kmo’s doen meer een beroep op crowdlending

Gisteren hield Jan Reyns op Spaarvarkens.be nog een pleidooi voor de afschaf van de beurstaks op de handel in aandelen van relatief kleine Belgische vennootschappen, zoals kmo’s. Die zou de aantrekkelijkheid en de verhandelbaarheid van dergelijke aandelen verhogen en van de Brusselse beurs opnieuw een interessant financierings-platform maken voor kleine Belgische vennootschappen.

Momenteel zijn bankleningen de populairste financieringsvorm van kmo’s. Daarnaast neemt ook het aandeel van crowdlending toe. We meldden op 22 maart al dat beleggers in deze financieringsvorm fiscale voordelen krijgen aangeboden. Wie belegt in crowdlending of in andere financieringsvormen voor kmo’s dient zich echter steeds bewust te zijn van het debiteurenrisico van de emittent en de mogelijk lage verhandelbaarheid van deze financieringsvorm. Fiscale voordelen mogen ook nooit de belangrijkste of enige drijfveer zijn om te beleggen in bepaalde instrumenten.

Crowdlendingplatform Look&Fin overschreed afgelopen week de symbolische kaap van 100 miljoen euro aan fondsenwervingen en publiceerde naar aanleiding van die overschrijding de volgende tekst:

Een flexibele financieringsoplossing voor kmo’s

Crowdlending biedt kmo’s aantrekkelijke leningtarieven door leningen aan te bieden vanaf 0,9% per jaar. Dit is mogelijk dankzij de gloednieuwe gewestelijke regelingen die door de 3 gewesten van het land zijn opgezet (Winwinlening, Proxi-lening en ‘Coup de Pouce’-lening). In deze voor vele bedrijven moeilijke periode maakt crowdlending het dus mogelijk om de solvabiliteit van de ondernemingen te versterken.

Look&Fin rondt de kaap van 100 miljoen euro aan fondsen voor kmo’s

Look&Fin, de Belgische marktleider in crowdlending voor kmo’s, heeft zopas via zijn platform de symbolische kaap van 100 miljoen euro aan fondsenwervingen overschreden. Dat gebeurde naar aanleiding van de financiering van de kmo Opens bvba, opgericht in 2009 en bekend onder de handelsnaam ALLOcloud.

ALLOcloud is een systeem voor VoIP-telefonie en samenwerking in de cloud. Het bedrijf realiseerde in 2020 een omzet van 4,2 miljoen en deed een beroep op Look&Fin om 200.000 euro te lenen om de expansie op de Franse markt te financieren. Aflosbare lening.  Er worden geen prospectus en geen informatienota gepubliceerd.

10 miljoen euro opgehaald in eerste kwartaal van 2021

De drempel van 100 miljoen euro werd bereikt dankzij een bijzonder actief eerste kwartaal. Deze is het resultaat van de aantrekkingskracht van de gewestelijke regelingen en van een gemeenschap van kredietverleners die blijft groeien. Tegelijkertijd heeft het platform al om en bij de 55 miljoen euro terugbetaald aan de kredietverleners, waarvan bijna 10 miljoen euro aan rente.

Look&Fin is sinds 2012 een 100% digitale marktplaats die investeerders in contact brengt met kmo’s die op zoek zijn naar financiering voor hun ontwikkelingsprojecten.

“De loyaliteit van onze kredietverleners is de echte erkenning van ons werk. Het is de kwaliteit van de dossiers die je aanbiedt aan je gemeenschap die er uiteindelijk voor zorgt dat een platform succesvol is en zich dus blijft ontwikkelen. Zonder deze kwaliteit kun je de kmo’s aanbieden die je wilt, niemand zal ze willen financieren. Ons doel is vanaf de start hetzelfde geweest: kwaliteit boven kwantiteit.” zegt Frédéric Lévy Morelle, oprichter en CEO van Look&Fin “Niet minder dan € 55 miljoen euro werd al terugbetaald aan onze gemeenschap, waarvan bijna € 10 miljoen euro aan rente” voegt hij eraan toe.

Aparte activaklasse

Crowdlending is een activaklasse op zich. De particuliere belegger kan een echte beleggingsstrategie implementeren om een gediversifieerde portefeuille van leningen op te bouwen, in overeenstemming met zijn risicoprofiel (defensief, evenwichtig of dynamisch). 

“Voor het eerst sinds 2020 telt België meer dan 1 miljoen kmo’s op zijn grondgebied. En Look&Fin heeft er tot nu toe enkele honderden gefinancierd!” zo luidt de uitleg van Frédéric Lévy Morelle. “De weg ligt voor ons dus helemaal open om deze financieringsbron meer bekendheid te geven bij de Belgische kmo’s. De gewestelijke regelingen en de bijbehorende incentives die sinds 2020 toegankelijk zijn via crowdlending (Proxi-lening, Coup de Pouce-lening en Winwinlening) zijn een aanzienlijke stap voorwaarts voor de democratisering van participatieve kredieten. We zien in dit eerste kwartaal van het jaar een versnelde toename van de vraag van zowel de kmo’s als de particuliere investeerders,” voegt de CEO eraan toe.

Crowdlending kan een oplossing zijn voor ondernemingen van eender welke omvang en biedt leningen van 50.000 euro tot 5 miljoen euro aan. Look&Fin analyseert de aanvragen die het ontvangt geval per geval om de kmo’s te kunnen bijstaan, ongeacht hun financieringsbehoeften (cashflow, bedrijfskapitaal, externe groei, herstructurering, …) of de sector waarin ze actief zijn. Het platform heeft ook een service ontwikkeld die specifiek gericht is op de vastgoedsector om projectontwikkelaars en vastgoedhandelaars te ondersteunen bij hun projecten. Crowdlending is bijzonder geschikt voor deze sector die voortdurend op zoek is naar eigen middelen om het aantal projecten uit te breiden en dienst te doen als hefboom om bankleningen te bekomen. Niet minder dan 50 vastgoedontwikkelaars hebben al een beroep gedaan op Look&Fin voor een totaal financieringsbedrag van € 40 miljoen euro. Aan dit groeitempo schat het platform dat het binnen de 24 maanden de grens van € 200 miljoen euro aan opgehaalde fondsen zal hebben bereikt.

Over Look&Fin

Het Europese crowdlendingplatform Look&Fin kent sinds 2012 leningen toe aan kmo’s en is actief in België, Frankrijk en Luxemburg. Look&Fin werd door de FSMA erkend als AFP (alternatief financieringsplatform) en biedt groeiende kmo’s die op zoek zijn naar fondsen, de kans om rechtstreeks van particuliere beleggers geld te lenen. Op die manier belegt de lener zijn spaargeld op een nuttige en rendabele manier in de reële economie.

Crowdlending is voor kmo’s een doeltreffende en snelle manier om bedragen tot 5 miljoen euro te lenen en kan tegelijkertijd gebruikt worden als hefboom bij de banken om bijkomende fondsen te verkrijgen. Sinds zijn oprichting heeft Look&Fin 100 miljoen euro aan leningen gestructureerd voor meer dan 350 kmo’s.

Recommend0 recommendationsPublished in Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *