Gemakkelijk en snel je uitgaven bijhouden

Geld 10 euro 20 euro geldstukken spaarvarkens.be
Spendee budgetbeheer spaarvarkens.be
Spendee is een gratis budgetapp die u kan downloaden via Google Play.

Wat goede muziek kan doen met eens mens zijn humeur. Terwijl ik luister naar hoe Bart Peeters zingt over het bezwangeren van foute grieten en het spuiten van heroïne in een giraf, zit ik rustig mijn administratie in orde te maken. In mijn persoonlijk fort van dons met drie verschillende dekens (sinds mijn verhuis heb ik een tweepersoonsbed waar ik helemaal zot van ben) waardoor ik volledig afgesneden ben van de wereld.

Voeg dan nog een liter chocomelk toe langs de rand van mijn bed en mijn koptelefoon en dan wordt elke taak plots comfortabel. Ik probeer het mezelf zo aangenaam mogelijk te maken bij taken die ik niet graag doe en administratie hoort daar zeker bij.

Meten is weten

Gelukkig merk ik tijdens mijn administratie dat het betalen van facturen altijd snel gaat. Veel van de facturen die ik voor mij heb, zoals mijn gsm- of mijn ziekenkasrekening, zou ik probleemloos kunnen automatiseren. Een domiciliëring en dan haalt de bank automatisch het geld van mijn rekening. Lekker makkelijk en dan zou ik het van mijn lijstje kunnen halen.

Noem me ouderwets, maar ik ben er geen fan van. Het enige wat ik automatiseer zijn uitgaven die iedere maand hetzelfde zijn. Maar telefoonrekeningen en andere rekeningen die veranderlijk zijn, wil ik zelf betalen. Omdat ik graag alles controleer, maar ook omdat ik graag weet waar ik mijn geld aan uitgeef.

Overzicht hebben op je uitgavenpatroon

Want laat dat nu enorm belangrijk zijn, beste lezer. Op de weg naar financiële onafhankelijkheid is het enorm belangrijk dat je ongeveer weet hoeveel je uitgeeft per maand. De waarheid is dat de grote meerderheid in Vlaanderen geen idee heeft hoeveel zijn uitgavenpatroon is per maand of per jaar. Betalen via kaart zorgt ervoor dat veel mensen niet meer weten wat ze uitgeven en ook die domiciliëring is niet zonder gevaar. Een kleine uitgave hier of daar heeft op de lange termijn enorme invloed. Zo bespaar ik nu op jaarbasis al duizenden euro’s in vergelijking met vroeger sinds ik mijn uitgaven ben beginnen noteren.  Eens je de optelsom van je huur, een pakje sigaretten van een paar euro of die cocktail op café begint op te tellen kunnen er alarmbelletjes afgaan.

Niet dat je deze uitgaven daarom moet laten schieten, maar het kan wel interessant zijn om die cocktail thuis zelf te maken met vrienden tegen een fractie van de prijs en anders te leren consumeren. Financiële onafhankelijkheid is niet jezelf dingen verbieden, maar anders leren consumeren voor hetzelfde geluk. Maak je die oefening, dan kom je uit op uitgaven die je eigenlijk niet gelukkig maken, maar die je doet omdat het een gewoonte is geworden.

Denk aan een ongebruikt fitnessabonnement van 20 euro per maand dat je 240 euro kost op jaarbasis (kan je een mooie citytrip voor doen). Of een halve pakje Marlboro Red dat je op jaarbasis 1241 euro kost. En dan spreken we nog niet over hoe je je vermogen een boost kunt geven als je het geld voor die consumptie opzij zet om te gaan beleggen voor je pensioen. Het zijn vaak kleine veranderingen die enorme effecten hebben op de lange termijn.

Een oplossing: Spendee

Voor mensen die hun uitgaven willen monitoren, adviseer ik de app Spendee. Deze app die volledig gratis is, kan je gratis downloaden en is perfect om zonder veel moeite een uitgavenboekje of inkomstenboekje bij te houden. Je kan het gebruiken voor zowel je inkomsten als je uitgaven, maa rik gebruik het alleen voor mijn uitgaven. Uitgaven zijn makkelijk te meten, terwijl inkomsten een zeer onduidelijk karakter hebben. Want je moet  ook rekening houden met belastingen en andere factoren waardoor je eigenlijk pas na een periode van 1 jaar of nog later weet hoeveel je eigenlijk echt verdiend hebt. Om deze redenen en omdat ik dat in Excel beter kan bijhouden, werk ik enkel voor mijn uitgaven met Spendee.

Gebruiksgemak en duidelijk overzicht

En waarom Spendee? Omdat je meteen aan de winkel of op café je uitgaven makkelijk kunt noteren zonder dat het opvalt. 15 seconden, zo lang duurt het mij om een uitgave in de app in te geven vanaf het moment dat ik mijn gsm open. Doordat je op voorhand al categorieën kunt instellen en dan enkel het bedrag moet ingeven en de categorie moet aantikken gaat het bliksemsnel. Dat maakt het gebruiksvriendelijk en op het einde van de maand weet je perfect wat je uitgaven zijn per categorie.

Spendee overzicht uitgaven Stefan Willems Spaarvarkens.be

Doordat je je uitgaven direct kunt ingeven op een gsm, vergeet je geen dingen te noteren, eens het een  gewoonte is geworden.

Hoe zelf je spendee instellen?

De app is zeer gebruiksvriendelijk, maar ik help je graag op weg om het ook voor jou persoonlijk gebruiksklaar te maken. Iedereen heeft een ander uitgavenpatroon, maar veel rubrieken komen vaak terug.

Voor mezelf gebruik ik de volgende rubrieken in Spendee:

  • Huur
  • Voeding thuis
  • Transport
  • Spullen
  • Restaurant
  • Cadeaus voor anderen
  • Ontspanning
  • Reizen
  • Onderwijs
  • Gsm
  • Werk
  • Medische kosten
  • Belastingen (parkeerboetes vallen hier ook onder)

Het resultaat? In het hoofdmenu kan je perfect zien hoeveel euro je op maandbasis, jaarbasis of in een bepaalde periode heeft uitgegeven. Ook krijg je statistieken zoals je gemiddelde daguitgave (bij mij 32,63 euro per dag met huur en alles inbegrepen) en hoeveel je uitgeeft per categorie. En dit via interessante grafieken die u dan ook kan openen en verder in detail kunt bestuderen.

Zonder moeite je gedrag aanpassen

En dan komt het. Houdt u dit 4 maanden vol, dan garandeer ik je dat je onbewust zelf bepaalde uitgaven anders gaat bekijken. Als je een ander appartement vindt waar je graag zou wonen en dat 150 euro per maand goedkoper is, ga misschien zien dat je door die andere keuze mogelijk een maand minder moet werken per jaar. Dat krantenabonnement, misschien ga je die kost wel delen waardoor je ineens een extra citytrip kunt doen per jaar. En die tweede auto, heeft ons gezin dat echt nog nodig of zijn er andere oplossingen nu thuiswerk zijn opmars maakt?

Ik ben een fan van Spendee. Al zijn er ook Excelsheets beschikbaar waar je je uitgaven mee kunt bijhouden of gewoon een papieren boekje. Waar je je het beste bij voelt is oké. Zolang je je maar bewust wordt van je uitgaven en de uitgaven die je als overbodig ervaart eruit gooit. Dat is een eerste stap op weg naar financiële onafhankelijkheid.

Reacties