Galapagos aandeel logo koers bedrijfThe wisdom of crowds. Als ik geloof in 1 ding, dan is het wel dat ik niet alle kennis in pacht heb. Het volgende idee is dan ook niet van mij, maar van een goede kennis van me: Wim van Haken. De chemicus uit regio Mechelen attendeerde me deze week op een interessante thesis. Hij zou vandaag niet meteen Galapagos aandelen kopen vanwege de onzekerheid en de negatieve news flow, maar hij toonde me een slimme manier om het aandeel te kunnen kopen aan 72,40 euro. Dat is 35 procent lager dan de huidige koers (111,40 euro).

De voordelen van opties

Hoe doe je dat? Wel, dat leren we je graag bij Spaarvarkens. Ook al zijn we een grote fan van aandelen, af en toe handelen in afgeleide producten zoals opties moet ook kunnen. Opties zijn contracten waarbij je afspreekt om bijvoorbeeld een aandeel op een bepaalde datum te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs. De koper van opties heeft geen verplichting, de schrijver (verkoper) gaat wel een verplichting aan.

Deze optiecontracten zijn voor alle beleggers, groot en klein, beschikbaar via je broker. Daar kan je snel en eenvoudig zulke contracten afsluiten, op voorwaarde dat je met je broker een afspraak hebt die je toelaat in dergelijke derivaten te handelen. Die afspraak dien je op voorhand te sluiten en kan je vaak alleen maar maken als je een test aflegt waaruit blijkt dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden – en dus ook risico’s – van opties. De Wim, dat is een slimme belegger die ervan houdt om zelf zo’n contract in enkele seconden af te sluiten.

Jij kan dat ook. Ga naar je beleggingsrekening en klik op het aandeel Galapagos. Selecteer dan de optiemodule. Kies de opties op Galapagos die aflopen op 18 juni 2021. Kijk dan, net als Wim, naar onderstaande putoptie op Galapagos met afloopdatum 18 juni 2021 en uitoefenprijs van 80 euro per aandeel.

Galapagos koers aandeel optie

OK, nu in mensentaal

De prijs voor deze putoptie is 7,60 euro. Hou er rekening mee dat één optiecontract steeds geldt voor 100 aandelen. Wie deze optie koopt heeft het recht om tot 18 juni 2021 100 aandelen Galapagos te verkopen aan 80 euro. Daarvoor betaalt de koper van de putoptie 100 x 7,60 euro, dus 760 euro.

Gaat het goed fout met Galapagos en daalt het aandeel tegen 18 juni 2021 naar, bijvoorbeeld, 50 euro? Dan heeft de koper van de optie de mogelijkheid om toch nog 100 aandelen te kunnen verkopen aan 80 euro per stuk door de optie voor de vervaldag uit te oefenen.

Komt het goed met Galapagos en gaat de koers naar 150 euro? Ook goed, want de koper van de putoptie heeft het recht, maar niet de plicht, om zijn aandelen te verkopen aan 80 euro per stuk. In dat geval loopt de putoptie waardeloos af en heeft hij met de 7,60 euro per aandeel een verzekering afgesloten die hij uiteindelijk niet nodig heeft.

Met een aandelenpositie en een putoptie geniet je bijna volledig van het opwaarts potentieel en scherm je je risico af als het toch nog fout zou gaan met het bedrijf.

Een putoptie kopen? Ik ben niet gek. Ik wil een putoptie verkopen!

Wim vindt die verzekering niet nodig. Het is te duur voor wat je krijgt. Hij denkt dat Galapagos op korte termijn nog wel kan zakken, maar niet met 36 procent. Zo heeft Galapagos maar liefst 5,6 miljard euro op zijn bankrekening staan of iets meer dan 85 euro per aandeel. Dit zal in de komende 10 maanden dan wel zakken doordat het bedrijf veel geld investeert in onderzoek, maar dan nog zal er ongeveer een ruime 5 miljard euro op de bankrekening staan.

En dan zit je nog met verschillende medicijnen die ook nog waarde hebben en een bodem leggen onder het aandeel. Daalt het aandeel naar 80 euro, dan redeneert de markt dat de medicijnen van Galapagos waardeloos zijn. Hij verwacht dan ook dat het aandeel niet onder zijn cashwaarde zal zakken. Gebeurt dat toch? Dan kan hij Galapagos tegen een zeer lage prijs kopen als hij nu de putoptie niet koopt maar schrijft (verkoopt).

Gebruik de markt in je voordeel

Op dit moment zijn er heel wat beleggers in de markt die flink wat geld willen betalen om een verzekering te kopen tegen een verdere koersdaling van Galapagos. Ze betalen er echt veel voor. De verzekering om aandelen Galapagos te verkopen tegen minstens 80 euro handelde woensdag op 7,60 euro. Dit wil zeggen dat je als belegger kan beslissen om een optiecontract te verkopen of schrijven waarbij je de koper van de putoptie garandeert om hem op 18 juni 2021 80 euro per aandeel Galapagos te betalen voor 100 stuks.

Galapagos koers aandeel optie

In ruil krijgt de verkoper van de putoptie daarvoor een prijs (bij opties noemen we dat “premie”, net als bij een verzekering) van 7,60 euro per aandeel (maal 100 aandelen = 760 euro). Noteert Galapagos op 18 juni 2021 boven de 80 euro? Dan gebeurt er niets en kan je de premie van 760 euro behouden.

Daalt het aandeel onder de 80 euro? Dan moet je verplicht 100 aandelen Galapagos kopen. Verander je in tussentijd van mening, dan kan je altijd je verplichting afkopen door op de markt eenzelfde putoptie terug te kopen. In het slechtste geval, als Galapagos fors daalt, zal je in juni 2021 80 euro per aandeel dienen te betalen (maal 100). Maar zelfs dan heb je uiteindelijk gekocht aan minder dan 80 euro. Je verwerft het aandeel dan aan 80 euro min de premie (7,60 euro per aandeel) die je nu ontvangt als vergoeding.

Het resultaat? Galapagos kopen tegen een sterke korting!

Het resultaat is dat je op die manier eventueel eigenaar kan worden van 100 aandelen Galapagos aan 72,40 euro per stuk. Blijft de koers boven de 80 euro? Dan heeft u 760 euro verdiend op minder dan een jaar tijd. Dat lijkt me alsnog een mooie opbrengst.

Hou er wel rekening mee dat je broker wellicht een cashbedrag of een aandelenpositie zal ‘blokkeren’ op je rekening. De broker wil immers dat je, zolang het optiecontract loopt, voldoende geld hebt om eventueel 100 aandelen van Galapagos te kopen aan 80 euro.

Bedankt voor de tip, Wim!

Disclaimer: Stefan Willems heeft geen positie in Galapagos bij schrijven. Bovenstaande kan niet gezien worden als persoonlijk beleggingsadvies.

48 rating(s), gemiddelde: 4.5.