Open brief van een kleine belegger aan Conner Rousseau

Vooruit of achteruit? Een kleine belegger is boos!

Beste Conner Rousseau,

Conner Rousseau De Tijd Spaarvarkens.be beurs fiscaliteitOnlangs hoorde ik uw oproep op Radio 1. U wil een meerwaardebelasting. “Op het moment dat de beurzen weer op winst staan en heel veel jobs op de helling staan, is het niet meer dan logisch dat een eerlijke fiscaliteit op de tafel ligt. Anders zeg je dat de hardwerkende en de kwetsbare Vlaming de coronafactuur moet betalen”. Dat zei u.

Er moet me iets van het hart, Conner. Beleggers zijn door de band genomen heel gewone mensen. Ze zijn helemaal niet rijk. Wel voorzienig.  Veelal zijn het mensen die inderdaad hard werken en heel veel belastingen betalen. In ruil daarvoor mogen ze uitzien naar een pover pensioen.

Om dat enigszins te counteren, proberen ze wat opzij te leggen. Door te beleggen trachten ze wat rendement te halen op de centjes die ze bijeen spaarden. Daarmee willen ze vooral de inflatie neutraliseren. Anders vreet het inflatiemonster het kapitaaltje op tegen dat ze het nodig zullen hebben.  Met vallen en opstaan, wat geluk en veel moed kunnen ze zo een reserve aanleggen. Niet omdat ze rijk willen zijn. Wel omdat ze op die manier een appeltje voor de dorst hebben. Dat geeft gemoedsrust. Hebben we reden om jaloers te zijn op beleggers? Weet dan dat de Bel20, de zogenaamde ‘sterindex’ van de Brusselse beurs, nu nog steeds 20 procent lager staat dan in 2007!  De staat pikt al gretig en risicoloos mee zodat dit geen evidentie is.

Beleggers in aandelen = win-win

Beleggers zijn geen egoïsten. Ze dragen nu al fors bij aan de schatkist. Aandeeltje kopen? 0,35 procent belasting betalen. Datzelfde aandeel weer verkopen? Nog eens 0,35 procent belasting. Let op: dat is op het volledige kapitaal, ongeacht of er winst of verlies is. Nergens ter wereld is die belasting zo hoog. Een dividend ontvangen? Dan gaat 30 procent daarvan naar de overheid. Terwijl dat dividend wordt uitgekeerd nadat het bedrijf al vennootschapsbelasting betaalde op zijn winsten. Neen Conner, een euro is niet altijd een euro. Sommige euro’s zijn al eens zwaar belast. 

Beleggers dragen bij aan de welvaart. Ze zetten hun geld niet bang weg op hun spaarboekje. Ze zetten het aan het werk. Dat is niet risicoloos, maar het levert investeringen op in industrie en diensten. Het levert werk op.

In dit land staat 300 miljard euro te rotten op spaarboekjes. De banken weten niet waar het in te zetten. Die banken zetten het op hun spaarboekje bij de ECB, de Europese Centrale Bank, die hen daarvoor afstraft met een negatieve rente van -0,50%. Die banken denken er nu aan om ook de kleine spaarder een negatieve rente aan te rekenen. Dat zijn allemaal centen, vlijtig bijeen gespaard door de kleine man die heeft leren sparen van zijn brave ouders en van de eerbiedwaardige voormalige Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK). Misschien bent u nog wat te jong, Conner, om de ASLK gekend te hebben. Deze lovenswaardige staatsbank heeft een heel volk leren sparen. Via het schoolsparen.

Sparen was goed zolang een spaarder nog interest kreeg. Dat is nu helaas niet meer het geval, Conner. Of noemt u 0,11 procent een correcte vergoeding voor de kleine man? Door de immense schuldenberg zal een deftige rente helaas ook niet snel meer terugkomen. Vandaar dat ik, kleine spaarder, ook beleg en anderen oproep hetzelfde te doen. U doet het tegendeel. 

