Patrick Casselman deelt zijn favorieten
De favoriete aandelen van Patrick Casselman, analist bij BNP Paribas Fortis
Na het opvallende beursherstel, uitdagende economische vooruitzichten en de hoge waardering van de techaandelen, kiest de analist die hier al vaker goed keuzes presenteerde, voor de volgende 12 maanden meer defensieve of achtergebleven aandelen.
AB InBev
Na een behoorlijke jaarstart is de koers teruggevallen door de marketing-blunder rond Bud Light. De verkoop van Bud Light viel het voorbije kwartaal sterk terug. Toch denkt Casselman dat de heisa zal overwaaien. De volumes Bud light kunnen volgend jaar grotendeels herstellen. En Bud Light is ook niet het enige merk van de grootste brouwer ter wereld. Dankzij een mooi post-covid herstel in China en behoorlijke groei in ander groeilanden zou de daling van het volume bier moeten meevallen. Andere troeven zijn een goede prijszettingsmacht, terwijl sommige grondstofprijzen terug kunnen dalen. Tegelijk blijft de schuldgraad dalen, wat kan helpen de huidige lage waardering te verhogen.
Tubize
De analist verwacht dat het psoriasismiddel Bimzelx de komende weken in de VS zal goedgekeurd worden. Dan kan het ook snel gaan voor de andere toepassingen: psoriatische artritis, axiale spondylitis en de huidziekte hydradenitis suppurativa. In Europa, het VK en Japan is deze blockbuster wel al goedgekeurd en zitten de verkopen in de lift. Bimzelx vormt het grootste groeipotentieel voor UCB, samen met het osteoporose-middel Evenity en het recent goedgekeurde middel tegen de zeldzame spierziekte myasthenia gravis (vergelijkbaar potentieel als ArgenX) en nieuwe epilepsie-behandelingen. Vanaf 2024 kan UCB terug aanknopen met sterke groei. Via Tubize, belegt men onrechtstreeks in UCB met een holding-korting van zo’n 40%.
Société Générale
Bankaandelen zijn niet populair, maar de waardering van Société Générale is te laag om te negeren. Het is een van de goedkoopste Europese bankaandelen, terwijl de operationele prestaties duidelijk verbeterd zijn en de risico’s afgebouwd. Het positief effect van de gestegen rentes komt bij SocGen met enige vertraging (dus iets meer in 2024) omwille van de Franse regulering rond spaarboekjes. Andere elementen die kunnen bijdragen tot een herwaardering zijn: het verlaagde risicoprofiel, de recente wissel van ceo, een meer genormaliseerde winst vanaf 2024, de hoge aandeelhoudersvergoedingen en het extra winstpotentieel door diverse kostenbesparingen en overnames.
Mijn favoriete aandelen van vorig jaar hebben het vrij goed gedaan, vooral STM en Stellantis
Bekijk de drie favorieten die Patrick Casselman een jaar geleden bekendmaakte
Stellantis
Ondanks de uitdagingen in de autosector is de koers van Stellantis behoorlijk hersteld, dankzij behoorlijke verkoopcijfers (herstel van volumes na covid en chipschaarste), sterke prijszettingsmacht en bijgevolg uitstekende winstmarges (de hoogste van de massa-autoproducenten). Hoewel het aandeel nog steeds veel te goedkoop noteert (tegenover de hoge winstmarges en vrije kasstromen) en op termijn nog een aanzienlijke re-rating te goed heeft, kan het tussentijds wel wat cyclisch/volatiel zijn. Het aandeel noteert nu dicht bij de bovenkant van zijn trading range en een correctie is niet uitgesloten als het macro-klimaat nog verzwakt en de hoge winstmarges toch wat afkalven door de toenemende prijsconcurrentie in het EV-segment. Dus tussentijds eens winst nemen kan geen kwaad.
Sanofi
Per saldo is het aandeel afgelopen jaar maar licht gestegen. Eerst teruggevallen door de Zantac-vrees (die intussen onterecht bleek), dan naar een piek van 105 EUR, om nadien weer wat te corrigeren. Tegenover de goede operationele performance (zowel klinische successen als nieuwe product-lanceringen zoals in hemofilie, RSV, MS, COPD, en sterke resultaten), had het aandeel nog wat hoger mogen staan. Het blijft nog steeds één van de laagste gewaardeerde farma-aandelen, met nochtans behoorlijke winstgroeiperspectieven. Ik zou het dan ook behouden.
STMicroelectronics
Semi-conductors waren duidelijk “the place to be” het voorbije jaar, mede dankzij de sterk groeiende vraag (ook voor auto’s/EV’s, industriële toepassingen, en uiteraard het extra potentieel door AI), bij algemene capaciteitsschaarste en bijgevolg stijgende prijzen. Hoewel de koers van STM al mooi gestegen is, blijft de waardering nog opvallend laag voor zo’n sterke groeier. Dus ik zou het bijhouden, hoewel tussentijdse volatiliteit (met wat winstname op de semi’s) niet uitgesloten is.
Het jaar daarvoor had ik X-Fab gespeeld. Die is blijven stijgen, dankzij de eveneens sterke winstgroei (zelfde trends als hierboven), mede dankzij capaciteitsuitbreiding. Na de bijna koersverdubbeling over afgelopen jaar, misschien eens winst nemen rond 12 EUR.
Helaas had ik ook ooit eens Biocartis opgenomen bij mijn favoriete aandelen. Deze heeft de verwachtingen niet waargemaakt. De verkoop van cartridges blijft te laag ondanks een behoorlijke geïnstalleerde basis van Idylla-labs. Door de aanhoudende cashdrains heeft het bedrijf een fors verwaterende kapitaalverhoging moeten doorvoeren, met een koersimplosie tot gevolg. Het alternatief dat het bedrijf wordt overgenomen (aan een betere prijs) heeft zich niet voltrokken. Het nieuwe management poogt tegen volgend jaar break-even te bereiken door drastische kostenbesparingen en nieuwe partnerships. Het aandeel staat nu te laag om te verkopen. Hopelijk komt er, zoals bij andere centjesaandelen, nog wel eens een belangrijke opvering en verkoopgelegenheid.
Een deel van dit artikel verscheen eerder op www.standaard.be
Reacties