Het rendement dat je als belegger mag verwachten

Veld oogsten graan yield spaarvarkens.be

Veld oogsten graan yield spaarvarkens.be

Beginnende beleggers hebben helaas vaak de neiging om hun eigen beleggingsvaardigheden te overschatten net als het rendement dat men kan behalen. Zo krijg ik op maandelijkse basis nog mails binnen van lezers die hopen hun geld te verdubbelen op enkele dagen of maanden. De teleurstelling of zelfs irritatie als ik deze verwachting probeer te temperen is vaak groot.

Pas op: het behalen van tientallen procenten winst op enkele maanden tijd is zeker mogelijk, maar dan spreken we van een enorme hoge dosis geluk. De beginnende beleggers die vaak pronken met dit rendement, zijn vaak in maart 2020 begonnen met beleggen toen de markt 40% crashte op amper enkele weken. Mensen die toen ingestapt zijn, hebben vaak inderdaad spectaculaire winsten gezien op enkele maanden tijd. Immers, de markt herstelde zeer sterk in de maanden die volgden. Maar dit zijn uitzonderingen en is niet gebruikelijk.

Maar wat is dan wel een juiste inschatting van het rendement indien u begint met beleggen? Dat is een moeilijke. Want alles zal afhangen van hoe u uw portefeuille zult indelen. Cash brengt bijvoorbeeld niets op en zal uw rendement omlaag halen. Dit terwijl obligaties ook geen hoog rendement bieden op lange termijn.  Overheidsobligaties bieden tegenwoordig zelfs negatieve rendementen. Wie rendement zoekt, zal al snel op aandelen uitkomen. En dan mag u op lange termijn rekenen op een gemiddeld rendement van 5 tot 7 procent, bij een gediversifieerde portefeuille met een wereldwijde mix van bedrijven.

De kracht van samengestelde intrest

Maar hoeveel brengt zo’n 5 à 7 procent per jaar op de lange termijn op? Om dit te weten, simuleren we een portefeuille van iemand die 10.000 euro belegt van zijn 25ste tot de 65ste verjaardag. De vraag is dan tot welk bedrag deze initiële belegging uitgroeit over een periode van 40 jaar.

Het verschil tussen 1 procent rendement meer of minder heeft een enorme impact op het eindbedrag. Zo toont onderstaande tabel dat wanneer  10.000 euro rendeert tegen 5 procent op jaarbasis, het eindresultaat significant lager is dan wanneer het rendement 7 procent bedraagt. Die 2 procent verschil zorgt er immers voor dat je bedrag ineens dubbel zo groot is in vergelijking tot een rendement van gemiddeld 5 procent:

Opbrengst inleg 10.000 euro na 40 jaar
Rendement/jr Eindbedrag Factor inleg
1% €14.889 1,49
2% €22.080 2,21
3% €32.620 3,26
4% €48.010 4,80
5% €70.400 7,04
6% €102.857 10,28
7% €149.745 14,97
8% €217.245 21,72
9% €314.094 31,41
10% €452.593 45,26

 

En wat valt nog op? Een procent meer of minder begint pas echt te wegen vanaf het moment dat je meer dan 4 procent rendement per jaar behaalt. Dat is het punt waarop de kracht van de samengestelde intrest begint te werken. En haal je die 7 procent, dan kan het eindbedrag over 40 jaar zelfs vermeerderen met factor 15. Niet onaardig, en zeker niet onmogelijk.

Hou de verwachtingen realistisch

Een veel gestelde vraag is of een rendement meer dan 7 procent haalbaar is. “Het is zeker mogelijk” zegt Pascal Paepen, professor Bank en Beurs aan de KU Leuven. “Warren Buffett haalde zelfs over de jaren heen gemeten meer dan 20 procent op jaarbasis. Zo ook Peter Lynch en andere beleggers, maar dit zijn dan weer uitzonderlijke beleggers. Er zijn tevens ook hedgefunds die met verschillende methodes werken en consequent 10% en meer weten te behalen.”

“Het is in ieder geval een illusie om te denken dat deze rendementen consequent behalen normaal is. Beter is het om te focussen op lagere rendementen die liggen rond de historische niveaus van vroeger. En dan kom je gemiddeld inderdaad rond de 5 à 7 procent uit; dat is realistisch. Dat zijn weliswaar rendementen uit het verleden maar ik zie geen reden waarom dat niet in de toekomst behaald zou kunnen worden” aldus Paepen.

De auteur geeft aan Bankshopper.be de toestemming om dit artikel te gebruiken.

Recommend0 recommendationsPublished in Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hallo, interessant artikel, zoals steeds :-)
    Ik vroeg me af of de simulatie rekent op 1 x 10.000 inleg en dan eraf blijven of 10.000 gespreid over 40 jaar? Of is dit niet van belang?
    Alvast bedankt!