Duurzaam beleggen scoort groene cijfers op de beurs
Duurzame beursindex doet gewone index blozen. Ook over tien jaar hoger rendement
De Belgische bankenfederatie Febelfin schat dat vandaag al de helft van de beleggingsfondsen die in Belgiƫ over de toonbank gaan, duurzaam beleggen. Duurzame fondsen dus die in duurzaam werkende bedrijven beleggen en ethisch verantwoord beleggen.
Duurzaam, groen of ethisch beleggen bestaat al tientallen jaren, maar vandaag heeft het zijn geitenwollensokkenimago definitief afgeschud. Naast passieve beursgenoteerde fondsen die een index volgen (ETFās of Exchange Traded Funds) op de financiĆ«le markten, zijn duurzame beleggingsproducten een groeimotor geworden voor de beleggingsindustrie en de financiĆ«le sector. De banken en vermogensbeheerders grepen volop hun kans, want met het verhaal van duurzaam beleggen konden en kunnen ze iets dat positief klinkt, verbinden aan het onderwerp ābeleggenā. Want dat roept bij veel mensen jammer genoeg vooral negatieve beelden op.
Dit jaar versnelde de groei bij de duurzame beleggingsfondsen en ETFās nog. Banken of vermogensbeheerders hebben steeds meer oog voor verantwoorde en duurzame beleggingen en financiĆ«le producten die hierop inspelen. Tijdens de coronacrash in maart bleef er geld vloeien naar duurzame versies, terwijl de gewone fondsen vele miljarden zagen wegvloeien.
Sommige banken en vermogensbeheerders hebben de markt lang moeten duwen. Maar als mensen vandaag de keuze krijgen, gaan de meeste spaarders en beleggers voor de duurzame beleggingsproducten. Duurzaam beleggen met een beperkte impact op het milieu is hierdoor terug in. Dat geldt, misschien verrassend, ook voor het ‘grote geld’. Institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen, zijn vandaag massaal hun portefeuilles aan het aanpassen van ‘gewoon’ naar duurzaam. Hierbij is vooral een transparante communicatie belangrijk, deugdelijk bestuur en een transparant beleid van het management.
Maar wat is duurzaam beleggen?
Daar zijn natuurlijk verschillende meningen over. We zouden zeggen dat de beste beleggingen, die over jaren kunnen verveelvoudigen in waarde, bijna per definitie in duurzame bedrijven moeten gebeuren. Financieel rendement is immers gelinkt aan duurzaamheid en de circulaire economie.
In de huidige tijden lijkt het niet mogelijk om de omzet en winst voor jaren te blijven verhogen als het bedrijf fors zondigt tegen het milieu, zijn werknemers of leveranciers niet goed behandeld of waar het bestuur het daglicht niet mag zien.
Dat kan misschien een tijd goed gaan, maar vroeg of laat loopt het bedrijf tegen de lamp. En dan zijn ook de aandeelhouders de pineut. Een paar bekende voorbeelden: Rio Tinto (dijkbreuk giftig afvalwater), BP (olielek in Golf van Mexico) Wells Fargo (valse rekeningen voor klanten), Volkswagen (sjoemelsoftware). Ook in de voeding en landbouw krijgt de samenleving en het milieu steeds meer aandacht.
Waar opletten bij duurzaam beleggen?
Een belegger moet oog hebben voor megatrends. De klimaatopwarming, vervuiling, de verstedelijking, mensen die streven naar levenskwaliteit en het ook opeisen: dat zijn allemaal ontwikkelingen met een toenemende impact op de economie, de bedrijven en de beurzen. En het beleid verstrekt de trend. De EU alleen, zal met haar ‘Green Deal’ 1.000 miljard euro Āinvesteren in het tegengaan van de klimaatopwarming en het leveren van een positieve bijdrage.
Slechte leerlingen worden beboet, goede leerlingen met deugdelijk bestuur financieel beloond. Autoconstructeurs moeten zorgen dat de uitstoot van hun gamma onder een opgelegd plafond blijft. Anders moeten ze boetes betalen. Dat is een van de redenen waarom Tesla vandaag al winstgevend is geworden. Andere autoconstructeurs betalen Tesla grof geld voor CO2-kredieten, waarmee ze de te hoge CO2-uitstoot van hun huidige gamma kunnen afkopen. Omdat Tesla alleen elektrisch aangedreven autoās maakt, krijgt het bedrijf van Elon Musk massaās CO2-kredieten.
Dit is geen aanbeveling om het aandeel Tesla te kopen. Het aandeel is dit jaar al verviervoudigd en oogt zeer duur. Als de verhalen overal de media halen en de aandelenkoersen in overdrive gaan, moet je opletten. Vaak volgt dan een terugval. Koop nooit krantenkoppen!Ā Maar het illustreert wel dat ‘duurzaam sparen en beleggen’ financieel loont. Hou dit in uw achterhoofd voor bij de volgende beursterugval of ga op zoek naar bedrijven die nog niet op de radar staan van de duurzame beleggers.
