De 3 favoriete beleggingen van Steven Nuyts

Specialist in factorbeleggen legt uit wat dat is

Hij selecteert drie goed scorende aandelen voor Spaarvarkens (en hij volgt ze verder op)

Steven Nuyts is Chief Investment Officer bij FinFactor, een onafhankelijke Belgische vermogensbeheerder. Hij is een expert in factorbeleggen. Volgens die principes bouwde hij een systeem om portefeuilles te beheren met aandelen. Voor hij zijn favoriete beleggingen deelt met Spaarvarkens, legt hij uit hoe zijn methode in elkaar zit.

Wat is factorbeleggen? Een factor is niet meer dan een eigenschap of kenmerk van een aandeel. We zoeken naar aandelen met bepaalde gemeenschappelijke kenmerken die gemiddeld een beter rendement halen dan aandelen die een lage blootstelling hebben aan deze kenmerken.

Nog niet mee? Geen nood: Eigenlijk passen we het begrip factorbeleggen al veel langer toe. De meeste beleggers kennen het verschil tussen groei- en waardeaandelen. Waardeaandelen worden gekenmerkt door bijvoorbeeld een lage verhouding tussen de koers en de boekwaarde, een lage koers-winstverhouding of een hoog dividendrendement (goedkope aandelen, zeg maar, red.). Groeiaandelen hebben dan weer tegenovergestelde waarden voor deze eigenschappen (ze zijn duur of hoog gewaardeerd, red.).

Ook het verschil tussen aandelen met een kleine of grote marktkapitalisatie is een factor. Deze twee factoren die ik vernoemde, plus de bèta van een aandeel (de mate waarin een aandeel meer of minder schommelt dan de gehele markt, red.), maken deel uit van een model van de professoren Fama & French waarmee ze het verwachte rendement van een aandeel trachten te voorspellen.

Fama & French toonden aan dat aandelen met een lage koers-boekwaardeverhouding en een kleine marktkapitalisatie in het verleden, een hoger rendement behaalden. Onder andere hiervoor won Eugene Fama in 2013 de Nobelprijs voor Economie.

Beleggingskeuzes maken door te steunen op factoren is fors in opmars bij institutionele beleggers. Dit is voor een groot deel te danken aan het Noorse pensioenfonds. Dit fonds is met een portefeuille van 969 miljard euro de grootst gekende institutionele belegger ter wereld. In 2008 vroeg het fonds aan enkele gerenommeerde professoren om te evalueren hoe ze het best konden beleggen. De conclusie was dat er slechts weinig actieve beheerders echt waarde kunnen genereren (lees: een hoger rendement behalen dan de markt of de index, red.). Ze adviseerden om een portefeuille van beleggingsinstrumenten op te bouwen die een blootstelling hebben aan bepaalde factoren. Ze geloven dat dit op lange termijn wel een hoger rendement oplevert.

Bij FinFactor combineren we ook meerdere factoren in onze aandelenselectie. Eén enkele factor kan namelijk lange periodes kennen waarin deze het toch slechter doet dan de markt. Een goed voorbeeld hiervan is waardebeleggen (beleggen in relatief goedkoop gewaardeerde bedrijven met kwaliteitskenmerken, red.). Sinds 2007 presteren duurdere aandelen namelijk beter dan goedkope aandelen. Het is dus beter om te beleggen volgens een combinatie van factoren om zo met een grotere regelmaat te kunnen genieten van de hogere opbrengst die deze factoren op lange termijn (wel) bieden.

Het is ook erg belangrijk om de juiste factoren te kiezen. Dankzij de toegenomen rekenkracht van computers en de digitaal beschikbare financiële data, werden er ondertussen al meer dan 300 verschillende factoren gedocumenteerd, de ene al exotischer dan de andere. Heel wat van deze onderzoeken zijn wellicht statistisch slecht onderbouwd of zijn het slachtoffer van datamining. Als men heel veel zaken probeert, dan zal er uiteindelijk wel eens iets lukken.

Goede factoren moeten volgens ons niet enkel verschijnen in de nodige academische publicaties, maar moeten eveneens te verklaren zijn door een gezonde economische onderbouw. Of noem het boerenverstand. Wij kiezen daarom voor bedrijven die:

  1. Kwalitatief goede financiële resultaten kunnen voorleggen.
  2. De aandeelhouder vergoeden via de inkoop van eigen aandelen.
  3. Goedkoop noteren (waardeaandelen).
  4. Een goed winstmomentum vertonen.

