De 3 favoriete beleggingen van Giani De Pauw
Giani De Pauw is student en toch al een gepassioneerd belegger. Hij schreef onder meer “De keuze van De Pauw” voor Spaarvarkens.be, waarin hij op zoek gaat naar aandelen die hij voor tien jaar kan bijhouden. In zijn geval is hij dan nog maar dertig.Ā Wie het wonder van de samengestelde intrest kent, weet dat zijn financiĆ«le toekomst nu al verzekerd is. Je kan zijn stukken op Spaarvarkens.be terugvinden door zijn naam in het zoekvenster in te tikken (rechtsboven deze pagina).
Smartphoto, 31,20 euro (beurswaarde 123 miljoen euro)
Smartphoto is mijn eerste keuze. Dit Belgische e-commercebedrijf groeit snel en heeft het potentieel om voor de belegger het nieuwe Lotus Bakeries te worden. In mijn opinie zijn er twee pijlers die Smartphoto aantrekkelijk maken. De eerste pijler is die van de e-commerce. E-commerce is de laatste jaren aan een immens tempo gegroeid en door de coronacrisis heeft de groei alleen nog maar aan snelheid gewonnen.
Gepersonaliseerd
De tweede pijler is die van de gepersonaliseerde producten. Ondanks het feit dat dit maar een kleine nichemarkt is, weet Smartphoto het onderste uit de kan te halen binnen deze markt. Zij stoppen niet bij gepersonaliseerde fotoboeken en kaders, zoals vele van hun concurrenten doen. Zij gaan nog een stapje verder en bieden honderden verschillende producten aan die gepersonaliseerd kunnen worden. Van sleutelhangers en magneten tot puzzels en bloempotten. De creativiteit van dit bedrijf is zijn unieke kracht waarmee ze jaar na jaar de markt verder veroveren. Dit concept slaat ook internationaal aan. Intussen zijn ze actief in 12 Europese landen.
Op 18 december schreef ik voor Spaarvarkens.be een artikelĀ over Smartphoto. Toen noteerde het aandeel aan 26,00 euro. Sindsdien steeg de koers al tot 34,60 euro. Maandagavond sloot het aandeel af op 31,20 euro. Nog eerder werd hier op Spaarvarkens.be het aandeel Smartphoto in een artikel van Spaarvarken Jan Reyns al gesignaleerd, toen het 18,90 euro kostte. Ondertussen staan we dus 65% hoger. Heel goedkoop is het aandeel nu niet meer, maar ondanks deze klim blijft Smartphoto een parel op de Brusselse beurs en een interessante belegging op de lange termijn.
Sofina, 275,50 euro (beurswaarde 9,49 miljard euro)
Sofina is mijn tweede keuze. Dit is de beursgenoteerde holding van de familie BoĆ«l. Meestal worden holdings aanbevolen voor beginnende beleggers omdat ze minder risico inhouden dan een klassiek beursgenoteerd bedrijf. Volgens mij is het vooral een interessante manier om wat veiligheid in te bouwen voor een goed gespreide beleggingsportefeuille. Sofina is bovendien aantrekkelijk omwille van een aantal andere redenen. Een van deze redenen is de investeringsstrategie. Sofina noemt het zelf āPurpose & Patienceā. Dit vertaalt zich in geduldig kapitaal, gericht op groei. Zelf maken ze ook nog een onderverdeling tussen drie investeringsstijlen. Als eerste hebben ze de minderheidsinvesteringen op lange termijn. Onder dit segment vallen bedrijven zoals Colruyt en Danone waarin Sofina al jaren een minderheidsaandeel heeft.
Concurrent voor Ontex
Recent kwam daar ook DryLock Technologies bij, een producent van hygiƫneproducten voor dagelijks comfort en verzorging. Door dit extra kapitaal kan DryLock zijn groeiplannen uitvoeren en wordt het een gevaarlijke concurrent voor Ontex, die het de laatste jaren niet al te best doet.
De tweede investeringsstijl bestaat uit investeringen in snelgroeiende bedrijven. Een bekende naam in dit lijstje is Vinted. Vinted is een Litouws bedrijf dat een online-marktplaats voor tweedehandsmodeartikelen beheert. Deze website is zeer populair bij jongeren en vormt een sterke concurrent voor de klassieke en enigszins verouderde tweedehandsplatformen, zoals 2dehands.be. Een andere interessante naam in deze lijst is Giphy. Giphy beheert een van de belangrijkste databases en zoekmachines voor GIFās in de Verenigde Staten. GIFās zijn korte bewegende beelden die in een oneindige lus blijven afspelen. De kans is groot dat u al te maken heeft gehad met GIFās uit de databanken van Giphy via berichtenapps zoals Messenger en WhatsApp.
