De 3 favoriete beleggingen van Peter De Neve

Moet je professioneel bezig zijn met beleggen, er boeken over schrijven of met grote bedragen werken om rendement te halen? Nee!

‘Particuliere beleggers hebben soms een indrukwekkende kennis en boeken winsten waar professionelen jaloers op zijn. Hoewel Vlamingen (nog) niet massaal zelf in aandelen beleggen, is er wel een harde kern met soms indrukwekkende knowhow. Die mensen aanspreken en hun kennis en kunde bij u brengen, maakt deel uit van de missie van Spaarvarkens.

Peter De Neve blikt in de camera. Kleine belegger opent portefeuille voor SpaarvarkensIn deze aflevering van ‘De 3 favoriete beleggingen van’ leggen we ons oor te luisteren bij Peter De Neve, een prille vijftiger die we al jaren tegenkomen op beleggingscongressen van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB). Hij heeft ondertussen 25 jaar ervaring met beleggen en is graag bereid zijn ervaring te delen met Spaarvarkens. Hier klapt hij uit zijn portefeuille. Lees hier op Spaarvarkens over de voordelen die een kleine belegger heeft.

Hoe ben je gestart met beleggen?

‘Met het lezen van boeken over de beurs. Winnen met aandelen van Roland Van der Elst was het eerste. Tijdens de jaren tachtig en negentig ging elke spaarcent van mij naar kasbons. Dat leverde toen nog iets op.

In de helft van de jaren negentig heeft zich blijkbaar een beleggingsmicrobe in mij genesteld. Ze is nooit meer weggegaan en ik denk dat geen enkel vaccin ertegen kans zal maken het er nog uit te krijgen (lacht). Eind jaren negentig was er een beurshype: je kocht een aandeel en hop, de volgende dagen had je al een mooie winst. Mijn zelfvertrouwen steeg met de dag en helaas ook de risico’s die ik nam. Er was een golf aan nieuwe bedrijven die naar de beurs kwamen. Ik tekende er gretig op in. Het was bijna altijd kassa!’

Maar dat bleef niet duren?

‘Uiteraard niet. Tijdens het voorjaar van 2000 begon dan de terugval en een crash van wat toen de TMT-aandelen werden genoemd (Technologie, Media, Telecom, red.). Die crash begon het opgebouwde vertrouwen snel op te eten. Net als de opgebouwde rendementen trouwens (grinnikt). De opgebouwde winsten van de jaren negentig waren gelukkig groot genoeg om de putten van daarna te dempen. Conclusie van mijn eerste beursjaren: veel gezweet, maar weinig tot geen rendement behaald.’

Wat heeft je goed de weg gewezen?

‘Ik ben gewoon blijven volhouden en zoeken. Ik bleef lezen over beleggen en financiën. Uiteindelijk heb ik in de zomer van 2007 een systeem op poten gezet, waar ik vandaag nog altijd van geniet.

Elke maand stort ik een vast bedrag op een beleggersrekening. Op basis van fundamentele analyse hou ik permanent een lijst bij van aandelen die potentieel koopwaardig zijn. Elke maand koop ik minstens een keer een bepaald aandeel uit mijn lijst. Ik koop nooit voor veel geld ineens. Mijn cashpositie is trouwens meestal zeer bescheiden. Ik volg het principe dat ‘Time in the market’ belangrijker is dan de markt te timen.’ Dat laatste, kopen en verkopen,  lijkt aantrekkelijk. Trap niet in die val. Dat lukt toch niet. Blijf bij voorkeur meestal gewoon belegd. Dat levert een hoger rendement op.’

Hoeveel bedraagt je rendement sinds je jouw strategie vond?

‘Meer dan 10% gemiddeld per jaar. En ik vind niet dat ik zware risico’s neem. Met mijn eenvoudige strategie bouw ik sinds 2007 voortdurend verder aan een in mijn ogen defensieve portefeuille.

Die portefeuille heeft een sterke fundering met holdings en vastgoedaandelen en wordt verder aangevuld met defensieve sectoren zoals voeding en supermarktketens. Ik wil graag een inkomen uit mijn beleggingen halen en daarom hou ik van dividenden. Daarom investeer ik enkel in Belgische aandelen. Je betaalt dan maar een keer roerende voorheffing. Op buitenlandse dividenden is dat meestal twee keer: eerst betaal je roerende voorheffing aan het land van oorsprong en dan komt de Belgische staat nog eens langs.

