Leve de rustige vastheid!

In 2009 verklaarde toenmalig premier Herman Van Rompuy dat zijn land behoefte had aan rustige vastheid. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, bij die term. Rustige vastheid? Dat is vertrouwen, (rechts)zekerheid, sterke fundamenten en perspectief.

Of België al die kenmerken geboden heeft sinds de uitspraak van de toenmalige premier laat ik in het midden. Bij Spaarvarkens.be focussen we ons op personal finance, sparen en beleggen. Politiek komt daarbij wel eens aan bod, maar mag geen hoofdzaak zijn.

Rustige vastheid, dus. Dat heeft wel iets. Voor een echte ondernemer is die term op het eerste gezicht misschien niet positief. Een ondernemer hoort onrustig te zijn, liefst iedere dag. Hij stelt zichzelf en zijn onderneming best continu in vraag. Niets is evident en elke dag dien je je af te vragen of je nog goed bezig bent en wat er beter kan. Doe je dat niet, dan dreig je snel voorbijgestoken te worden door de concurrentie. Nooit op je lauweren rusten, dus. Bezorgdheid en onrust zijn de motor van innovatie en vooruitgang. Dat houdt een bedrijf in leven, creëert jobs, winst en waarde.

Onrustige ondernemers & rustige beleggers

En een belegger? Dient die ook iedere dag onrustig te zijn en zich af te vragen of hij wel goed bezig is? Je zou denken van wel. En toch. Als ik in de spiegel kijk, hetgeen ik zelden doe, lijkt het wel alsof ik  daar rustige vastheid zie. Misschien ben ik wel iets te rustig. Ben ik dan ook een slecht belegger? “Ja”, roepen -tig anonieme bitcoinevangelisten die me verwijten dat ik al eens kritisch durf te zijn over hun speelgoed. Persoonlijk vind ik dat het rendement op mijn beleggingen nogal meevalt. En dat ondanks het feit dat ik niet iedere dag schuif met posities. Ik ben dan ook geen daytrader.

Ik pleit voor rustige vastheid bij beleggers. Maar die moet je eerst wel verdienen. Hoe? Door eerst je huiswerk te maken. Door rondom je te kijken en je af te vragen welke trends de komende jaren  belangrijker worden. Je hoeft niet op zoek te gaan naar de ‘catch of the day’ of de ‘catch of the week’, maar naar trends op lange termijn. Vervolgens ga je op zoek naar beursgenoteerde aandelen van bedrijven die met succes actief zijn in sectoren die goedgeplaatst zijn om veel sterker te groeien dan het gemiddelde van de economie. En dan laat je die aandeeltjes rijpen, net zoals de Duvel in Puurs.

Lui & luier

Af en toe presteert een selectie uit je portefeuille bijzonder goed. Op enkele dagen tijd komt er -tig procent bij. De sector of het bedrijf in kwestie wordt dan (her)ontdekt. Even wordt een van je beleggingen de ‘catch of the day’. Het is dan kwestie om rustig te blijven. Wie dan lui is bespaart zichzelf een luier. Je moet immers niet kopen – je hebt het al – en je laat je ook best niet verleiden om te verkopen, want daar zou je later spijt van kunnen krijgen. Het potentieel op lange termijn is er toch nog? Het beste moet nog komen. Rustig blijven. Ook niet euforisch worden, want die snelle winst kan een paar dagen later ook weer verdwenen zijn.

Maar ook niet snel verkopen met het plan morgen weer lager bij te kopen. Enfin, dat mag, natuurlijk, maar ik hou me daar gewoonlijk niet mee bezig. Soms blijft iets stijgen en is wachten op een lagere koers als wachten op Godot.

Af en toe heb ik de indruk dat heel veel beleggers op een heel andere manier beleggen. Voor hen is de lange termijn drie dagen, of hoogstens een week. Soms is het ook drie kwartier. Ze duiken van de ene emotie in de andere. Dat mag. Voor goede daytraders moet dat zelfs. Er zijn minstens honderd manieren om goed te beleggen.

Maar ik verkies de mijne. Niet noodzakelijk omdat die manier de beste is en per definitie het meest zou opbrengen, wel omdat ik me daar het best bij voel. Ik loop dus niet de hele dag op mijn smartphone te tokkelen om te weten hoeveel rijker of armer ik ben geworden op een kwartier tijd. Dat de technologie bestaat om op ieder moment van de dag de stand van je portefeuille op te vragen, is op zich een zegen. Maar het kan ook een kwelling zijn, mensen ongelukkig maken en hen ertoe aanzetten om emotionele beslissingen te nemen waar ze later spijt van kunnen krijgen omdat het hen geld heeft gekost. Als een kudde schapen die continu door een herdershond van hier naar daar wordt geleid. Rustig grazen mag. Je mag en moet je portefeuille bijsturen, maar toch niet iedere dag?

Dankbaar om zoveel goeie, onrustige ondernemers

De onrust laat ik over aan ondernemers. Als belegger ben ik dankbaar omdat ik verdien aan hun  inzet zonder er zelf de nadelen bij te moeten nemen. Wie goed selecteert creëert rustige vastheid in zijn portefeuille. Rust en vastheid verhinderen uiteraard niet dat je blijft uitkijken naar nieuwe trends en nieuwe opportuniteiten. Maar als de beurs morgen crasht of als alle beurzen morgen tien jaar dicht zouden gaan, dan ga ik daar niet van wakker liggen. Correctie: als alle beurzen morgen tien jaar zouden dichtgaan, dan lig ik daar beter wel van wakker, want dan hebben we een groot probleem. Maar u begrijpt ongetwijfeld wat ik bedoel.

Staat uw huis op de beurs?

Aan mensen die nog niet durven te beleggen,  zeg ik dat ze dat toch eens zouden moeten overwegen. Begin dan met relatief weinig centen en stap geleidelijk in. “En wat als het zakt?” Dan koop je toch goedkoper bij? “Maar ik wil geen geld verliezen”, zegt u. Ik ook niet. En als spaarder verlies je sowieso al aan de lage rente en de stijgende inflatie. “Ik durf niet”, zegt u?  Je hebt toch ook een huis gekocht: een hele investering? “Dat is wat anders.” Waarom? “Dat stijgt op lange termijn altijd.” Ik heb goed nieuws voor u: goede aandelen stijgen op termijn ook. Maar in tegenstelling tot de aandelen in je portefeuille staat je huis natuurlijk niet op de beurs. En je kent dus ook niet voortdurend de waarde of de jongste beursquotering van je huis. Dat zou vooral leiden tot onrust.

Als al die Belgen de rustige vastheid die ze hebben over hun investering in de eigen woonst ook zouden hebben voor een mooie gediversifieerde aandelenportefeuille, dan zetten we een stap in de richting van de ideale wereld. Spaarvarkens.be wil daar graag aan meewerken. Leve de rustige vastheid!

Lees de stukken voor beginnende beleggers op Spaarvarkens:

Kapitale fout 1 : met teveel geld ineens starten

Beginnen met beleggen: kapitale fouten, aflevering 2 – Spaarvarkens.be

Reacties