Welke ballon gaat op tijdens inflatie?

En ook welke niet…

Cash geld wordt natuurlijk minder waard in tijden van inflatie. De bekende hedgefund manager Ray Dalio mag in deze tijden dan ook zijn bekende zinnetje bovenhalen: “Cash is trash”. Dat is al één ballon die we van ons lijstje kunnen schrappen. 

In een vorig artikel legde ik al uit wat inflatie nu precies is en welke gevolgen die zal hebben. In dit artikel probeer ik de goede beleggingen te onderscheiden van de slechte. 

Wat met goud?

Goud wordt dan weer wel gezien als een goede bescherming tegen inflatie. De reden is dat snel meer goud naar boven halen uit de aardbodem niet gemakkelijk is. Goud wordt gebruikt in sieraden, maar het heeft ook tal van industriële en technologische toepassingen. Er is een immer tekort aan het edelmetaal. Hierdoor behoudt goud zijn waarde beter dan veel andere dingen in tijden van inflatie. Ook is er een zeker vertrouwen ontstaan dat goud een bescherming tegen inflatie zou zijn en dat maakt het ook een beetje zelfvervulling.

Welke bedrijven?

Bedrijven met een slecht bestuur, een slecht product, met een verouderd bedrijvenpark, waardoor ze aan de vooravond van grote investeringen staan terwijl ze al een té hoge schuldenberg hebben? Daar staan we sowieso al niet voor te springen. Maar als ze die schulden dan ook nog eens moeten gaan herfinancieren aan torenhoge rentes, dan kan het bijna niet anders dan dat deze bedrijven in de problemen komen.  

We kunnen wél gaan kijken naar bedrijven met een aanvaardbare schuldenlast. Als we in het verleden tevreden waren met een bedrijf dat zijn rente 3x kon betalen met zijn EBIT (opbrengsten voor interesten en belastingen), gaan we nu misschien veeleer bedrijven willen die dat 6x kunnen doen. Ook willen we misschien toch wel meer eigen vermogen dan schulden op een balans. Want we weten dat robuuste balansen nodig zijn om zware economische tijden te doorstaan. 

Zijn alle schulden slecht?

Schulden zijn niet allemaal slecht in tijden van inflatie. Integendeel zelfs, wie schulden bezit met een vastgeklikte rente kan zijn schulden zelfs zien wegsmelten door hoge inflatie. Neem nu bijvoorbeeld een hypothecaire lening met een vaste rente. Je schuldenlast blijft nominaal hetzelfde en door inflatie zullen jouw loon of je huurinkomsten geïndexeerd worden en dus nominaal stijgen. Inflatie eet dus letterlijk jouw schuldenlast op. 

Iemand met een variabele lening is dan weer de pineut, aangezien de centrale banken de rente zullen optrekken om de inflatie tegen te gaan. Maar gelukkig beschermt de Belgische wetgeving de variabele hypotheekgever met een maximale verdubbeling van de rentelast. 

De beste beleggingen

De beste beleggingen in tijden van inflatie zijn volgens mij de bedrijven die de afgelopen jaren in de toekomst geïnvesteerd hebben tegen een vaste lage rente. Ze beschikken over overcapaciteit, zijn niet al te kapitaalintensief en hebben prijszettingskracht. Dergelijke bedrijven kunnen aan lage kosten hun productie verhogen en verkopen een product waarvan ze de prijzen gemakkelijk kunnen optrekken, zonder dat ze daardoor klanten verliezen. 

We kijken daarvoor vaak naar de bedrijven actief in de voedingsindustrie, persoonlijke hygiëne en gezondheidszorg, Want inflatie of deflatie… ongeacht welke situatie, iedereen moet eten en zich wassen. En of we het nu willen of niet, we worden allemaal ouder. Denk hierbij aan Unilever, bekend van de Dove en Knorr producten. Bij Spaarvarkens.be hebben we trouwens een boontje voor Knorr.

Unilever

Dichterbij huis is Lotus Bakeries een bedrijf dat recent nog nieuwe uitbreidingen heeft doorgevoerd om te groeien en waar weinig schulden tegenover staan. Het bedrijf is zelfs op weg om binnen een paar jaar schuldenvrij te zijn.

Lotus

Softwarebedrijven die jaren geleden een product gecreëerd hebben tegen een lage prijs en het nu elk jaar zonder veel aanpassingen aan een veel hogere prijs kunnen verkopen, doen ook goede zaken. Zeker als ze dan beschikken over weinig concurrentie door een brede ‘moat’, Engels voor slotgracht rond het bedrijf, zoals Warren Buffett dat zo mooi zegt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een bedrijf als Adobe, dat software maakt voor de creatievelingen onder ons. 

Adobe

De energiesector beschikt ook over een enorme prijszettingsmacht, ongeacht hoe we het draaien of keren. We blijven met de auto rijden en in de winter zullen we ons moeten verwarmen.

Kortom

De bedrijven die tijdens jaren van inflatie zonder veel investeringen de prijzen van hun goederen of diensten kunnen optrekken zonder dat mensen het ergens anders gaan kopen of van hun aankoop afzien, zullen het beter doen dan de rest.


banner

Reacties