Versus mijn aankoopkoersen geniet ik vandaag een dividendrendement van 4%. Sommigen zeggen dat ik door in België te blijven rendement mis. Maar ik ben meer dan tevreden met mijn rendement. Trouwens, het Belgische van mijn aandelen is heel relatief, want de meeste bedrijven waarin ik beleg zijn wereldwijd actief.’

Spreek je ook met anderen over je renderende hobby?

‘Sinds een tiental jaar heb ik veel contact met andere beleggers via de VFB. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Het werd plots mogelijk om nog dieper door te dringen in de wereld van de kleine belegger. Dankzij het bezoek aan congressen en door deel te nemen aan algemene vergaderingen van beursgenoteerde bedrijven, ontdekte ik het belang van netwerken om mijn kennis over de beurs uit te breiden. Ik amuseer me ook via Facebookgroepen over beleggen. Zo heb ik al vele vrienden gemaakt.’

Velen associëren de beurs niet met vriendschap of sociale contacten …

‘Ach, veel mensen denken ook dat beleggen enkel weggelegd is voor de superrijken of voor mensen die heel veel risico durven te nemen. Dit vooroordeel wordt constant gevoed door onze politieke elite. Ter illustratie: gisteren zei PS-voorzitter Paul Magnette dit nog in een interview met L’Echo: ‘Eenmaal schatrijke mensen twee of drie woningen, wagens, schilderijen, jachten en wijnkelders gekocht hebben, investeren ze in financiële producten. Via de effectenrekeningen kunnen we het echte fortuin raken, besluit hij‘. Magnette meldde ook nog dat hij een oplopende taks als plan B voorziet.’

Wat zijn belangrijke valkuilen voor particuliere beleggers?

‘Toen ikzelf nog een onervaren belegger was en voelde dat de winsten heel gemakkelijk binnenstroomden, durfde ik ervan dromen om op mijn veertigste te kunnen rentenieren. Ondertussen ben ik 10 jaar voorbij die grens van 40 en van rentenieren is nog geen sprake (lacht). De beurs is geen casino of loterij waar je op korte termijn schatrijk wordt. Maar in aandelen beleggen geeft je wel veel kansen om stilaan een vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld als een vorm van extra pensioen.’

En nu tijd voor de drie favoriete beleggingen van Peter De Neve. Ze zitten allemaal in de portefeuille die hij de voorbije veertien jaar opbouwde. Binnenkort mogen we zijn persoonlijke portefeuille integraal publiceren op Spaarvarkens. Mis geen enkele update op Spaarvarkens en schrijf je in op de wekelijkse mail. Daarin krijg je een overzicht van alle verschenen artikels op Spaarvarkens (zie invulkadertje onderaan deze pagina).

1. Tessenderlo (33,90 euro): ondernemer Luc Tack werkt eraan

Luc Tack, hoofdaandeelhouder van Picanol en via dat bedrijf ook van Tessenderlo

Sinds de intrede van Luc Tack bij Tessenderlo wordt er keihard ingezet op een betere stroomlijning van het bedrijf. De zwakke onderdelen werden gesloten of verkocht. In de overblijvende fabrieken wordt volop geïnvesteerd in machines en de productie.

Picanol, een wereldleider in weefmachines uit Ieper, is het andere belangrijke bedrijf van Luc Tack. Hij heeft bijna alle aandelen in handen. Slechts een klein deeltje van Picanol kan je kopen op de Brusselse beurs. Via Picanol koopt Luc Tack voortdurend aandelen Tessenderlo bij. Een dividend zal er waarschijnlijk pas komen nadat Picanol en Tessenderlo zijn samengesmolten tot één bedrijf. Hou vooral de evolutie van de vrije cashflow in de gaten bij de publicatie van de jaarcijfers!

Tessenderlo presenteerde sterke halfjaarcijfers dankzij de resultaten van het paradepaardje Bio Valorisation (verwerken van slachtafval, red.). De koers van concurrent Darling ging fors hoger terwijl de koers van Tessenderlo bleef hangen. Je kan ook via Picanol beleggen in Tessenderlo, zoals Peter De Neve deed. Lees hier wat Spaarvarken Pascal Paepen over Tessenderlo schreef.

