Beginnen met beleggen: kapitale fouten, aflevering 2
Wat beginnende beleggers moeten weten. Maar ook ervaren beleggers: de duivel probeert je altijd te verleiden!
Net als met beginnen joggen, afslanken, studeren of je leven beteren is het allerbelangrijkste om de eerste stap te zetten! Zeker met iets onbekend als beleggen in aandelen, hebben mensen hopen vragen en onzekerheden. Met de volgende tips kan je starten zonder veel risico. Belangrijk is vooral dat je begint. Weet dat niet beleggen in aandelen op termijn een veel groter risico is, dan er nooit aan beginnen.
Met een Porsche op de beurs
De lage rente en de renderende veerkracht van de aandelenbeurzen lokt steeds meer mensen weg van hun spaarrekening. Een gebrek aan kennis en angst om geld te verliezen hield hen te lang weg van beleggen in aandelen.
Jammer genoeg maken mensen bij hun eerste stappen op de beurs vaak kapitale fouten. Zo betalen ze teveel leergeld. De spaarder heeft het gevoel dat hij de mooie rendementen van de beurs te lang heeft laten liggen en wil dat versneld goedmaken.
En zo gebeurt het dat iemand die zijn ‘beleggingsbewijs’ nog moet behalen, op de beurs meteen plankgas wegscheurt met een Porsche of een Formule 1-bolide. Het ideale recept voor financiële ongelukken. Haal rustig adem en vergeet alles wat u zag in films zoals de Wolf of Wall Street. De beurs is er ook voor gewone mensen. Maar u moet goed starten! En dat is traag. Je hoeft niet te lopen als een luipaard. Zoals mijn gepassioneerde collega-belegger en auteur Thomas Laureys zegt: ‘wees een luiaard!’
Kapitale fout 2: mikken op korte termijn ( ga voor grote winst op termijn)
Het is moeilijker om op korte termijn rendement te halen dan op lange termijn. Natuurlijk lopen je virtuele winsten op als de beurzen het goed doen. Maar als de beurzen het minder goed doen, zakken je aandelen misschien meer dan ze eerst gestegen waren. Het komt erop aan een solide portefeuille te hebben die je op termijn rijker maakt. Winst op korte termijn is leuk, maar dat gaat je pensioen niet betalen. Dat is niet erg, want 20 of 30 % op een paar maanden is minder dan een verveelvoudiging op lange termijn. Bovendien gaat de kortetermijnwinst soms snel verloren, soms ook niet. Beurzen schommelen nu eenmaal. Dat is normaal. Probeer daar minder aandacht aan te besteden. Wie dat niet doet, dreigt de speelbal te worden van de rest en zal vroeg of laat in de fout gaan.
Ga er vanuit dat je op korte termijn geen grote winst zal halen. Probeer het zelfs niet. Door te snel te willen scoren, ga je teveel rekening houden met de dagelijkse koersschommelingen en verlies je het langetermijnperspectief uit het oog. Echt belangrijk is de evolutie van de bedrijven achter de aandelen in je portefeuille.
Valstrikken
Beginners kiezen vaak voor wat al veel te populair is, overgewaardeerd en beladen met te hoge verwachtingen. Goed beleggen in aandelen is inderdaad investeren in bedrijven, waarvan de producten en diensten de volgende jaren meer in trek gaan zijn dan vandaag.
Of beter: meer dan men vandaag verwacht. Maar daarom kunnen ook goede en vooral veelbelovende bedrijven valstrikken zijn. Zeker voor beginners. Soms lopen de koersen en de waardering zo hoog op, dat zelfs heel mooie bedrijven een slechte belegging worden. Denk niet dat succesaandelen zoals Tesla of Nederlandse bedrijven als Fastned of Adyen onaantastbaar zijn.
Blijf best weg van aandelen die in een jaar verveelvoudigd zijn zoals Tesla (880,80 dollar New York) of Fastned (58,50 euro, Amsterdam). Fastned installeert snellaadpalen voor elektrische auto’s. Een markt met een groot groeipotentieel. Maar het aandeel verzevenvoudigde in minder dan een half jaar tot een waarde van meer dan een miljard euro. Fastned haalde over 2019 een omzet van minder dan 10 miljoen euro. Bovendien koopt het de laadpalen…in Zwitserland. Het is eigenlijk een verkoper van elektriciteit.
