Zeven tips voor jonge en nieuwe beleggers (en voor slimme ervaren beleggers)

Heel vaak blijkt dat beleggers hervallen in dezelfde fouten. Vermijd de valkuilen

De lange beurshausse sinds de bodem van de financiële crisis (maart 2009) heeft uiteindelijk toch heel wat nieuwe beleggers naar de beurs gelokt. Veel aspirant beleggers wachtten blijkbaar op een terugval van de koersen. Vanaf de coronacrash in maart dit jaar kregen de online beursmakelaars plots een vloedgolf aanvragen voor nieuwe rekeningen. Het waren er zoveel dat er virtuele wachtrijen ontstonden bij brokers als Bolero, BinckBank of Keytrade Bank.

Het is zeer positief dat de interesse voor beleggen in aandelen in concrete daden wordt omgezet. Aandelen brengen op lange termijn het meeste op. Helaas is de kennis erover meestal heel beperkt of zijn er vooral veel misverstanden of vooroordelen. Die valkuilen moeten uit de weg geruimd worden wil je er ook een mooie opbrengst mee halen.

Bijvoorbeeld dat je niet zonder gevaar zomaar op de nieuwste hype springt. De fenomenale koersprestaties van Tesla (x 10 in een jaar) steekt de ogen uit, maar kan ook een krater in je portefeuille slaan. De koers van Tesla is de voorbije dagen beginnen corrigeren en dat kan nog wel even verder gaan.

In tal van artikels schrijven de Spaarvarkens over beleggen. We zullen nog talrijke stukken brengen met advies speciaal voor beginnende beleggers. Tegelijk zijn dat soort artikels ook heel interessant voor ervaren beleggers. Heel vaak blijkt dat beleggers dezelfde fouten blijven maken.

Dat komt omdat we als mens eigenlijk niet goed zijn voorzien om beredeneerd te beleggen. We reageren op de dagelijkse schommelingen van de beurskoersen te vaak alsof ons leven ervan afhangt. De mensheid heeft in de oertijd geleerd om bliksemsnel te reageren op gevaren (vijandige stammen, roofdier,…)- en kansen (een prooi,…). Maar op de beurs leidt dat tot verkeerde beslissingen en lage rendementen of verliezen.

De beurs lijkt gevaarlijk gek en over de top. Als je het van dag tot dag bekijkt is dat ook zo. Maar dat hoeft niet. Zeker als je het vanop afstand kan bekijken en wat goede raad in acht neemt.

1. Laat je niet opjagen. En loop niet voor je kan stappen

Denk niet dat je direct moet scoren. Of dat kansen nooit meer terugkomen. Dit Spaarvarken heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen en geloof me: alles komt terug. Niet precies op dezelfde manier uiteraard, maar om goed te beleggen moet je soms ook wat afstand nemen. De beurzen fanatiek opvolgen is niet nodig en kan je snel op een dwaalspoor brengen. Het is beter wat afstand te nemen dan de koersen dagelijks op te volgen. Mijn collega Spaarvarkens, samen pakweg 100 jaar beleggerservaring, beamen dat.

Probeer kalm te beginnen. Gooi niet meteen al je geld in de strijd. Het is net zoals leren autorijden of als je begint te joggen. Dat doe je niet in een gloednieuwe Ferrari of je gaat niet direct 10 kilometer rennen. Dan beland je in de gracht of loop je een zware blessure op.

Neem minsten een jaar de tijd om met een beperkt bedrag te beginnen. En onthoud: kansen komen altijd terug. De beste investeringen vragen ook wat tijd. Geduld is een belangrijke troef voor een aandelenbelegger.

2. Volg geen blinde tips, maar beleg in groei en vooruitgang

Beleggers sloegen massaal aandelen van Tesla in, de producent van elektrische wagens. Beleggers verdienden al fortuinen door te beleggen in Amazon en Apple. De beursgenoteerde aandelen van de online winkelgigant en dat van de populaire producent van smartphones heeft vele beleggers rijk gemaakt. Dat komt omdat ook de consumenten massaal vallen voor de producten en diensten van deze uiterst succesvolle bedrijven. Dat verband is ook zeer belangrijk voor beleggers. De beurskoersen zijn daar op lange termijn een weerspiegeling van. Die bedrijven groeien al vele jaren en zijn ook zeer winstgevend en hebben tonnen geld op de bankrekening. Dat verband is heel belangrijk. Amazon en Apple verdubbelden het voorbije jaar. Maar de koersen stijgen al veel langer (niet tegen dat tempo) en dat geeft in de eerste plaats de goede gang van zaken bij deze bedrijven weer. Dat Amazon en Apple ondertussen een hoge waardering krijgen op de beurs (lees: duur zijn) vermindert nu wel hun potentieel om nog verder te stijgen. Hoe je als belegger omgaat met ‘waardering’ (van een aandeel) is iets wat we later nog zullen bekijken. Op dat vlak is het volgende aandeel extreem.

Tesla maakt ook een product dat in trek is en waar nog een mooie groei te verwachten valt. Toch is dit een heel ander aandeel voor beleggers dan Apple of zelfs Amazon. De koers van Tesla heeft jarenlang weinig gepresteerd omdat beleggers er niet in geloofden. Daardoor gokten vele beleggers op een dalende koers, maar doordat de koers toch fors klom, leden ze net grote verliezen. Daardoor ontstond een ‘short squeeze’. In een volgende artikel leggen we dat uit. Dat had als gevolg dat men plots verplicht aandelen Tesla moest kopen.