2.Ahold Delhaize (23,65 euro): boerenjaar

2020 zal de geschiedenis ingaan als een boerenjaar voor Ahold Delhaize. Mede door de coronacrisis deden supermarktketens gouden zaken. Voorlopig is er op de hoofdzetel in Zaandam geen enkel signaal waarneembaar dat Bol.com naar de beurs gebracht zal worden. Misschien moet de groep een voorbeeld nemen aan haar Poolse collega Allegro (zie artikel: Poolse Bol.com vlamt bij historisch beursdebuut).

Minpuntje: omdat Ahold Delhaize het grootste deel van de omzet haalt uit de VS, zou de zwakkere dollar beleggers kunnen tegenhouden om te investeren in Ahold Delhaize.

Waarom investeren in Ahold Delhaize en niet in Colruyt? Peter De Neve legt uit dat hij zelf in beide aandelen heeft belegd. Maar de waardering van Ahold Delhaize is historisch gezien steeds lager geweest. Beleggers willen meer betalen voor de hogere marges van Colruyt.

Opvallend: Terwijl Ahold Delhaize extra blijft inzetten op de uitrol van Bol.com, heeft Colruyt beslist om te stoppen met zijn webwinkel Collishop.be. Colruyt blijft van nature één van de meest defensieve bedrijven die je kan vinden op de beurs. Colruyt heeft ook een nettokaspositie terwijl AD niet vies is van extra schulden.

3. KBC Ancora (35,96 euro): techbank van hier

KBC en marktpositie.

De bankaandelen presteren al jaren heel zwak. KBC behoort wel tot de betere leerlingen van de Europese klas. Het opgespaarde dividend van 2020 zou weleens als een bonusdividend in 2021 worden uitgekeerd. Via KBC Ancora koopt een belegger de holding boven KBC en die noteert met een grote discount. U koopt zo meer KBC voor minder geld.

Peter De Neve: ‘Velen denken dat het klassieke bankieren ten dode is opgeschreven. Dat ze zullen overrompeld worden door de grote techspelers. Maar ik herinner me ook dat men in 2016 bijvoorbeeld dacht dat Amazon Ahold Delhaize zou gaan verpletteren in de VS. Dat is helemaal niet gebeurd.

De evolutie van de cijfers bij KBC in 2021 en 2022 zal grotendeels afhankelijk zijn van de manier waarop ze dubieuze debiteuren kunnen beheersen in nasleep van de coronacrisis. Mocht er een tsunami van faillissementen komen, dan zullen de kapitaalbuffers van de banken getest worden. Maar doordat KBC steeds voorzichtig is geweest met kredietverlening aan risicovolle sectoren, gun ik ze het voordeel van de twijfel. Ze kunnen sterker uit de crisis komen. KBC investeert ook al jaren in big data. Men denkt dat grote techbedrijven een bedreiging zijn voor de klassieke banken. Maar ik denk dat de banken toenadering zoeken en aldus zelf zullen transformeren naar een ‘techbankmodel’, aldus Peter De Neve.

Nota van Spaarvarkens: deze motivering is een mooi bewijs dat ook een ‘kleine belegger’ in staat is zelfstandig, origineel én realistisch te denken. Bedankt Peter De Neve om je ideeën te delen! En dat het moge blijven lonen in je portefeuille!

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’, hier met de ideeën van Peter De Neve, is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties

  1. Geachte,
    Ik heb met veel aandacht je artikel gelezen.
    Het is zeker geen slecht idee om bij de Belgische beurs te blijven ingeval je op zoek bent naar aandelen met dividend, al was het maar zoals je terecht opmerkt om fiscale redenen
    Ik heb wel een beetje een probleem in het algemeen met stock picking.
    Heb eens een boek gelezen van Daniel Kahneman : “Het feilbare denken” (Nobel prijs economie 2002)
    Daarin bewijst hij dat de beursspecialisten het niet beter doen dan een aap met vogelpik in het selecteren van aandelen.
    Dus voor de meeste beleggers zou ik aanraden van een gespreide belegging van minimum een 10 tal aandelen. Daarin zou ik zeker minimum een Belgische holding voorzien.
    Bv Ackermans v Haaren, GBL, Sofina, Brederode, Bois Sauvage, Gim, Floridienne.
    Groetjes,
    Mark