Goed teken: de koers klimt
Zo mogelijk nog speculatiever is alles wat maar van ver of dichtbij te maken heeft met waterstof. Dat is mogelijk de brandstof van de toekomst, maar vandaag is het nauwelijks in een commerciële fase. Daardoor is de winst voor bedrijven ook nog ver weg. Dat is gevaarlijk, want mensen projecteren dan allerlei vage droomscenario’s. Er is geen toetsting met de resultaten, want er is geen winst of zelfs omzet. Daardoor kan de zeepbel heel groot worden. Beginners zien de koersen van aandelen verveelvoudigen en denken dat dit een aanwijzing is dat dit winnende bedrijven zijn.
Maar het zijn gewoon andere believers die volop aandelen kopen…omdat ze een positief signaal zien in de almaar klimmende koersen. Het klinkt dom, maar zo werkt het. Het is een beetje verslavend: bijna elke dag zie je de koers vele procenten klimmen. Maar als dit een algemeen fenomeen is, voor een hele categorie aandelen, is het net een waarschuwing: zeepbel! Zeebel! Wegwezen! verkopen! Maar wat doe de beginner? Juist.
Analisten sluiten aan bij de kudde
Het wordt nog even sterker. Sommige analisten gaan mee met de hype. Ze verhogen het koersdoel. Dit is de menselijke kuddegeest die ook mensen die het moesten weten meezuigt. Tot de koers wat begint te zakken en er twijfel, of erger, slecht nieuws komt. De koersen brokkelen af en eerder vroeg dan laat gaat het heel hard naar beneden. Het is onmogelijk te zeggen wanneer precies. Een zaak is zeker: als je erin belegt, doe het voor kleine bedragen zijn. Definitief verlies is hier op termijn vaak de regel.
Is het dan veiliger te beleggen in aandelen zoals Solvay (95,88 euro) of Bekaert (28,40 euro), klassieke industriële bedrijven waar geen hype rond heerst, maar die veel lager gewaardeerd zijn? (lager gewaardeerd betekent ook letterlijk dat je als belegger meer waar krijgt voor je geld). Waarschijnlijk wel, maar als u voor uw eerste aandelenaankopen staat, hoeft u die moeilijke keuze zelf niet te maken.
Kies bij de start gewoon voor beursgenoteerde investeringsgroepen. Dit is geen origineel en volgens sommigen zelfs een saai advies. Maar op de Brusselse beurs noteren heel wat ‘holdings’. Dat zijn bedrijven die zelf geen producten of diensten maken. Hun kernactiviteit is een portefeuille beheren. Een grote dan wel. Hun activiteit is investeren en beleggen.
Laat anderen voor u werken
Sofina, Brederode, Gimv en Ackermans & van Haaren zijn vier van de grootste en uitstekende bedrijven die zelf een portefeuille beheren met aandelen (waaronder volledige bedrijven). Zij kunnen bewijzen dat ze daar al tientallen jaren een goed financieel rendement mee halen. Zij beleggen en investeren voor alle aandeelhouders. Laat deze holdings werken voor u! Een kleine belegger die aandelen van die holdings koopt, geniet evenveel als de grote aandeelhouders. Het rendement dat de holding haalt met de portefeuille is voor alle aandeelhouders. Uiteraard volgens je participatie.
Als kleine belegger kan je ook aandelen kopen van de vier bovenstaande holdings. Dan krijgt u meteen een extra mooie spreiding.
Zijn deze holdings immuun tegen een daling van de beurzen? Neen, want bij een terugval zakken de meeste aandelen. Daarom zouden we vandaag bij voorkeur niet te veel kopen. Leg kooplimieten van 5 of 10%, of zelfs meer onder de huidige koersen. Helaas is het koersverloop ook bij deze holdings onmogelijk te voorspellen. Behalve op heel lange termijn: hoger!
Zorg dat de tijd aan je kant staat
De terugval bij dit soort aandelen zal sowieso minder zijn dan bij gehypte aandelen die nog geen winst maken. En anders dan die aandelen die eerst zoveel winst opleverden, zullen de holdings op termijn terug hoger klimmen, terwijl de meest speculatieve aandelen nooit nog in de buurt van hun topkoersen zullen komen. Dat is het verschil: bij de goede aandelen staat de tijd aan uw kant, bij slechte aandelen kan je je verlies nooit meer goedmaken.
