Update: Waarom Sipef mijn kooptip is van deze week
Vorige week gaven we Sipef als kooptip. Ondertussen zijn vandaag de kwartaalcijfers gepubliceerd die zonder meer positief waren. Een samenvatting:
Update
- COVID-19 had in het voorbije kwartaal geen rechtstreekse invloed op de operationele activiteiten van Sipef zelf.
- De totale palmolieproductie van de groep groeide met 5,3% tegenover de eerste negen maanden van vorig jaar. Het management verwacht dat deze aangroei in het vierde trimester verder moet toenemen.
- Op de Indonesische plantages heeft een gunstig neerslagpatroon in het derde kwartaal de verwachte negatieve impact van de droogte van midden 2019 gemilderd.
- In Papoea-Nieuw-Guinea verloopt het herstel na de vulkaanuitbarstingen gunstig. Er werd voor het derde trimester al een stijging van de eigen vruchtenproductie met 48,4% vastgesteld tegenover het catastrofale derde kwartaal van 2019.
- Tot op heden heeft de groep 94% van de verwachte palmolieproductie voor 2020 verkocht aan een gemiddelde prijs van 703 per dollar per ton CIF Rotterdam equivalent, premies inbegrepen. Deze prijs is 132 dollar per ton hoger dan de gemiddelde prijs van 571 dollar per ton op hetzelfde tijdstip vorig jaar.
- Op basis van deze verkopen en recente marktomstandigheden verwacht Sipef een terugkeer naar winst, met een recurrent geconsolideerd resultaat na belastingen dat zich tussen 10 en 15 miljoen dollar zou situeren op het jaareinde.
- De palmolievoorraden bevinden zich tevens op het laagste niveau sinds 2016 en de oogst is over zijn hoogtepunt heen volgens het management. Volgens interne verwachtingen is het onwaarschijnlijk dat de voorraden de komende zes maanden aanzienlijk zullen toenemen.
- Concurrerende plantaardige oliën bevinden zich ook in een gespannen omgeving, als gevolg van oogstproblemen voor zonnebloemolie, koolzaadolie en tevens ook een krappe sojamarkt.
Terug naar winstgevendheid
Nu de palmolieprijzen terug op 750 dollar staan in Rotterdam, zou bij een stabilisatie de toekomstige winst van Sipef verder moeten toenemen tegenover het gemiddelde van 703 dollar waartegen de groep zijn oogst nu verkocht heeft. Een vuistregel zegt dat op jaarbasis een stijging van de palmolieprijs met 10 dollar per ton, een impact heeft van 2,6 miljoen dollar op de resultaten van Sipef.
De palmolieprijs heeft ook een sterke rally gekend de afgelopen periode waarop het aandeel niet gereageerd heeft. Indien de prijzen stabiel blijven, zou dit effect duidelijk moeten worden het komende jaar waarbij de winsten verder moeten toenemen.
Ik verwacht tevens meer aandacht voor het aandeel nu KBC Securities het aandeel vandaag op zijn Dynamic Top Pick List heeft gezet. Voorlopig is dit nog niet in de media opgenomen, maar in het verleden zorgde dit vaak voor extra visibiliteit en een positieve koersimpuls.
Hieronder kunt u mijn vorige analyse van 14 oktober herlezen.
Palmolie
Voordat we Sipef introduceren, is het misschien interessant om u wat meer te vertellen over palmolie. Dat is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het is een bijzondere olie omwille van de tijd die het kost om het te produceren. Het goedje is immers afkomstig van bomen die een levensduur hebben van 20 tot 25 jaar, terwijl het minstens 5 jaar duurt na planting voordat de bomen vruchten produceren.
Het aandeel Sipef: cyclisch, maar interessant
In een wereld waar de productie normaal gesproken snel reageert op hogere prijzen, is palmolie vrij uniek. Dit omdat de producenten de productie niet op korte termijn kunnen verhogen wanneer de prijzen omhoogschieten. Dat maakt dat het weinig zin heeft om nieuwe bomen te planten om snel van de hoge prijzen te kunnen profiteren.
Dit in combinatie met een stabiel (en bij palmolie zelfs jaarlijks stijgend aanbod) zorgt ervoor dat je in de Bijbelse parabel komt van de 7 vette en 7 magere jaren. Zit je in de vette jaren, dan oogst Sipef voor lange tijd hoge winsten. Na een tijd zal de markt zich herstellen waarna de magere jaren aanbreken en Sipef zijn winsten onder druk ziet komen. Sipef is dan ook een cyclisch aandeel dat je best koopt en verkoopt doorheen de cycli heen.
De fundamenten van Sipef worden sterker
Het bedrijf gaat ook al zeer lang mee. Sipef is al 101 jaar actief in de agrarische sector en bijna even lang genoteerd op de Belgische beurs. Toen ik enkele jaren geleden nog eens wou instappen in het bedrijf, evolueerden de fundamenten (en de prijs) van palmolie echter negatief. Maar sinds de zomer van 2019 is een ommekeer ingezet waarbij de prijzen tot 50 procent hoger staan dan een jaar geleden.
Ulawun heeft bittere nasmaak voor beleggers
Beleggers hebben dit echter nog niet opgemerkt. Dat is begrijpelijk, want investeerders werden vorige zomer tegelijkertijd met het herstel van de palmolieprijzen opgeschrikt door de uitbarsting van de vulkaan Ulawun. Deze vulkaan in Papoea-Nieuw-Guinea waar het grootste deel van Sipefs plantages liggen, spuwde maar liefst 3 keer assen en lava uit in 2019. De plantage Hargy Oil Palms werd voor 45 procent bedekt met een laag as waardoor de vruchten deels verloren gingen. De jaarproductie lag daardoor 26,9 procent lager in dit gebied.