Ondertussen bewees Tesla dat het massaproductie aankan en het maakte zelfs voor de eerste keer winst. Niet met de auto’s, maar dankzij de verkoop van uitstootrechten. ‘En de verwachtingen liggen torenhoog’, zegt Quirien ­Lemey, die voor Degroof Petercam in innovatieve bedrijven belegt. Tesla behoort met een beurswaarde van 470 miljard dollar zelfs bij de allergrootste bedrijven: ‘Nog beter doen wordt moeilijk. De koers heeft allicht zijn top al bereikt’.

Quirien Lemey waarschuwt nog voor iets anders. ‘Beleg nooit in tips waarover je niets weet. En blijf weg van bedrijven die nog nooit winst maakten of, erger, alleen plannen hebben, zoals Nikola, dat vrachtwagens op waterstof wil maken.’

‘De 3 favoriete beleggingen van …’ is een rubriek op Spaarvarkens.be, waarin een ervaren belegger zijn favorieten deelt, en heel belangrijk, ook motiveert waarom. Dat zijn natuurlijk tips die je, liefst nadat je er zelf nog meer informatie over inwint, wel kan gebruiken als vertrekpunt voor je portefeuille. Lees hier de 3 tips met technologieaandelen van Quirien Lemey van vermogensbeheerder Degroof Petercam.

3. Diversifieer en wees geduldig

Nieuwe beleggers diversifiëren vaak te weinig en spelen te veel op korte termijn. Een paar aandelen is niet genoeg. Probeer minstens een portefeuille van tien aandelen uit te bouwen en koop dan niet allemaal aandelen uit eenzelfde sector. Zelfs in innovatieve bedrijven zijn er mogelijkheden om te spreiden over thema’s. In zijn Newgem-fonds belegt Lemey in thema’s als cyber­security, medische innovatie, hernieuw­bare energie, robotica,…

Probeer de markt niet te timen en te kopen en te verkopen. Soms kan je op die manier scoren, maar evengoed ga je de mist in. Op de beurs haalt een minderheid van aandelen op lange termijn hoge rendementen. Maar meestal duurt het toch jaren voor een goede gang van zaken in de koers verrekend is. Wie op korte termijn hoge winsten haalt, mag dat niet verwarren met investeringskunde, maar met ­geluk.

Op korte termijn bepaalt het sentiment de koersen. Op middellange termijn is dat de rente en pas op lange termijn zijn de bedrijfsresultaten altijd doorslaggevend.

4. Pluk vruchten en zaai bij

De markt timen is af te raden, maar als u het geluk heeft om Tesla-aandelen te bezitten, maak dan gebruik van de buitengewone beursklim om minstens een groot deel te verkopen. Wie die raad opvolgt, heeft al meermaals wat verkocht en zijn portefeuille evenwichtiger gemaakt. Het gewicht van Tesla in de portefeuille is maal acht gegaan. Omgekeerd zijn er met de regelmaat van de klok algemene correcties of zelfs zware baisses van de beurs. Alle aandelen zakken dan. Koop dan wat van uw favoriete aandelen bij.

5. Investeer in andere beleggers

Niemand heeft alle wijsheid in pacht. Probeer te leren van anderen. U kan dat mooi combineren door te beleggen in beursgenoteerde holdings. In Brussel noteren bijvoorbeeld Sofina, Gimv en Brederode. Dat zijn groepen die al bewezen hebben dat ze goed gespreid investeren in beloftevolle bedrijven. Door in die holdings te beleggen, verbetert u het profiel van uw portefeuille. U kunt ook beleggen en leren van goed beheerde fondsen zoals Newgems. Hou er wel rekening mee dat zelfs de beste fondsen mindere periodes hebben en jaarlijks tussen 1% en 2% kosten. Daardoor is het heel moeilijk om met deze producten beter te doen dan de markt.

6. Leer bij: lees

Beursgenoteerde bedrijven (ook holdings) zijn verplicht veel informatie bekend te maken. Het online jaarverslag biedt een schat aan informatie. Bekijk de cijfers van het jaarresultaat. Wat is de winst? Zet dat af tegen de waarde van het bedrijf (aantal aandelen x beurskoers). Zo krijgt u een idee van de waardering. Op korte termijn stuurt dat niet de koersen, maar het geeft een idee van de verwachtingen.

7. Kies goede bronnen over beleggen

Heel wat aanbieders van beleggingsproducten willen u advies geven over beleggen. Vaak wordt er geschermd met hoge winsten en successen uit het verleden. Zelden is dat controleerbaar. Meestal worden gewoon de geslaagde adviezen onder de spots gezet. De slechte worden doodgezwegen. Weet een ding: een belegger heeft altijd goede én slechte investeringen. Het is zaak dat het saldo van alle beleggingen op termijn een mooi rendement geeft. Een goede bron over beleggen maakt u ook niet wijs dat het nu of nooit is voor een tip die je krijgt als je een abonnement neemt. Een goede adviseur brengt rust en zorgt ervoor dat je wijzer wordt en zelf betere beslissingen kan nemen. Dat is waar Spaarvarkens naar streeft en dat op een onafhankelijke manier. We willen Spaarvarkens ook liefst vrij houden van reclame, zodat je als bezoeker niet achtervolgd wordt door ‘beleggingsadviseurs’ die beweren altijd de beste tips te hebben, maar je toch enorme ‘tijdelijke’ kortingen aanbieden op het abonnementsgeld. Let op: wij zijn niet tegen betalend advies. Want dat kan een waardevol tegengewicht vormen tegen het advies dat meestal is verbonden met de verkopers van financiële producten. Maar kies dan voor advies waar u de controle houdt. Zoals bij Spaarvarkens.

Reacties