Spaarvarkens over het nieuwe bod op Sioen Industries

Spaarvarkens.be is blij met hoger bod, zelfs al is het niet royaal. We doen een voorstel om de procedure van onafhankelijke expert te herbekijken

De familie Sioen heeft ongetwijfeld ook het webinar van Spaarvarkens.be en BeursTips bekeken waarin duidelijk werd geargumenteerd waarom het bod van 23,00 euro veel te laag was. Eerder publiceerden we ook al ‘Wat doen met het bod op Sioen?’ en ‘Wanneer insider trading legaal wordt’. Of onze acties om de particuliere belegger te helpen de doorslag heeft gegeven, weten we natuurlijk niet. Maar we hopen wel dat onze strijdvaardige houding een voorbeeld mag zijn. Als belegger moet je wakker blijven. Daar helpen we je graag!

Minderheidsaandeelhouders en particuliere beleggers worden in België nog te weinig au sérieux genomen. We bedoelen hier: ook als het er echt op aankomt. Maar ook de kleine belegger moet zichzelf natuurlijk au sérieux nemen.

Zelfs toen de intentie op het bod van 23,00 euro al lang bekend was, noteerde het aandeel van Sioen Industries nog rond 22 euro. De beleggers die Spaarvarkens.be volgen hebben dus een uitstekende zaak kunnen doen, nu er een bod op tafel ligt van 27 euro!

Gelet op de verhoging van de biedprijs zal de aanvaardingsperiode (die normaal zou eindigen op donderdag 18 februari 2021) worden verlengd met minstens zes werkdagen.

Wat kan je als particuliere belegger verder doen?

1) Wees niet naïef

De bieder verhoogt het bod heus niet om zijn waardering uit te drukken voor de minderheidsaandeelhouders. Wel omdat het duidelijk werd dat het oorspronkelijke bod zou uitlopen op een mislukking. Ook is het de bedoeling om 96,62%van de aandelen binnen te halen, wat nodig is om de beursnotering te kunnen schrappen. Dit zal sowieso zeer moeilijk blijven.

2) Wees blij, maar niet overdreven blij

De bieder blijft met een bod van 27,00 euro nog wel onder de prijs die analist Bart Goemaere, uitgever van BeursTips, berekende als een faire waarde voor het aandeel, namelijk 33,20 à 35,30 euro.

3) Kijk naar de markt: die is nog meer gestegen

Sinds het bod van 23,00 euro zijn de sectorgenoten die als vergelijkbare bedrijven zijn vernoemd in het prospectus met zo’n 40% gestegen. Het bod van 27,00 euro versus de oorspronkelijke 23,00 euro is slechts een verhoging met 17,4%.

4) Wees kritisch t.o.v. het concept van de ‘onafhankelijke’ expert

Bij het bod op Sioen kwam het begrip ‘onafhankelijke expert’ ter sprake. De betrokken financiële instelling krijgt voor de berekening van de faire biedingsprijs een ruime vergoeding van het bedrijf/de bieder. Als de bankiers een analyse zouden brengen tegen de belangen van de bieder in, dan missen ze toekomstige opdrachten en vergoedingen. Het gaat dan niet alleen over uitkoopbiedingen, maar alles wat te maken heeft met opdrachten en transacties in de corporate sfeer. Men kan het banken zelfs moeilijk kwalijk nemen dat zij daarom geen objectieve beoordeling durven maken. Hun inkomsten zouden onder druk komen. In gevallen zoals deze werken banken voor de partijen die dergelijke verloningen kunnen betalen en dat zijn voor alle duidelijkheid niet de particuliere beleggers.

Daarom vindt Spaarvarkens.be dat het concept van onafhankelijke waardering in gelijkaardige gevallen door de regelgever moet herbekeken worden. Die opdracht zou niet mogen toevertrouwd worden aan een bank of speler die actief is in corporate activiteiten; kredieten, adviesverlening voor fusies en overnames, kapitaalverhogingen, beursexits, kortom alle activiteiten met betrekking tot investment banking). Men zou bijvoorbeeld aan aantal echt onafhankelijke analisten van minstens vier instellingen een waardering moeten laten uitwerken. Daarbij wordt niet bekendgemaakt welke individuele analist welke waardering gaf. Wel worden alle oefeningen, alsmede het gemiddelde of de mediaan, gepubliceerd en weerhouden.

