De 3 favoriete beleggingen van Quirien Lemey

Jonge specialist in innovatieve bedrijven overtroeft honderden concurrenten

We leven meer dan ooit in een tijd waarin nieuwe technologie en vaak nog jonge bedrijven de markt veroveren met nieuwe producten en diensten. Beleggen in deze innovatieve bedrijven kan heel mooie rendementen opleveren. Quirien Lemey (35) van Degroof Petercam beheert met NewGems een fonds dat volgens 7 thema’s wereldwijd belegt in innovatieve ondernemingen. De opbrengsten zijn niet alleen royaal, Quirien Lemey doet het ook veel beter dan fondsen uit dezelfde Morningstar-categorie (Aandelen wereldwijd large cap gemengd). NewGems haalde op jaarbasis berekend zowel op 5 jaar (14,94%), 3 jaar (20,88%), 1 jaar (31,88%) als sinds begin dit jaar (21,17%) de hoogste opbrengst van de honderden fondsen in deze categorie.

Geen wonder dat er veel geld naar dit fonds vloeit. ‘Er zit ondertussen al 1,1 miljard euro in’, vertelt Lemey ons trots. Dit aandelenfonds belegt pas sinds oktober 2017 volgens de ‘innovatieve’ insteek. Voordien was het een gewoon aandelenfonds dat wereldwijd belegde. Sinds in innovatieve bedrijven wordt belegd door Quirien Lemey is het rendement steil omhoog gegaan (20,88% per jaar over de voorbije 3 jaar).

Zijn drie favoriete beleggingen zitten alle drie in dit Newgems ‘Sustainable’ fonds (fondsenfiche). Lemey koos voor drie veeleer kleinere aandelen. Toch als je vergelijkt met grote mastodonten als Amazon, Apple of Microsoft. Die laatste reuzen zitten ook in het fonds, maar Quirien Lemey probeert het verschil te maken met de middelgrote en kleinere aandelen.  Hij investeert in innovatieve en disruptieve bedrijven volgens zeven thema’s: Nanotechnologie, Ecologie, Wellness (gezondheid van mens en dier), Generatie Z, E-Society (E-Samenleving), Manufacturing 4.0 (Industrie 4.0) en Security (beveiliging). Deze thema’s vormen samen het acroniem NEWGEMS. Elk thema heeft ook meerdere subthema’s (zie verder onder de 3 favoriete beleggingen)

Varonis (118,13 dollar, beurswaarde 3,7 miljard dollar)

Een databeveiligingsbedrijf dat gestructureerde gegevens (Excel, pdf’s, afbeeldingen, video’s, enz.) analyseert en de locatie en gebruikersinteracties binnen de onderneming in kaart brengt. De verschuiving naar de cloud, de toenemende hoeveelheid ongestructureerde data en nieuwe wetgevingen op gegevens en privacy zoals GDPR zorgen voor een toenemende nood aan dergelijke software. Varonis zit bovendien midden in de transitie naar abonnementen, wat het bedrijf zal helpen beter te presteren voor zowel omzet als marges.

* Deze transitie maakt het moeilijk om het bedrijf te waarderen doordat de grote éénmalige licentieontvangsten verminderen en vervangen worden door kleinere, maar weerkerende inkomsten. Maar daardoor zal de groei voor zowel de omzet als de marges kunnen versnellen. Het bedrijf noteert aan 11 keert de verwachte omzet van volgend jaar. We verwachten positieve marges en vrije kasstroom binnen 2 jaar.

Kingsoft Cloud (33,41 dollar op Nasdaq,
beurswaarde 7,0 miljard dollar)

Dit is de grootste onafhankelijke leverancier van clouddiensten in China, de nummer drie na Alibaba en Tencent. De penetratie van clouddiensten in China heeft een achterstand van een vijftal jaar op die van de Verenigde Staten. Kingsoft Cloud biedt dus een manier om in deze duurzame trend te investeren. Als extraatje is Kingsoft Cloud ook een zeldzame (indirecte) manier om te investeren in TikTok – althans het Chinese gedeelte – aangezien het moederbedrijf Bytedance één van de grootste klanten is van Kingsoft Cloud.

  • Net als Varonis kan Kingsoft nog geen positieve marges voorleggen maar in deze forse groeifase is dit normaal. Het bedrijf verwacht wel  breakeven te voor de bedrijfskasstroom (EBITDA: een eerste stap naar winstgevendheid, red) in het eerste kwartaal dit jaar. De grote concurrenten Alibaba en Tencent cloud beginnen ook meer te focussen op winstgevendheid, wat positief is voor de sector en Kingsoft Cloud. Het bedrijf noteert aan minder dan 5 keer de omzet.

Vertiv (16,50 dollar, beurswaarde 5,7 miljard dollar)

Vertiv lost de belangrijkste uitdagingen op waarmee de datacenters, communicatienetwerken en commerciële en industriële faciliteiten van vandaag worden geconfronteerd met een portfolio van stroom-, koel- en IT-infrastructuuroplossingen en -services. Met een groeiende eindmarkt als datacenters en een groot margepotentieel versus concurrenten kan dit een mooi langetermijnverhaal worden. Op korte termijn hebben beleggers schrik voor de relatief hoge schuldenlast van het bedrijf en dit is weerspiegeld in de valuatie. Schuldvermindering is sowieso ook een belangrijke focus voor het bedrijf.

* Het bedrijf noteert aan 15 keer de verwachte winst van volgend jaar en is daarmee voor het NewGems-fonds veeleer een value-aandeel (redactie: een laaggewaardeerd aandeel).

Verdere uitleg over de strategie van het fonds

De volledige naam van het fonds is DPAM INVEST Equities NewGems Sustainable A. Er wordt een jaarlijkse beheerskost aangerekend van 1,50%. De totale lopende kosten bedragen 1,79%.

De drie belangrijke eigenschappen zijn: multi-thematisch,  gericht op middelgrote aandelen en er is een screening naar duurzaamheid. Dat laatste ziet de beheerder ook als erg belangrijk. Zie het artikel dat eerder op Spaarvarkens verscheen over de positieve relatie tussen duurzaamheid en rendement.

Quirien Lemey benadrukt dat hij diversificatie hoog in het vaandel draagt. Het fonds investeert in vele thema’s. Dit is geen robotica of cleantech noch een AI- (Artificiële Intelligentie) fonds. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd. De spreiding per thema is minimaal 5% en maximaal 25% per thema.

Verder wordt er ook gespreid over kleine, middelgrote en grote aandelen. De beheerder investeert in groei, GARP (Growth At Reasonable Price), value, enz.  Het fonds hanteert een ‘barbell’ voor elk thema waarbij langs de ene kant ‘agressieve’ aandelen worden gekocht, die vaak duur zijn en erg sterk groeien, maar aan de andere kant is er ook plaats voor goedkopere, vaak grotere bedrijven die meer gediversifieerd zijn en een lagere groei optekenen. Het NewGems fonds is zo gemiddeld een beetje duurder dan de markt maar met veel betere bedrijven (hogere winstgevendheid, hogere groei, enzovoort).

Op het vlak van duurzaamheid of ESG (Environmental, Social & Governance) worden niet alleen slechte bedrijven uitgesloten, voor elk thema of subthema maken de beheerders een eigen ESG-scorecard. Het doel is vooral het vermijden van rotte appels en hoge risico’s. Het fonds krijgt ondersteuning van een hele batterij specialisten/beheerders plus 4 ESG-specialisten.

  • op 25/8/2020 om 13.06 u toegevoegd.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties