enzovoort. Sofina verlaagt ook al 25 jaar lang het dividend niet.
Natuurlijk zijn niet alleen wij fan. Analist Hans DāHaese is in zijn pas gepubliceerde rapport āThe Active Beautyā bijzonder positief.
Wat hem vooral bekoort is dat āLa Sofinaā een vroege mede-investeerder is in toekomstige eenhoorns en aanwezig is in groeiverhalen (denk aan het Britse e-commercebedrijf The Hut Group, het Indiase Byju, de Indiase specialist in chips voor artificiĆ«le intelligentie Graphcore).
Dat het aandeel momenteel al met een premie van 6 procent noteert tegenover zijn netto-actiefwaarde, deert hem niet. Na een gedetailleerde analyse van de portefeuille is hij overtuigd dat er nog meer op komst is. Hij start de opvolging dan ook met een koopadvies en een koersdoel van 290 euro. Dat biedt een opwaarts potentieel van 27 procent voor de komende twaalf maanden. Wij duimen alvast!
Walt Disney (128,30 dollar)
Ondanks de concurrentie van vele nieuwe animatiefiguren staan āThe Mouseā en zijn vrienden nog steeds als een huis. De voormalige CEO en huidig voorzitter van de Raad van Bestuur Bob Iger leidde het bedrijf naar een nieuwe dimensie. Dit via verschillende overnames zoals Pixar, Lucas films en last but not least de inlijving van de belangrijkste activiteiten van 21st Century Fox in 2019. Zo kreeg Disney onder meer films, reeksen en sportuitzendingen in beheer. Dat werd de basis voor de streamingservice Disney+. āContent is kingā in deze sector, en daaraan heeft Disney dus geen gebrek.
Ondertussen werd Disney zoals verwacht midscheeps getroffen door de coronacrisis. De onderliggende rendabiliteit van de divisies kwam echter boven de verwachtingen uit en het aantal abonnees voor Disney+ blijft groeien. Het onderliggende verhaal van Disney blijft nog steeds intact, al zullen de opstartkosten van Disney+ de eerste tijd op de winst wegen.
De koers-winstverhouding zal dus wat hoger zijn, maar we weten waarom. Daarnaast is er op kortere termijn natuurlijk een nefaste invloed van de coronacrisis op de resultaten. De pretparken zijn gesloten en er zijn minder kijkers in de filmzalen.
Als langetermijninvesteerders geloven wij echter in het mooie groeiverhaal van dit bedrijf.
Sika 231,20 (Zwitserse frank)
Deze Zwitserse groep wordt door analisten wel eens een beursbeest genoemd. Onze club leerde het aandeel kennen via collegaās die regelmatig met het bedrijf in contact kwamen en eveneens via Steven Nuyts (lees zijn drie favoriete beleggingen) toen hij onze school bezocht en ons inwijdde in zijn strategie.
De eerste steen van het bedrijf werd gelegd in 1910. Sika is al een eeuw actief in de sector van gespecialiseerde chemische producten voor de bouw en de industrie. De groep is wereldwijd actief en groeit niet alleen door overnames, die het succesvol integreert, maar Sika overklast zijn concurrenten ook door autonome groei. Duurzaam ondernemen en voldoen aan ESG-normen draagt Sika hoog in het vaandel.
Het aandeel is niet echt goedkoop, maar kwaliteit heeft zijn prijs. Bovendien plannen overheden stimuli voor infrastructuur. En de millennials – in de VS ongeveer 85 miljoen ā zijn op zoek naar een woning terwijl de trend is om de woning aanzienlijk te verbeteren in plaats van op reis te gaan. Dat alles kan gunstige gevolgen hebben voor de bouwbedrijven en Sika, als ‘one stop shop’ voor de bouw.
Na een mislukte overnamepoging verkocht Saint-Gobain zijn 10,75%-belang in Sika via een private plaatsing voor 2,5 miljard Zwitserse frank. Dat leidde tot een koersdaling en een ideaal instapmoment. Zijn net als onze club aan boord in dit aandeel: gereputeerde institutionele investeerders zoals BlackRock (7.7%), de Bill & Melinda Gates Foundation Trust met 5,3% en The Capital Group Companies met 3.37%. Ook het Noorse pensioenfonds heeft een belang van 2,97% in Sika.
Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be
āDe 3 favoriete beleggingen vanā is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeĆ«n op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.
We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.
Reacties