Een ander idee is dat er experten worden aangesteld die, onafhankelijk van bedrijf en banken, een waardering maken, betaald uit een gezamenlijk spaarpotje dat wordt aangelegd door een minieme bijdrage te vragen aan beursgenoteerde bedrijven. Zo’n procedure zou de reputatie van Euronext Brussel alleszins ten goede komen. Deugdelijk bestuur houdt immers in dat alle aandeelhouders – niet alleen de referentieaandeelhouder – correct worden behandeld.

5 ) En nu?

We moeten roeien met de riemen die we hebben. Bovenstaande opmerking is nog geen oplossing in dit dossier. We denken dat iedere belegger nu verder voor zich moet bepalen wat te doen.

Blij zijn met het verbeterde bod en het geld aanvaarden zodat u op zoek kan naar andere opportuniteiten of verder aandeelhouder blijven, met het risico dat u met een illiquide aandeel blijft zitten.

U kan nog steeds de huidige initiële biedronde voorbij laten gaan en afwachten met hoeveel aandelen wordt ingegaan op het bod. Op basis daarvan en de verdere berichten rond dit dossier kan u met meer informatie beslissen of u finaal al dan niet ingaat op de heropening van het bod (dit komt er bijna altijd).

De actie van Spaarvarkens.be en BeursTips ging niet onopgemerkt voorbij. Dit nieuwsbericht werd gepubliceerd door het financiële persbureau ABM Financial News :

Kleine belegger haalt hoger bod Sioen binnen

Gepubliceerd op 14 februari 2021 10:18

(ABM FN) Beleggers hebben met succes een hoger bod op Sioen afgedwongen en dit kan de activisten bekoren.

Het beleggerscollectief van Spaarvarkens.be en Beurstips riep aandeelhouders op om niet in te gaan op het overnamebod van 23 euro per aandeel Sioen.
Kort daarna besloot Sihold het bod te verhogen naar 27 euro per aandeel Sioen.
“De verhoging van de biedprijs op Sioen van 23 naar 27 euro is een stap in de goede richting”, vindt Bart Goemaere, redacteur van BeursTips. “BeursTips waardeert Sioen op 33,20 à 35,30 euro per aandeel afhankelijk van welke toekomstige groeivoet genomen wordt. Het nieuwe, hogere bod komt daar dichter bij aanleunen”, aldus Goemaere.”

Verzet zal minderen

“Het verzet zal nu met veel kans een stuk verminderen, verwachten zowel Spaarvarkens.be als BeursTips. “Is er nog veel verzet, dan kan u opteren om de aandelen bij te houden. Is het verzet te klein, dan gaat u in de tweede biedronde best in op het bod”, adviseren de activisten. “Het is echter zo klaar als een klontje dat indien er geen verzet geweest zou zijn, de aandeelhouders hier massaal gerold waren geweest”, meent Goemaere. “We stellen ons de vraag wat een onafhankelijke waardering waard is als de ene dag een waarde van 23 euro fair is, terwijl de andere dag het bod verhoogd wordt met 4 euro boven die zogezegd faire waarde”, aldus Goemaere.”

“Jan Reyns, financieel journalist bij Spaarvarkens.be, deelt deze mening. “Hopelijk zal dit geen voorbeeld worden voor toekomstige biedrondes waar men net zoals in de bazaar laag begint te bieden om dan later de prijs op te trekken om de mensen alsnog te doen aanvaarden”, aldus Reyns. “De prijs is iets beter, maar er is nog steeds sprake van een onderwaardering in vergelijking met de intrinsieke waarde.”

Is Orange Belgium de volgende?

Volgens Pascal Paepen, docent Bank & Beurs aan de KU Leuven, toont het verhoogde bod op Sioen aan dat de belegger er goed aan doet niet zomaar akkoord te gaan met om het even welke prijs. “Na Sioen zal wellicht ook Orange zijn bod verhogen voor Orange Belgium. Een klein beetje Reddit-activisme in België kan geen kwaad. Met Spaarvarkens.be willen we daar graag een rol spelen”, aldus de mede-oprichter van Spaarvarkens.”

Reacties

  1. Familie Sioen krijgt 93,52 procent van aandelen in handen na uitkoopbod
    Sihold, de investeringsmaatschappij van de familie Sioen, krijgt een belang van 93,52 procent van Sioen Industries in handen na het overnamebod op de textielgroep. De familie laat de voorwaarde om 95 procent van alle uitstaande aandelen te verwerven, vallen en heropent het bod voor aandeelhouders die er niet op ingingen.

  2. Toeval of niet maar Bolero heeft voor Sioen sinds vandaag het overzicht van het orderboek (diepte van de markt) aangepast waardoor er maar 1 lijn bid/ask meer te zien is terwijl dit tot gisteren 10 lijnen waren…