Beginnen met beleggen: kapitale fouten, aflevering 1

graduate students in black student robes and square hats are happy to receive diplomas and finish

Start niet als een luipaard maar als een luiaard

Beleggen voor beginners. Een luipaard is gen goed voorbeeld, zegt ervaren belegger Jan Reyns van Spaarvarkens.beSpaarvarkens
Een luipaard is heel snel, maar kan het niet lang volhouden. Een belegger moet daarentegen een lange adem hebben.

Spaarvarkens heeft een kerstcadeau. Speciaal voor wie eindelijk zelf wil leren beleggen en niet financieel afhankelijk wil blijven van anderen. Beginnen met beleggen is namelijk veel minder moeilijk dan je denkt! Wat is cruciaal als je wil beginnen joggen, afslanken, studeren, meer geld wil verdienen of op een andere manier je leven wil beteren? Niet langer twijfelen, maar doen! Gooi je bedenkingen, angst of je drang om alles perfect te doen opzij en zet de eerste stap! Overwin je angst om te falen.

Beleggen in aandelen

Wie zich op onbekend terrein waagt, stelt zich grote vragen, is onzeker of is zelfs angstig. Beleggen in aandelen is voor velen nog zo’n onbekend terrein. We beloven alvast dat je met onze aanpak geen angst hoeft te hebben om arm te worden. We starten zonder veel risico te nemen. Belangrijk is wel dat je er echt aan begint. Al na de derde aflevering van dit eenvoudige plan zet  je de eerste concrete stap naar aandelen. En weet dat beleggen in aandelen een kleiner risico inhoudt dan altijd aan de zijlijn te blijven staan en nooit te beleggen. Klinkt dit vreemd? Toch is het waar. Je spaargeld wordt op termijn immers minder waard. Voor een goede aandelenportefeuille geldt het tegendeel.

Kapitale beginnersfouten en hoe ze te mijden

De lage rente en de renderende veerkracht van de aandelenbeurzen lokken steeds meer mensen weg van hun spaarrekening. Een gebrek aan kennis en angst om geld te verliezen hield hen veel te lang weg van beleggen in aandelen. Het is mooi dat die mensen hebben beslist om te beleggen. Maar jammer genoeg maken mensen bij hun eerste stappen al te vaak kapitale fouten. Zo verliezen ze inderdaad vaak geld. Nog spijtiger is dat ze daarna veelal voor altijd van de beurs weglopen en zo nooit zullen genieten van de mooie rendementen die er op lange termijn wel degelijk zijn. De voorbije eeuw boden aandelenbeurzen globaal rendementen van 7 tot 9 procent per jaar.

Recept voor een ramp

Vandaar dat de spaarder het gevoel heeft dat hij of zij jarenlang mooie rendementen heeft laten liggen. Eenmaal mensen de stap naar beleggen zetten is er dan vaak de drang om dat versneld goed te maken. Dat is een recept voor een ramp. Wie zijn autorijbewijs wil halen, rijdt zijn eerste meters ook niet met een Porsche in de Brusselse spits. Een aspirant chauffeur begeeft zich eerst met een ervaren begeleider  naar een leeg parkeerterrein.

Je hoeft geen Wolf of Wall Street te worden

Di Caprio als handelaar. Jan Reyns speelt mee in Spaarvarkens. Beleggen voor beginners is eenvoudiger dan je denkt, beweert Jan Reyns van Spaarvarkens
Veel wat je ziet en hoort over de beurs is fout.

Haal adem en vergeet alles wat u zag in films zoals de Wolf of Wall Street. Vergeet ook wat u in tv-journaals hoorde over de beurs. Dat zijn de uitwassen en extremen. Op lange termijn schrijven de aandelenbeurzen wonderlijke verhalen. Maar die halen nooit het nieuws, ook al creëren ze grote waarde. Niet alleen voor de miljardairs die succesvolle bedrijven oprichtten. Ook voor gewone mensen en kleine aandeelhouders. Maar u moet goed starten. En dat is traag. Een goede belegger is geen luipaard, maar een luiaard: hij slaapt tien uur per dag en kruipt traag van tak tot tak. Goed nieuws dus: zenuwachtig elke dag de beurs of uw beleggingen volgen is niet nodig. Dat werkt zelfs contraproductief. Een belegger mag best lui zijn. Op voorwaarde dat hij de cruciale stappen goed doet en bij de start geen kapitale fouten maakt.

Met te veel geld ineens starten

Sommige mensen hebben honderdduizenden euro’s opgepot op spaarrekeningen. Eenmaal de angst voor de beurs overwonnen, gooien ze meteen alles in de strijd. Dat is niet verstandig, want daarmee roepen ze andere problemen op. Zo zal het moment dat je start, voor lange tijd bepalend zijn voor je resultaat. Op zich is dat geen probleem. Maar wie echt een groot deel van zijn vermogen inzet, wordt direct geconfronteerd met vragen die je als beginner best nog even laat rusten.

Zorgen voor later

Hou het eenvoudig een goede raad van Jan Reyns van Spaarvarkens.
Laat je niets wijsmaken. Ook absolute beginners kunnen snel zelf beleggen, als ze kunnen rekenen op ervaren en onafhankelijke beleggers.

Dat zijn dan vragen als “hoe spreid je best een portefeuille, over hoeveel aandelen, verschillende sectoren en landen”. Zo zijn er nog vele mogelijke diversificatiecriteria te bedenken. Eenmaal u naar een volledige aandelenportefeuille gaat is er nog tijd genoeg om dat onder de loep te nemen. Die diversificatie van een aandelenportefeuille wordt trouwens nogal eens overschat. Aandelen hebben de neiging globaal te dalen of te stijgen. Dat noemen we dan het marktrisico.
Belangrijk is dat u als beginner start met een voor u beperkt bedrag en daarmee de zo noodzakelijke eerste ervaring opdoet. Stel: u hebt 100.000 euro op een spaarrekening en woont in een (bijna) afbetaalde eigen woning. Als u dan het eerste jaar start met 25 000 euro in aandelen, maakt u sowieso een grote stap vooruit in de spreiding van uw vermogen.

Beleggen zonder grote sentimenten

Een evenwichtige verdeling over verschillende soorten activa zoals vastgoed, cash, aandelen of obligaties (leningen) of zelfs wat goud als verzekering is veel belangrijker dan je een punthoofd te denken over hoeveel aandelen of sectoren je aandelenportefeuille belegd moet zijn. Dat is voorlopig niet belangrijk. Wie klein begint te beleggen, verlaagt de druk voor zichzelf en vermijdt fatale ontgoocheling als de markt toevallig tegenzit. Je mijdt dan evengoed euforie als je timing goed zit. Goed beleggen doe je best zonder te grote sentimenten. Maak het u niet moeilijker dan nodig.

Lees volgende weken op Spaarvarkens.be : Beginnen met beleggen, kapitale fouten, volgende afleveringen

Mis geen enkele bijdrage & schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Meer over beleggen als particulier:

Kleine belegger? Dan heb je betere kansen om een mooi rendement te behalen! – Spaarvarkens.be

Fonds kopen? Loop niet in deze valstrikken! – Spaarvarkens.be

Gaan we naar een negatieve rente op onze spaarrekening? – Spaarvarkens.be

 

Reacties