Eenmaal je meer ervaren bent, kan je natuurlijk meer inspelen op individuele aandelen. Een deeltje van je portefeuille kan je voorbehouden voor meer gewaagde aandelen, als het potentieel dit rechtvaardigt. Maar beperk dit in het begin en bouw in de eerste plaats de basis van je portefeuille op. Daarvan is niet het doel winst op korte termijn, maar wel dat de tijd aan je kant staat.
En leer van deze holdings/investeerders. Staar u niet blind op hun dagelijkse beurskoersen. Wees geduldig. Surf naar de website van die holdings en lees hun jaarverslagen en rapporten. In welke bedrijven investeren ze, hoe gaan ze te werk? Wat zeggen ze zelf over de beurzen en de financiële markten? Daarvan kan je leren voor de verdere uitbouw van uw portefeuille. De holding Sofina publiceert regelmatig nieuwsbrieven. Lees hier de jongste nieuwsbrief.
Lees vorige aflevering:
Kapitale fout 1 : met teveel geld ineens starten
Sommige mensen hebben honderdduizenden euro’s opgepot op spaarrekeningen. Eenmaal de angst voor de beurs overwonnen, gooien ze meteen alles in de strijd. Dat is niet verstandig,
Mooi advies, maar de realiteit is wel dat ik al een jaar in het rood sta met mijn holdingaandelen van Ackermans en op +132% met mijn TSLA’s. Blijf weg van TSLA vind ik dus heel slecht advies. Het is een hype, ja, maar het is ook een bedrijf met een ongelofelijk potentieel, dat bijlange nog niet in de koers is verrekend.
Heel goed voor u Sven, mijn verhaal gestart in 1999 is wat gelijklopend maar ietsjes anders afgelopen, laten we stellen dat ik nu de rode lichten toch wat beter probeer te zien en de bril van mensen als Pascal helpt daar echt wel bij.
Hierbij moet ik altijd aan ‘the winner takes it all’ denken, waarbij mijn vertaling is: als je wint heb je altijd gelijk, het maakt niet uit hoe je gewonnen hebt ;-)
Ik heb erg genoten van deze inspirerende, verfrissende reportage! Wanneer men over wil gaan tot een investering in een bepaalde onderneming, loont het de moeite om enkele trackrecords (beursgrafieken) van diezelfde onderneming uit te printen. Bij voorkeur korte (vijf jaar), middellange (10 jaar) en lange termijn (15 jaar). Dit toont een goed beeld over het gedrag van de marktwaarde afgezet tegen een aantal parameters. Na de fundamentele analyse (financiele ratio’s) kan men vervolgens de rsi (relative strength index) en de macd (Moving Avetage Convergence Divergence) afzetten tegen het respectievelijk koersverloop. Het bepalen van de basis- en de weerstandlijnen met een geodriehoekje geeft een goed beeld van waar de actuele koers zich momenteel bevindt. Deze simpele tool stelt de belegger in de mogelijkheid om zijn aankoopcoördinaten zelf uit te zetten volgens zijn eigen strategie. Deze benaderingswijze heeft me al erg goed geholpen. D.I.Y!
Beste Gert,
Bedankt voor je fijne commentaar!
Interessant dat je zelf input geeft met technische analyse. Zelf ben ik daar niet thuis in, maar ongetwijfeld zou het interessant zijn om er kennis mee te maken. Als je het ziet zitten om er iets over te schrijven, heel welkom uiteraard! Sorry dat je al een tijd niets van mij gehoord hebt. De tijd gaat veel te snel, maar uitgesteld is niet verloren!
Beste Sven en Marc,
Het is helaas onmogelijk op korte termijn (1 jaar) altijd goed te zitten. Als je me NU de keuze geeft tussen Ackermans en Tesla kies ik zonder aarzelen voor de eerste. Zowel voor de korte als lange termijn (10 jaar). Afspraak dan ? Disclaimer : mijn keuze kan fout zijn, maar ik vermoed van niet ;-)