Wat ‘schuift’ duurzaam beleggen?
Welke opbrengst of rendement mag je verwachten als je belegt in duurzame beleggingsproducten en dito bedrijven? Niemand kan dat zeggen. Maar dat geldt ook voor de vraag wat āgewoonā beleggen zal opbrengen. Waarin ga je beleggen: in fondsen, aandelen of obligaties? Een combinatie? In welke sectoren? En hoelang zal je daarin beleggen?
Over lange periodes is de waarschijnlijkheid groot dat het rendement in lijn ligt met het verleden. Voor een ruime internationale aandelenportefeuille is dat 7 tot 9 procent per jaar.Ā Geldt dat ook voor duurzaam Ābeleggen? Het kent al een lange geschiedenis, maar de moderne vorm, waarbij beleggers kijken naar het milieu-, sociaal en Ābestuurlijk beleid (ESG) van bedrijven, is iets van de jongste decennia. Het is nu een substantieel deel van het wereldwijd beheerde vermogen.
Er zijn al tig wetenschappelijke studies gedaan naar het financiĆ«le rendement van duurzaam beleggen. Daaruit blijkt dat geld dat volgens de regels van de kunst (spreiding, ā¦) belegd wordt in duurzame bedrijven, een rendement oplevert dat vergelijkbaar is met, of beter dan dat van geld dat alleen belegd wordt met het oog op financieel rendement.
De vrees dat bedrijven die goed omgaan met het milieu, hun werknemers en hun omgeving, daardoor minder concurrentieel zouden zijn, is onterecht. Sterker, uit een metastudie van Oxford University uit 2015 op basis van 200 academische studies blijkt dat 80 tot 90 procent van de studies vindt dat duurzaam geleide bedrijven een lager risico dragen, beter operationeel presteren en een betere reputatie hebben dan de gemiddelde onderneming. Plus: duurzame bedrijven kunnen goedkoper Ālenen en hun kapitaalkosten zijn lager. Als kers op de taart vindt het Oxford-onderzoek dat 33 op 41 studies een positief verband tussen de beursprestaties en een duurzaam beleid. Luc Van Liedekerke, professor ethische bedrijfskunde aan de Universiteit Antwerpen en KU Leuven, bevestigt: āDe veilige stelling is dat duurzame bedrijven niet minder return bieden. Dat is statistisch Āzeker.ā Hetzelfde voor obligaties in een ruime samenstelling.
Meer en meer professionele beleggers geloven wel dat investeren in duurzame bedrijven ook financieel echt meer opbrengt. En als we naar de Europese indices bekijken wordt dat bevestigd.
[table id=1 /]
(*) Selectie van 25% beste per sector, min uitsluitingen en verminderingen fossiele brandstoffen. Bron: iShares.com.
De drie duurzame aandelenindices, samenĀgesteld door MSCI, Dow Jones STOXX en Morningstar, scoorden de voorbije tien jaar op jaarbasis 1,08 tot 2,13 procent hoger. Over die tien jaar scheelt dat een slok op een borrel: de gewone index leverde een return van 87,8 procent op, terwijl de duurzame indices 108,6 tot 130,8 procent opleverden.
[table id=2 /]
(*) De gewone index waarmee we vergelijken, de STOXX Europe 600 NR EUR, scoorde een jaarlijks rendement van 6,23%. Alle rendementen in deze tabel zijn op jaarbasis en werden genomen over de periode juni 2010-2020. Bron: Morningstar.com.
En hoe strenger de duurzame selectie en financiĆ«le criteria, hoe hoger de opbrengst. De belangrijkste indexmaker ter wereld, MSCI, stelde voor Europa drie indexen Āsamen. De gewone MSCI Europe bevat 420 aandelen. Daarvan blijven de 50 procent beste in duurzaamheid over in de MSCI Europe ESG en de 25 procent beste noteren in de meest duurzame index, de MSCI Europe SRI. Die laatste leverde over de voorbije tien jaar ruim 25 procent meer rendement op dan de minder strenge duurzame index. De voorbije vijf jaar werd het verschil in het voordeel van de duurzame indices steeds groter.
Het voorbije jaar liep het verschil extra hoog op. Wie ten slotte belegde in een ETF die de Europese aandelenindex MSCI Europe volgt, verloor 3%. De ETF van iShares die de duurzaamste versie van MSCI volgt (MSCI Europe SRI; met alleen de 25% best scorende bedrijven in duurzaamheid) heeft een positieve return van 7,5%. Dat scheelt dus meer dan 10% op een jaar. Verantwoord beleggen kan dus zeker rendement opleveren.
De ETF van iShares voegde nog een extra screening toe zodat er in de portefeuille nog minder bedrijven zitten die veel fossiele brandstoffen gebruiken. Om nog meer het kaf van het koren te scheiden. En zo kan iShares commercieel uitpakken met een uniek beleggingsproduct.
Reacties