De derde investeringsstijl omvat de investeringen in durf- en groeikapitaalfondsen. Dit zijn vooral investeringen in niet-beursgenoteerde ondernemingen. Wat Sofina daarnaast ook zeer aantrekkelijk maakt is de geografische spreiding. Sinds 2017 is meer dan de helft van de portefeuille geĆÆnvesteerd buiten Europa. Veel kapitaal vloeit de laatste jaren richting AziĆ«. Dit is waar de voorbije 20 jaar enorm veel groei heeft plaatsgevonden. Denk maar aan China. Dit deel van de wereld heeft nog heel veel groei te bieden en Sofina zal daar ongetwijfeld zijn graantje van meepikken.
Barrick Gold, 19,53 USD (waarde 34,80 miljard dollar)
Mijn derde favoriete aandeel is Barrick Gold. Dit is een Canadees bedrijf dat actief is in de mijnbouw. De reden van deze keuze ligt vooral bij het monetaire beleid van de centrale banken en de torenhoge schuldenberg in de wereld. Die bergen werden door de coronacrisis nog groter. De Amerikaanse schuldenberg zal dit jaar de grens van 30.000 miljard dollar overschrijden. Een astronomisch bedrag. De afbeelding die u hier ziet is een visualisatie van de Amerikaanse staatschuld in 2017, toen deze nog 20.000 miljard dollar bedroeg. Ze wordt weergegeven door middel van biljetten van 100 dollar,Ā gestapeld op paletten. Dit jaar komt daar in vergelijking met 2017 nog eens een derde bij.
Om mijn portefeuille in te dekken tegen inflatie en andere negatieve effecten die dit monetaire beleid kunnen teweegbrengen is mijn portfolio aangevuld met aandelen in goudmijnbouwbedrijven zoals Barrick Gold, in combinatie met fysiek goud. De goudprijs en de goudmijnbouwbedrijven kende een aanzienlijke terugval sinds 31 oktober 2020, toen ik hier een artikel schreef over Barrick Gold.
De lagere prijs biedt volgens mij een uitstekende kans om in te stappen.
Bitcoin
Met het in Amerika voorgestelde stimulansplan van 1.900 miljard dollar, lijkt mij een kleine verzekering van goud in een goed gebalanceerde beleggersportefeuille een must. Goud wordt de laatste tijd overschaduwd door de sterke stijging van de waardering van cryptomunten en in het bijzonder bitcoin. Dit wordt wel eens het digitale goud genoemd. Zelf zie ik bitcoin niet als een veilige haven omwille van de sterke volatiliteit. Ik kan echter niet ontkennen dat bitcoin ook deel uitmaakt van mijn portefeuille, al zie ik dit als louter speculatief.
Dit is een artikel van Giani De Pauw, student en gepassioneerd belegger. Hij schreef onder meer “De keuze van De Pauw” voor Spaarvarkens.be, waarin hij op zoek gaat naar aandelen die hij voor tien jaar kan bijhouden. In zijn geval is hij over tien jaar nog maar dertig. Je kan zijn stukken op Spaarvarkens.be terugvinden door zijn naam in het zoekvenster te tikken (rechtsboven deze pagina).
Met uitz. van BTC best defensief voor zo’n jonge kerel. Ik zou daar toch wat meer growth tussen steken.
Niet akkoord. Smartphoto heeft zich vanuit het Spector verleden heruitgevonden als groeier. Sofina bestaat voor een groot deel uit groeibedrijven en private equity. Enkel Barrick Gold kan je moeilijk als typisch groeibedrijf bestempelen. Maar inspelen op de tsunami van geld in het systeem is niet verkeerd. Ook Buffet zal hier niet zomaar in investeren.
Tenzij je natuurlijk met āgrowthā doelt op bedrijven waar de klassieke paramaters om bedrijven te waarderen niet van tel zijn, zoals de Teslaās van deze wereld.
Beste EEE, als je concrete suggestie voor groeiers kan geven, is zeker welkom !
Mooie selectie. En laat de samengestelde intrest zijn werk doen. En wat inleg in BTC is zoals de inleg bij de Lotto, hopen op het winnend lot…
Mooie selectie- goed voorbeeld voor elke jonge cq beginnende belegger. Een fundering om je portefeuille op te bouwen en te laten groeien.