Eeuweling

 

Het is momenteel nergens business as usual. Bij het ene bedrijf ligt alles stil, bij een ander werken de werknemers van thuis uit en in de supermarkten was het nooit zo druk.

Dat het bijzondere tijden zijn, zie je ook op de beurzen. De ene dag staan de aandelenkoersen op een verlies van gemiddeld tien procent, een dag later beleven we de beste beursdag in meer dan tien jaar met een winst van gemiddeld tien procent. Al ben ik ondertussen al 32 jaar belegger, dit heb ik nog nooit meegemaakt. We gaan van de ene overdrijving in de andere.

Resultaten

Vandaag publiceert Tessenderlo zijn resultaten over 2019, het jaar waarin het bedrijf een eeuweling is geworden. Bij Tessenderlo heeft men in die eeuw al zowat alles meegemaakt, zowel tragische rampen als euforische tijden. Ik heb het vermoeden dat 2019 een goed jaar was voor Tessenderlo. De diverse activiteiten van de groep, van de productie van meststoffen tot elektriciteit, draaiden meer dan behoorlijk. In november moest de onderneming bekendmaken dat de zaken nog veel beter gingen dan verwacht. Morgen zal men bij Tessenderlo allicht meedelen dat de onderneming opereert in moeilijke omstandigheden. Maar dat beweerde men een jaar geleden ook.

Insider

Het aandeel Tessenderlo deelde in de klappen op de beurs. Werd er een maand geleden nog vlot 30 euro betaald voor een aandeel, dan was dat een week geleden amper 20 euro. Begrijpelijk, in een paniekreactie, maar daarom is de forse koersdaling nog niet terecht.

Terwijl nogal wat aandeelhouders slapeloze nachten beleefden aan de daling van de waarde van hun aandelen kon de grootste aandeelhouder van Tessenderlo, ondernemer Luc Tack, allicht ook moeilijk de slaap vatten. Tack koopt regelmatig aandelen bij van Tessenderlo. Een maand geleden betaalde hij daar nog ruim 30 euro per stuk voor. Maar aan koersen die tot 33 procent lager lagen mocht de West-Vlaming dan weer niet kopen. Niet omdat hij geen geld meer heeft, wel omdat hij een zogenaamde ‘insider’ is. Als bedrijfsleider weet hij meer dan gelijk wie over zijn bedrijven en dus mag hij van de beurswaakhond een tijdje niet handelen in het aandeel.

Tack zal bijkopen

Na de publicatie van de cijfers mag Tack weer wel aandelen bijkopen. Ik verwacht dat hij dat ook weer zal doen. Dankzij Tack zal Tessenderlo ongetwijfeld nog een mooie toekomst tegemoet gaan, al is het niet zeker dat Tessenderlo zal blijven bestaan als onafhankelijke onderneming. De kans is immers groot dat Tack Tessenderlo zal fuseren met Picanol, ook al een beursgenoteerd bedrijf waar hij de plak zwaait. Als, of wanneer, dat zou gebeuren ontstaat een nieuwe industriële holding die tal van bedrijven uit de maakindustrie overkoepelt. We hebben nood aan zulke bedrijven. Door de coronacrisis beseffen we namelijk dat we niet voor al onze producten afhankelijk mogen zijn van aanvoer uit het buitenland.

Dit artikel verscheen ook in Het Belang van Limburg op 26 maart 2020.

Reacties