Moet er nog geld zijn? Het komt allemaal goed!

Het eerste kwartaal van 2021 was de beste jaarstart ooit voor jonge Belgische groeibedrijven die actief zijn in technologie en biotech. Dat blijkt uit cijfers van de krant De Tijd. Bedrijven haalden maar liefst 268 miljoen euro op in 41 transacties. We belden Pascal Paepen, professor Bank & beurs aan de KU Leuven en de Thomas More Hogeschool, voor een reactie.

Meer geld dan ooit voor jonge bedrijven. Dat is goed nieuws, neem ik aan?

“Tuurlijk is dat goed nieuws. Het toont aan dat investeerders bereid zijn risico’s te nemen met hun geld. Investeringen in jonge technologiebedrijven zijn doorgaans heel wat risicovoller dan beleggingen in mature, beursgenoteerde bedrijven. Ze moeten zichzelf nog bewijzen. Het gaat bovendien om ‘private equity’, aandelen die niet op de beurs staan en die je dus niet zo gemakkelijk weer kan verkopen als je dat zou willen.

Voor zo’n investeringen is er nu geld. Er is een zogenaamde ‘window of opportunity’. Laat die ondernemers dus maar geld ophalen en werken aan nieuwe technologieën. Hun oplossingen zullen de wereld weer een beetje beter maken.

Dat het Belgische bedrijven zijn die geld ophalen is des te beter. Dat kan de tewerkstelling hier en dus de welvaart alleen maar ten goede komen.”

Waar komt die risico-appetijt vandaan? Belgen zijn niet altijd bereid om veel risico te nemen?

“Dat klopt. We zijn een volk dat niet van grote risico’s houdt. We zijn spaarders, maar geen beleggers en vaak zijn we ook te bang om te ondernemen. Heel jammer, want we hebben capaciteiten, zowel in technologie als in biotech. Dat mensen bereid zijn hun schouders te zetten onder een project en een bedrijf op te starten is prima. Dat daar ook Belgisch geld naartoe vloeit is fantastisch.

Maar vergis je niet: het is niet alleen Belgisch geld dat naar die jonge Belgische bedrijven vloeit. Er is ook steeds meer Amerikaans geld bij. Zo laten we ons de kaas toch nog van het brood eten. (lacht) Enfin, zo verwonderlijk is dat niet. In de VS en in het VK zijn investeerders nu eenmaal bereid om meer risico te nemen. You lose some, you win some. Soms lukt het, soms niet. Men ligt daar niet van wakker. Gaat zo’n bedrijf uiteindelijk failliet? Ok. Dan schrijft men die investering af. Lukt het, dan weet men dat die ene investering maal tien of maal honderd kan gaan.

Zo denken wij, Vlamingen nu eenmaal niet. Dat kan nog komen, al weet ik niet of ik dat nog ga meemaken. (lacht) Als er nu eens een deeltje van die 300 miljard euro op Belgische zichtrekeningen plus die 300 miljard euro op Belgische spaarrekeningen richting start-ups vloeit, dan zou dat al een groot verschil maken.”

Crowdfunding en crowdlending raken inmiddels wel van de grond in België.

“Ja. Dat is waar. We hebben er onlangs op Spaarvarkens.be nog naar verwezen. Look&Fin heeft al 100 miljoen euro opgehaald in crowdlending, waarvan 10 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Daar spelen natuurlijk de fiscale voordelen mee. Blijkbaar heeft een Belg altijd een fiscaal voordeel nodig voordat hij in actie durft te komen. Eigenlijk is dat jammer, want we moeten beseffen dat je zonder te beleggen ook niet kan profiteren van het volledige opwaartse potentieel bij een bedrijf”, aldus de professor.

“Weet je, ik ben geen groot fan van crowdfunding en crowdlending. Ik beschouw het voor een groot deel als charity. Liefdadigheid, dus. Bij crowdlending neem je toch een relatief groot risico en in het beste geval krijg je je investering terug, met een mooie intrest. In het slechtste geval ben je alles kwijt. De verhouding risico/rendement zit niet goed, volgens mij.

Bij crowdfunding koop je aandelen. Daar kan je meer aan verdienen. Dat zou je toch denken. Maar wat merken we? Als het dan goed gaat, dan word je uitgekocht en krijg je dus zelfs in het beste geval niet altijd een mooi rendement. Klopt niet. Als het bedrijf het fenomenaal goed doet, dan zou je als belegger en dus risiconemer de volle pot moeten krijgen. Je investering zou dan een veelvoud waard kunnen of moeten zijn. Dat heeft de Belg nog niet goed begrepen. In mijn ogen kijken Belgische spaarders dan ook teveel naar crowdlending en crowdfunding en te weinig naar beleggen in aandelen.”

Particuliere beleggers kunnen niet mee instappen in jonge technologie- en biotechbedfrijven?

“Als ze dat al zouden willen, kunnen ze het inderdaad niet. Tenzij via een belegging in een beursgenoteerde holding. Aandelen als die van Brederode en Sofina zijn al erg hard gegaan, maar op lange termijn zullen die familiaal geleide investeringsmaatschappijen nog goed presteren. Een GIMV is ook een mooi alternatief. Door in die holdings te beleggen kan je mee-investeren in jonge bedrijven.

Rechtstreeks in private equity beleggen is moeilijk. De regelgever beperkt de instroom van geld van particulieren door een hoge drempel op te leggen, bijvoorbeeld een minimumcoupure van 250.000 euro in een private-equityfonds. Dat is om ons te beschermen, ok. Maar tegelijkertijd vind ik dat ook jammer. Want die investeringen zijn hoog risico, maar ook met potentieel hoog rendement. In het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, kan een Brit al wel relatief kleine bedragen investeren in private equity.”

Misschien is het nu niet het moment. De markten staan al hoog, private equity is ook niet goedkoop meer

“Kan zijn. We breken het ene record na het andere. Het feit dat er records zijn is deels verontrustend omdat iedereen zo vlot geld geeft aan die risicovolle investeringen. Dat komt uiteraard ook door de grote hopen cash aan de zijkant, cash die door de centrale banken in het systeem is gepompt. Deels is dit verontrustend, want mensen moeten altijd verstandig beleggen. Naast beleggen in jonge starters mag men niet vergeten om ook te beleggen in wat saaiere mature bedrijven.

Weet je wat ik een goede evolutie vind? Dat er zoveel starters zijn. Ik sprak deze week nog met een aantal boekhouders. Ze hebben het niet alleen erg druk met de steunmaatregelen en de aanvragen die bedrijven daarvoor doen. Ze hebben het ook bijzonder druk omdat almaar meer Vlamingen met hun eigen bedrijfje beginnen. Prachtig! Vaak gaat het om kleine eenmansbedrijven. Vaak gaat het ook om ondernemers die de 30 of 40 al gepasseerd zijn. Vaak gaat het ook ‘maar’ om een bijverdienste.

Maar het is verdorie mooi om te zien dat ze een zaak opstarten. Een aantal van die kleine bedrijven zal groeien. Een aantal van die ondernemers zal op termijn personeel aanwerven. Wat start als een bijverdienste kan uitgroeien tot een volwaardige onderneming. Dat vind ik echt hoopgevend nieuws.”

Met die geruststellende boodschap starten we graag aan het weekend. Aan alle fans van Spaarvarkens.be een prettig weekend! En jawel, er zijn nog een paar plaatsjes vrij voor de beleggingscursus van Spaarvarkens.be:

[fusion_button link=”https://spaarvarkens.be/spaarvarkens-be-start-toegankelijke-beleggingscursus” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment_medium=”” alignment_small=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” color=”green” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”flat” bevel_color=”” border_width=”” border_radius=”” border_color=”” border_hover_color=”” size=”xlarge” stretch=”default” margin_top=”” margin_right=”” margin_bottom=”” margin_left=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]MEER INFO BELEGGINGSCURSUS SPAARVARKENS[/fusion_button]

Reacties