Lanceert verkiezingskoorts verse goudkoorts?

People voting election poll

Waarom goudhater Buffett belegt in Barrick Gold

In deze interessante bijdrage van gepassioneerd belegger – en student  – Giani De Pauw lees je waarom goud een tweede versnelling kan krijgen en wat Warren Buffett ziet in goudmijngroep Barrick Gold.

Sinds de coronapandemie de economie op een nooit geziene manier wereldwijd impacteert, is er ook een rush op goud ontstaan. In augustus katapulteerde de goudprijs voor het eerst in de geschiedenis boven de magische grens van 2.000 dollar. De prijs bereikte een toppunt van 2.070 dollar per troy ounce (31,10 gram), een echte mijlpaal. Goud corrigeerde ondertussen naar de grens van 1.900 dollar. Nu rest de vraag: is het feestje voor goud achter de rug of zetten de goudkevers best nog een fles champagne koud?

Verkiezingskoorts

Verschillende grote Wall Streetnamen waarschuwen al maanden voor versterkte volatiliteit rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Beleggers geraken het er niet over eens welke presidentskandidaat het beste is voor de beurs en de economie. Republikein Donald Trump wordt vaak bekeken als de pro-businesskandidaat, vooral omdat democraat Joe Biden de vennootschapsbelastingen wil verhogen. Langs de andere kant zou een Biden-presidentschap meer stabiliteit met zich meebrengen. De handelsoorlogen die Trump overal ter wereld stookt, met China in het bijzonder, kunnen we in dit crisistijdperk missen als kiespijn.

Volgens Moody’s Analytics zou een totale overwinning van de democraten – waarin de republikeinen ook hun meerderheid in de senaat verliezen – zorgen voor het grootste herstel van de economie en de werkloosheid.

Er wordt ook gewaarschuwd voor onenigheid tussen de twee kandidaten. De kans dat het een nek-aan-nekrace wordt zoals in 2016 is zeker mogelijk. De vraag is of beide kandidaten zich zomaar zullen neerleggen bij de uitslag van de verkiezingen. Trump heeft eerder al laten verstaan dat hij de macht niet goedschiks zal doorgeven als hij verliest. Ook over de manier van stemmen, die omwille van de coronapandemie aangepast werd, kan er gediscussieerd worden door de verliezende partij. We zijn op weg naar zeer onzekere verkiezingen. Precies daarom beveelt UBS een belegging in goud aan.

Los van wie de presidentsverkiezingen wint, staat wel vast dat niet alleen de Amerikaanse overheid, maar overheden overal ter wereld economische herstelplannen van historische proporties zullen uitvoeren. Dit in een tijdperk waarin de staatsschulden van de meeste ontwikkelde landen gevaarlijk hoog klimmen. De centrale banken zullen verder een belangrijke rol spelen, wat dan weer vragen rond inflatie en het vertrouwen in geld oproept. De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve, kortweg Fed), focust zich hoofdzakelijk op het economisch herstel en het laten dalen van de werkloosheid. Ze zou de inflatie toelaten om te stijgen boven de 2 procent. Deze inflatie in combinatie met de historisch lage intrest en een zwakke dollar zijn beide belangrijke factoren die kunnen zorgen voor een nieuw hoogtepunt in de goudprijs.

Barrick maakt van goud geld

Warren Buffett, ook wel bekend als het orakel van Omaha, haalde in augustus het nieuws vanwege een investering in Barrick Gold (26,73 dollar). Barrick Gold is een Canadees mijnbouwbedrijf dat goud en koper produceert met 16 vestigingen in 13 landen.

Nochtans is Warren Buffett niet bekend als goudkever. Bekende citaten van hem zijn: “Goud wordt ergens in Afrika – of een ander oord – uit de grond gegraven. Vervolgens smelten we het, graven een nieuw gat en betalen wat mensen om er rond te gaan staan en het te bewaken. Het brengt niets voort. Als een marsmannetje het gadesloeg zou hij zich peinzend op het hoofd krabben”. Een tweede aanhaling gaat als volgt: “Het is een stuk beter om een gans te hebben die eieren blijft leggen dan een gans die enkel verzekering en opslagplaats zit weg te vreten”. Wat deze citaten zo interessant maken is dat ze niet van toepassing zijn op zijn investering in Barrick Gold. In tegenstelling tot goud zelf produceert Barrick Gold met het winnen van goudertsen wel degelijk winsten en dividenden. Het begraaft geen goud in de grond, het haalt goud uit de grond en verkoopt het aan anderen die het in de grond begraven. Dat is waar Berkshire Hathaway wel graag een graantje van meepikt.

Barrick Gold kost 18,6 keer de verwachte winst

Van Warren Buffett is nog bekend dat hij altijd opteert voor langetermijnbeleggingen. Is een goudmijnbouwbedrijf dan wel een goed onderbouwde keuze?

Volgende week maakt Barrick de resultaten van het derde kwartaal bekend. De verwachtingen zijn hoog. Er wordt een kwartaalresultaat van 0,32 dollar per aandeel verwacht, wat een stijging zou betekenen van 113,3% tegenover vorig jaar. De omzet zou daarbij met 25,2% gestegen zijn.

Voor dit boekjaar wordt een winst per aandeel (wpa) verwacht van 1,02. Daarbij zou de koers-winstverhouding (k/w) voor 2020 op 26,2 uitkomen. Voor het volgende boekjaar wordt een wpa van 1,44 dollar naar voren geschoven (k/w 18,6) .

En wat maakt Barrick nu net een interessante langetermijnbelegging? Een stijgende goudprijs, gekoppeld aan een voordelige energieprijs is het gedroomde scenario van elke mijnbouwonderneming. De kans dat goud het de komende jaren goed gaat doen is behoorlijk groot, want men verwacht dat de olieprijs nog wel even laag blijft. We kunnen dus besluiten dat hogere winsten en een hogere koers heel aannemelijk zijn voor 2021 en de jaren die daar op volgen.

Uw portefeuille in coronatijden

Goud is – en blijft – een interessante toevoeging aan een gebalanceerde en gevarieerde beleggingsportfolio. Het is een verzekering in onzekere tijden. We worstelen ons door de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, dit terwijl overheden gigantische schulden aangaan bij de centrale banken en er in de VS spraakmakende verkiezingen voor de deur staan.

De goudprijs heeft dus nog potentieel om hogere toppen te scheren. Indien u liever geen goudstukken onder uw matras bewaart, kan u dus net zoals Warren Buffett, opteren voor een belegging in de mijnbouwsector. Deze bedrijven hebben eigenschappen die goud zelf niet bezit, namelijk een balans, liquide middelen, activa, dividenden, enzovoort. Dit maakt hen misschien wel de ideale toevoeging aan uw portefeuille in deze moeilijke coronatijden.

Reacties