Mensen zijn verdorie nu al bang om te beleggen. Nochtans is een belegging goed voor de welvaart. Het komt bedrijven en dus investeringen, onder andere in werkgelegenheid, ten goede. Van die 300 miljard euro zou een mooie bedrag kunnen aangewend worden om de economie “schwung” te geven. Jonge, maar ook gevestigde bedrijven, de sterkhouders van onze economie, hebben nu eenmaal risicokapitaal nodig. Durf, innovatie, kennis en vertrouwen doen de rest. Of mogen onze bedrijven alleen maar geld lenen van banken? Mag groei volgens u alleen maar gefinancierd worden met ‘vreemd kapitaal’?

Beste Conner, kleine beleggers helpen de economie te stimuleren zonder 1 euro uit de staatskas te halen. Een win-win. De taart doen groeien is toch wat we willen? Beleggers worden nu al aanzienlijk belast. Nu een oproep doen om beleggers nog eens extra te belasten is een fout signaal. Daardoor zakt de risicopremie naar een niveau dat kleine beleggers alle lust om te beleggen ontneemt.

Zonder beurs is ondernemen een elitair onderonsje

De beurs maakt van ondernemen een democratisch en laagdrempelig gebeuren, voor iedereen toegankelijk. De beurs is publiek en daarom zijn beursgenoteerde ondernemingen verplicht heel veel informatie te delen. Zonder beurs is ondernemen een elitair onderonsje, enkel bestemd voor de happy few. Beleggen is net zeer educatief en leert mensen hoe de economie functioneert en wat ondernemen echt is. Het zou verplichte leerstof moeten zijn in de scholen! Ooit zijn er politici geweest die dat inzagen en beleggen voor de kleine man aanmoedigden (red. wet Cooreman-De Clercq). De huidige generatie politici blijken dat vergeten. Ze zetten mensen tegen elkaar op en lokken afgunst uit.

Ambtenarenpensioen = 750.000 euro

Nog wat. Waarom hebben sommigen het dubbele pensioen van anderen voor dezelfde bijdrage? Waar is de rechtvaardigheid daarvan? Zij die het geluk hebben een ambtenarenpensioen te trekken, hoeven natuurlijk niet te beleggen. Zij krijgen een risicoloos “win for life” pensioen. Niet iedereen heeft jammer genoeg dat geluk. 25 jaar lang x 12 maanden x 2500 euro = 750.000 euro RISICOLOOS kapitaal.

Dolk in het hart

Roos doorns spaarvarkens socialisten Conner Rousseau symboolUw jammerlijke karikatuur over beleggers in uw “new social deal” filmpje voelt als een dolk in het hart van elke integere belegger. Het getuigt ook van een gebrek aan kennis over het onderwerp of onwil ter zake. Beleggers doen niets of niemand kwaad. Ze geven door hun activiteit de economie zuurstof. Tegelijkertijd dragen ze ernstig bij aan de staatskas, ook zonder meerwaardebelasting.

Beleggen is een werkwoord. Uw “swipe” uitspraak slaat helaas nergens op en kwetst menig kleine belegger! De belegger neemt alle risico’s op zich en is niemand ten laste. Risico nemen is de basis van elke vooruitgang. Het is overigens mede dankzij heel wat beleggers dat vele bedrijven er nog zijn. En dat hun beslissingscentrum in België blijft. We hebben nood aan bedrijven in ons land. Liefst ook bedrijven die minstens grotendeels in Belgische handen zijn.

Overigens zal een meerwaardebelasting nog maar eens (zie de speculatietaks) diezelfde kleine weerloze belegger treffen en niet de miljardairs of de multinationals, de Google’s,  Facebooks of Amazons van deze wereld. Die zijn niet zo gemakkelijk voor 1 gat te vangen. U weet dat.

Waarom zegt u dan wat anders?

Hoogachtend,

Guido Backers, kleine belegger.

Belastingdruk op arbeid en kapitaal spaarvarkens.be
Bron grafiek: De Tijd

 

Vindt u het ook niet kunnen dat particulieren mogelijk weer voor de meerwaardebelasting opdraaien? Dit terwijl grote buitenlandse bedrijven hun miljardenwinsten elders kunnen blijven onderbrengen?

Deel dan dit bericht op social media door op 1 van de drie knoppen onderaan te drukken.

 

Reacties