Ik denk dat beleggers te pessimistisch zijn. Zoals zo vaak op de beurs komt vertrouwen te voet en vertrekt het te paard. Beleggers moeten daarom meermaals bevestiging zien van beterschap voordat ze Sipef terug als veilig gaan beschouwen. Maar door het makkelijke vergelijkingsjaar en de palmolieprijs die sterk gestegen is (waar Sipef met vertraging zal van profiteren door zijn indekkingsbeleid), zullen de vooruitzichten naar mijn verwachting sterk meevallen, terwijl ook de productie vermoedelijk hoger zal liggen. Doordat het fenomeen La Niña het weer in Zuidoost-Azië verder verstoort, komt de oogst van zonnebloemolie, een alternatief voor palmolie, onder druk. Dat stuwt de prijzen voor zonnebloemolie hoger, wat ook positief is voor palmolie.
En palmolie, dat zit in meer dingen dan je zou denken. Denk aan ijs, farmaceutische producten, zeep, snoep, cosmetica. Noem maar op. De toepassingen zijn enorm. En dan hebben we het nog niet eens over de markt voor palmolie in biodiesel. Dat doet de vraag in Indonesië toenemen, want de overheid dwingt er biodieselproducenten om diesel met palmolie te mengen.
Wereld zal voedsel nodig blijven hebben
Ook hebben we het nog niet gehad over de structureel defensieve aard van deze investering. Investeren in palmolie is investeren in de voedselproductie van morgen. Mensen zullen altijd voedsel nodig hebben. Wist u bijvoorbeeld dat we de komende 40 jaar evenveel voedsel zullen moeten produceren dan we in de afgelopen 10.000 jaar samen hebben geproduceerd om onze huidige levensstandaard te kunnen aanhouden? Dat is een enorme uitdaging en zal de landbouwgrond schaarser maken, terwijl de bevolkingsgroei een grote invloed zal hebben op de toekomstige vraag naar voedsel. Met meer dan 7 miljard mensen op deze prachtige planeet zullen we alle middelen moeten inzetten.
De plantages in Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië en Ivoorkust zullen deel uitmaken van de oplossing voor deze wereldwijde voedseluitdaging en staan onder toezicht van West-Europa, waar de bekende Belgische holding Ackermans & van Haaren samen met hun partners het bedrijf controleren. Ruim 48,50% van de vennootschap is in handen van Ackermans & van Haaren en hun partners. Ackermans kocht het afgelopen jaar ook vaak aandelen Sipef bij. Een interessant signaal.
Samenvatting aandeel Sipef
2020 wordt een behoorlijk jaar voor Sipef door de hogere volumes palmolie die zullen worden geproduceerd. Ook denken we dat een terugkeer naar winst na het rampjaar 2019 mogelijk moet zijn nu de palmolieprijzen zich weer zullen herstellen in combinatie met hogere productievolumes. Dan zit er ook opnieuw een dividend in, want Sipefs dividendpolitiek is om ongeveer 30% van de winst uit te keren. Ter vergelijking, in 2017 toen de palmolieprijs rond deze niveaus lag was dit nog 1,60 euro per aandeel.
Dat terwijl sindsdien het areaal sterk gegroeid is. Zo had men eind 2019 al 82.225 hectare beplant, versus 71.865 hectare in 2017. Oftewel, de groep is 14,5 procent groter wat niet te zien valt in de aandelenprijs.
Een opwaartse herziening van de vooruitzichten zit met grote kans in de kaarten. De verhouding koers/boekwaarde van Sipef is tevens zeer laag (0,7), terwijl de onderneming sowieso mooie vooruitzichten heeft als de palmolieprijzen stabiliseren rond de huidige niveaus waarbij een terugkeer naar koersen boven de 60 euro tot de mogelijkheid behoren. Dat terwijl het neerwaarts potentieel beperkt is door steunaankopen van meerderheidsaandeelhouder Ackermans & van Haaren.
Op 22 oktober zal Sipef met een tradingupdate komen. We verwachten een positieve update waarbij het management mogelijk de verwachtingen zal verhogen en voor het eerst sinds het horrorjaar 2019 (vulkaanuitbarsting) weer met winstcijfers zal kunnen pronken. Sipef kan worden gekocht tegen de huidige niveaus. Wanneer dit artikel verschijnt, zal ik zelf een order inleggen voor het aandeel.Deze analyse kan niet als persoonlijk advies bezien worden en is een persoonlijke mening van de auteur.
Update putoptie Galapagos:
Sinds onze vorige analyse over het aandeel Galapagos is het aandeel met ruim 20 procent gestegen tot 125 euro per aandeel. Beleggers kunnen door deze situatie ervoor kiezen om de optie nu te verzilveren en ongeveer 400 euro winst per contract te verzilveren, of de belegging aan te houden en de volledige premie van 760 euro te ontvangen. Houd u aan tot de vervaldatum? Dan zal u de volledige premie krijgen (760 euro per contract bij schrijven van dit artikel) indien het aandeel boven de 80 euro blijft. Indien niet, zal u het aandeel verplicht moeten kopen tegen 72,40 euro per aandeel rekening houdend met de premie die u ontvangen heeft. Wij blijven de positie aanhouden.
Reacties