Stefan Willems op VRT over FIRE

Spaarvarken Stefan Willems werkte afgelopen zomer mee aan een documentaire van de VRT over FIRE die sinds vandaag online staat. FIRE of Financially Independent and Retire Early is sinds het begin van de coronapandemie enorm populair geworden in Vlaanderen. Anhangers van FIRE proberen zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden op verschillende manieren.

De afgelopen jaren werd de term wel gekaapt door verschillende zijstromen die in principe niets te maken hebben met FIRE (zoals FIRE bereiken via crypto wat in principe niets met het originele concept van FIRE te maken heeft). De originele betekenis van FIRE is immers focussen op je uitgaven, je inkomsten verhogen en wat je spaart in goedkope fondsen beleggen met een lage beheerskost zoals ETF’s. Op die manier kan je dan passieve inkomsten vergaren en zo financieel onafhankelijk worden.

FIRE: focus op uitgaven en geluk

Stefan Willems toonde aan de VRT dat hij zelf eerder een fan is van de klassieke FIRE-filosofie. Met als verschil dat hij door zijn job als beursanalist zelf wel in individuele aandelen belegt. Echter is hij ook een groot ETF-aanhanger. Zo geeft hij ook ETF-workshops wereldwijd zoals in de reeks te zien is. In de documentaire focust hij in aflevering 1 op minimalisme, hoe hij gemiddeld rond komt met €800 per maand en hoe hij geluk vond door materialisme uit zijn leven te bannen en te focussen op relaties, een stressvrij leven en ervaringen. Ook gaat hij in op zijn wereldreis die nu al 14 maanden bezig is en waardoor hij reist naar landen zoals Thailand, Bali, Jordanië, Turkije et cetera.

Boek over FIRE

Stefan is tevens onlangs een FIRE-project begonnen waarbij hij zijn ervaringen en tips aan het bundelen is in een boek. Mensen die zijn tips willen volgen over hoe hij geld bespaart, zijn inkomsten verhoogt en een wereldreis doet voor geen geld kunnen dit live volgen via de Spaarvarkens Community. Het boek zelf zal uitkomen in iets meer dan een jaar. Maar je kan nu al abonneren en toegevoegd worden aan de FIRE-community en daar discussiëren met de andere leden over het concept en tips delen. Deelnemers die nu al inschrijven krijgen ook extra voordelen dan degeen die later het boek kopen waardoor eerder inschrijven beter is. Je kan je hier inschrijven.

Leer meer over FIRE!

Afleveringen documentaire gratis te bekijken

De afleveringen van de documentaire kan je nu al gratis vinden via de site van de VRT. U kan de afleveringen met Stefan (aflevering 1 en 2) hier vinden.

Bekijk documentaire gratis