Uiteindelijk berekenen we voor meer dan 1.500 aandelen een score op de door ons geselecteerde factoren. Zo krijgen we van elk aandeel een rapport waarin we in één oogopslag de goede en slechte kanten van dit aandeel kunnen zien.

Binnen elke sector selecteren we de aandelen met het beste rapport. Hiermee bouwen we een portefeuille op bestaande uit een dertigtal aandelen. Door in elke sector aandelen te selecteren is de portefeuille voldoende gediversifieerd.

Wanneer verkopen we een aandeel? Liefst nooit, want als we het kunnen bijhouden, is dat een teken dat het aandeel goed blijft scoren op de verschillende factoren. Maar als de scores afnemen dan gaat het aandeel er onverbiddelijk uit. Hierdoor vermijden we emoties in onze beslissingen want deze leiden vaak tot slechte beleggingskeuzes.

Ik geef jullie drie aandelen mee die momenteel deel uitmaken van onze modelportefeuille. Als we ze uit de selectie verwijderen, zal ik dat laten weten aan Spaarvarkens en vervangen door een aandeel dat dan beter scoort op onze vier factoren.

Autozone (1.206,79 dollar, NASDAQ, beurswaarde: 28,19 miljard dollar)

Autozone is een verdeler van nieuwe en gereviseerde auto-onderdelen, accessoires en onderhoudsartikelen voor auto’s, SUV’s, bestelwagens en lichte vrachtwagens.

Autozone is actief in de Verenigde Staten, Puerto Rico en Mexico. Motorolie of een nieuwe batterij koop je bij hen. Het bedrijf blijkt erg crisisbestendig te zijn. De cheques die de Amerikaanse overheid aan haar burgers stuurde tijdens de coronacrisis werden ook gebruikt om bij Autozone te winkelen. In een crisis worden er dan misschien wel minder nieuwe auto’s verkocht, oude wagens hebben des te meer onderhoud nodig.

Wij selecteerden Autozone vooral omdat het fors eigen aandelen inkoopt. Over een periode van 15 jaar kochten ze meer dan twee derde van alle uitstaande aandelen in, die ze nadien vernietigden. Als aandeelhouder word je dus elk jaar wat meer eigenaar van het bedrijf zonder een dollar bij te investeren. Ook scoort Autozone erg goed op onze factor winstmomentum. We beoordelen ook de evolutie van de winstverwachtingen van analisten over Autozone. Deze factor evolueert de laatste jaren zeer positief.

UnitedHealth Group (312,00 dollar, NYSE, beurswaarde: 296,50 miljard dollar)

UnitedHealth Group is een gezondheidsverzekeraar uit de Verenigde Staten. Bij hen kunnen werknemers contracten afsluiten om te voorzien in hun gezondheidszorg, iets wat in de Verenigde Staten nog belangrijker is dan hier.

Het aandeel is misschien niet zo gekend in Europa, maar het heeft momenteel het grootste gewicht in de welbekende Dow-Jonesindex.

We nemen UnitedHealth Group op in onze portefeuille omdat het erg kwalitatieve financiële resultaten kent. Zo steeg de omzet van UnitedHealth de laatste 15 jaar ononderbroken met meer dan 15% gemiddeld. Bovendien is het aandeel van UnitedHealth Group coronabestendig aangezien de vraag naar haar diensten tijdens de coronacrisis enkel toeneemt.

Terna (5,96 euro, Milaan, beurswaarde: 11,98 miljard euro)

Terna is de uitbater van het Italiaanse hoogspanningsnetwerk. Het is als bedrijf goed te vergelijken met het Belgische Elia. Het overgrote deel van haar activiteiten is namelijk gereguleerd en de omzet en winstcijfers van Terna zijn daarom erg goed te voorspellen.

We selecteren dit aandeel, omdat het sterk scoort op alle factoren en in het bijzonder op de factor value of waardering. Terna noteert aan een verwachte koers-winstverhouding van 15,97 en biedt een dividendrendement van iets meer dan 4%. In vergelijking met Elia, dat aan een verwachte koers-winstverhouding van 23,5 en een dividendrendement van minder dan 2% noteert, is dit beduidend goedkoper.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties