Zijn iBonds interessant? 

blackrock

Ishares (Blackrock) bracht in Europa onlangs een aantal beursgenoteerde obligatiefondsen uit met een vaste looptijd, de iBonds. Dit kreeg behoorlijk wat aandacht in de financiële pers. Hoog tijd dus dat ook wij hierop even ons licht laten schijnen. 

De bedoeling van dit soort fonds is het voordeel van een individuele obligatie (bepaalde looptijd, gekend rendement tot vervaldag) te kopiëren en daarbovenop spreiding te bieden. Uiteraard staat hier een beheerskost tegenover. Een iBonds fonds bevat alleen obligaties die vervallen in het jaar waarin het fonds vervalt, en zo weet je als belegger ongeveer wat je opbrengst is tot vervaldag. De fondsen zijn ETF’s en dus beursgenoteerd. Je betaalt geen instapkosten maar een makelaarsloon, zoals bij de aankoop van een individuele obligatie op de secundaire markt (beurs of buiten beurs).

Beurstaks

De registratie van het fonds speelt hier een rol. De iBonds fondsen zijn in meerdere Europese landen geregistreerd, met het oog op openbare reclame. In België zijn nu enkel de vier distributiefondsen geregistreerd (maar orders zijn voor alle iBonds mogelijk). Hierdoor zijn de kapitalisatieversies van deze vier onderworpen aan de hoge beurstaks van 1,32%. De fondsen met enkel een kapitalisatieversie daarentegen aan de beurstaks van 0,12% zoals alle distributie iBonds. We hebben dit getest bij de grootste Belgische broker, maar weet dat er tussen brokers afwijkingen zijn in de toepassing van beurstaks zoals reeds eerder gesignaleerd in deze rubriek. Op vervaldag is er geen beurstaks zoals bij een obligatie.

Reynderstaks

Op de kapitalisatie iBonds onderga je op vervaldag of bij verkoop 30% op de meerwaarde. 

Hoe zit het met de distributie iBonds? De wet zegt: een collectieve beleggingsinstelling waarvan de statuten niet de jaarlijkse uitkering voorzien van alle inkomsten (na kosten) wordt ook onderworpen aan de Reynderstaks. We hebben op de iBonds website heel veel documenten gevonden, maar geen statuten. Wij gaan ervan uit dat een broker die ook niet heeft en daarom ook de distributiefondsen zal onderwerpen aan de Reynderstaks. Dit betekent dat je totaal rendement uit dividenden en meerwaarde in principe een aderlating van 30% zal ondergaan. 

De mogelijkheden:

Dollar US Treasuries – 31/12/2025 Kap (IE000U99N3V1)

Dit fonds noteert in euro op de Euronext Parijs, zonder indekking van het wisselrisico. De beurstaks is in principe 0,12%. De TER (total expense ratio) bedraagt 0,1%. Het fonds bevat 47 posities, de gemiddelde coupon is 2,43% en het gemiddelde rendement tot vervaldag is 5,19% (op 24 oktober 2023).

Ons oordeel: geen toegevoegde waarde tegenover een rechtstreekse belegging in US Treasuries. Als je rechtstreeks in US treasures wil beleggen tot ongeveer eind 2025 zijn er onder meer US91282CBC47, US91282CBH34 en US91282CAZ41. Deze noteren ook op de beurs van Frankfurt en zijn online te koop bij onder meer Saxo en/of Bolero. Deze obligaties hebben lage coupons, dus noteren ze mooi onder pari. Geen meerwaardebelasting of Reynderstaks! Ze zijn alle drie heel licht onder pari uitgegeven, dus geen noemenswaardige fiscale impact. (zie ons artikel)

USD bedrijfsobligaties – Fondsen met vervaldag eind 2025, 2026, 2027 en 2028

Als voorbeeld bekijken we het fonds 31/12/2027 kap (IE000I1D7D10). Dat noteert op Euronext Parijs in euro, maar zonder indekking van het wisselrisico. De beurstaks is in principe 0,12%. De TER bedraagt 0,12%. Het fonds bevat 335 posities, de gemiddelde coupon is 3,59% en het gemiddelde rendement tot vervaldag is 5,94% (op 24 oktober 2023).

Ons oordeel: de formule is in principe interessant en de beheerskosten zijn beperkt. De onzalige Belgische fiscaliteit voor obligatiefondsen maakt het voor de Belgische particuliere belegger echter een stuk minder rendabel dan rechtstreekse obligatiebeleggingen. En het aanbod van USD bedrijfsobligaties van goede kwaliteit en met kleine coupures is groot, bekijk bv. de obligatielijst van Bolero of Saxo. Dus een spreiding kan je perfect realiseren. Hoeveel moet je spreiden? Bij individuele aandelen stelt men vaak een vereiste spreiding van ca. 18 posities voorop. Voor bedrijfsobligaties met hoge ratings kan dat volgens ons lager. En zelfs als je toch individuele VS-staatsobligaties verkiest, zal je hiermee netto wellicht meer verdienen dan met deze fondsbelegging in bedrijfsobligaties. Kijk wel naar de makelaarskosten en de wisselkosten. 

Euro bedrijfsobligaties – Fondsen met vervaldag eind 2025, 2026, 2027 en 2028

Als voorbeeld bekijken we het fonds 31/12/2027 kap (IE000ZOI8OK5). Dat noteert op Euronext Parijs in euro. De beurstaks is in principe 0,12%. De TER bedraagt 0,12%. Het fonds bevat 326 posities, de gemiddelde coupon is 1,8% en het gemiddelde rendement tot vervaldag is 4,27% (op 24 oktober 2023).

Ons oordeel: in essentie hetzelfde als hierboven voor de USD bedrijfsobligaties. En ook in euro is er een mooi aanbod van bedrijfsobligaties met een hoge rating in kleine coupure. Maar kijk toch of bedrijfsobligaties genoeg extra bieden tegenover staatsobligaties met hoge rating. (Zie ons artikel)

Reacties

  1. Dag Geert, alvast bedankt voor deze verduidelijking.
    Recent had ik hier ook een nieuw onderwerp gestart op de website ivm een tip die @pascal-paepen gegeven had, nl.
    – iShares Core Euro Corporate Bond – Amsterdam – IE00B3F81R35 – IEAC
    Daar kwamen wat gemengde reacties op alhoewel ik dit persoonlijk wel een optie vond om deze in m’n pff op te nemen.
    Graag de mening van een expert aub :-)

    1. Peter, dat is een mooi fonds met lage kosten. Echter ik zou wellicht dezelfde analyse maken als voor de iBonds euro bedrijfsobligaties. Vervelende fiscaliteit en momenteel kan je rechtstreeks mooie dingen doen in bedrijfsobligaties en nog meer in staatsobligaties

  2. Goede middag Geert, bedankt voor je artikel(s). Ik ben totaal leek in obligaties, wil er erg graag instappen maar ik weet niet hoe. Ik heb al veel gelezen en de cursus van Pascal erbij genomen, maar concreet? geen idee… Als ik je voorbeeld US91282CBC47 neem (op Bolero, die andere 2 lijken niet te gaan daarop)
    Bevoorbeeld ik koop 2500 @ 90,61 %, (is dat dan onder pari?) Ok ik betaal taks en beurskosten en dan wat?
    Bij documenten staat niets, ik heb al uitgevist dat je minstens 1000 stuks moet kopen, maar ongeveer welk netto rendement haal je eruit? Ik heb de vervaldag ook al gevonden, loopt dat dan gewoon af en staat geld terug op rekening of moet ik nog een actie ondernemen? Ik heb enige tijd geleden aan crowdfunding gedaan. (ja, ik weet het, Pascal is geen fan, en dat was nog voor ik een spaarvarken werd) en ik weet perfect wat het nettorendement is en wanneer die afloopt, maar bij obligaties (secundaire markt) heb ik geen flauw benul wat ik aan ‘t doen ben.
    Is convexiteit 5.60 ‘t zelfde als yield? en hoe zou ik een idee moeten krijgen van het netto rendement?
    Op Bond yield calculator zie ik wat er staat, maar zelfs daar slaag ik er niet in om dat deftig juist in te vullen

    Is het mogelijk om een concreet voorbeeld te tonen?

  3. Vorig jaar in december heb ik een presentatie van DB bijgewoond, waar o.a. dit fonds besproken werd : R-co Target 2028 IG D EUR – FR001400BU56 – kosten : 0.91%. De verwachting was om tussen de 4.5% à 5% bruto dividend uit te komen.
    Aangezien er bij DB kosten aangerekend worden, heb ik dit fonds, zonder kosten, gekocht bij MeDirect.
    Voor de rest ben ik de laatste tijd individuele obligaties aan het kopen, en gebruik hiervoor uw handige tool.

  4. Dag Geert & Co, One Life (Luxemburgse Levensverzekeringsmaatschappij, maar vanaf heel binnenkort ook met een Belgian Branch, naar analogie van bijvoorbeeld Vitis Life, Belgian Branch) lijkt ook een soort iBond te hebben, maar dan met een verzekeringskleedje er rond (in een tak 23), en dit wordt dan Target 28, 29 (al naargelang van de eindvervaldag) genoemd. Is er iemand die dit al eens onder loep genomen heeft naar kosten en fiscaliteit toe? Wellicht geen t.o.b., doch 2% taks bij instap. One Life was met dit product aanwezig op Finance Avenue. Ze zouden mij nog iets doormailen dienaangaande, maar tot op heden heb ik nog niets ontvangen. Het zou natuurlijk kunnen, dat men wacht tot die Belgische tak (of Belgian Branch) binnenkort goed en wel op poten staat of opgestart is. Is er iemand die dit productgamma (Target –) al kent, of ter zake de nodige kennis of expertise heeft? Alvast bedankt