Laat ons de Belgische beurs beschermen

Vandaag las ik een citaat van Marc Coucke waar ik me volledig achter zet:

“De handel in onze beursgenoteerde Belgische kleine en middelgrote aandelen is al zo goed als weggevallen door allerlei symboolbelastingen, zoals de effectentaks. Het gevolg is dat die Belgische aandelen een lagere beurswaardering hebben dan hun collega’s in het buitenland, dat ze kwetsbaar worden en dat ze één voor één worden overgenomen. En als hun beslissingscentra uit België gaan verdwijnen, ben je weer een hele hoop directeurs kwijt, allemaal mensen die anders voor extra consumptie en tewerkstelling zorgen”.

Oproep voor een nieuwe Cooreman-De Clercq

Het is best cynisch, maar je kan zeggen dat het ondertussen sinds 1982 geleden is dat de overheid nog eens iets substantieel gedaan heeft voor de Belgische aandeelhouders. Dit met de toenmalige Cooreman-De Clercq wetgeving die het aandelenbezit fiscaal stimuleerde. Een maatregel die trouwens meer heeft opgebracht dan het heeft gekost. Vergeet immers niet dat de beurs een goudmijn is voor de overheid. Men int 30% roerende voorheffing op de dividenden en verdient dagelijks aan de aankoop en verkoop van aandelen die men taxeert aan 0,35% + de effectentaks. De beurs brengt werkgelegenheid in dit land en winstgevende bedrijven die ook belastingen betalen.

De 95-jarige Etienne Cooreman zei in de tijd: “Een land zonder beurs gaat achteruit”. Wel, ik durf als beurswatcher te zeggen dat we onze beurs langzaam in de marginaliteit aan het duwen zijn en onze aandelencultuur langzaam dreigen kwijt te spelen. Het mag dan wel geen thema zijn in de komende verkiezingen, maar ik hoop dat men in de Wetstraat toch in de volgende legislatuur het belang ziet om de beurs niet kwijt te spelen. Laat ons voor één keer kapitaal terug zien als de oplossing van onze problemen en niet als het probleem. Dat hebben we de afgelopen jaren al teveel gedaan.

Warme groet

Stefan Willems

Geschreven te 19 april 2024 in Bangkok

Ps: 37% van de S&P500 komen volgende week met hun kwartaalcijfers. Volgende week sta ik paraat om via onze ochtendnieuwsbrief de belangrijkste beursweetjes te coveren. Tot dan!

Reacties

  1. De wet Cooreman-De Clercq heeft in het verleden heel wat teweeggebracht. De gewone burger kon in aandelen van Belgische bedrijven investeren en kreeg hierdoor een belastingverlaging. Dat heeft er toe geleid dat onze Belgische bedrijven goed geboerd hebben (en de aandeelhouders ook) in die tijd. De gewone burger kreeg interesse in onze eigen bedrijven. Nu zie ik onze Belgische bedrijven één voor één aftakelen, het laatste voorbeeld is Vanhool. Droevig vind ik dat terwijl er zoveel geld op de spaarboekjes staat. Als er opnieuw zo een gelijkaardige wet zou geweest zijn dan was waarschijnlijk Vanhool misschien gered of nog beter nooit in problemen gekomen. Ik begrijp het nog altijd niet dat onze politici niet eens naar het verleden kijken. Er zouden een heel aantal nuttige lessen uit getrokken kunnen worden. Komt er niemand uit onze stal die in de regering zou kunnen zitten en de politici wat kan leren over beleggen? Heel droevig dit allemaal.

  2. Ik denk niet ik mijn beleggingskeuzes zou veranderen omwille van fiscaliteit. Als grote aandeelhouder van BNP Paribas zou de overheid bij die bank wel kunnen ijveren voor de lancering van een Belgium Growth én een Belgium Value ETF, liefst accumulerend. Ik koop hem in ieder geval.

  3. Als ze de dividendbelasting nog gaan verhogen zoals Vooruit en de PS voorstellen dan hoef ik geen dividendaandelen meer zoals Ageas, KBC Ancora, TINC, enz… In dat soort aandelen zit geen duurzame koersgroei….

    1. @petermaes
      Ik volg je redenering, behalve voor TINC. Dit jaar zal TINC per aandeel 0,84 euro uitkeren, 0,61 euro daarvan komt echter in de vorm van een kapitaalvermindering en is bijgevolg onbelast. Als aandeelhouder betaal je dus enkel RV op 0,23 euro of pakweg 1/4 van de uitgekeerde som. Als een een verhoogde RV al een invloed heeft op de koers van TINC dan zal deze eerder positief zijn aangezien dividendbeleggers via TINC de RV grotendeels kunnen mijden.

    2. Niet vergeten dat je een deel van de RV kan recupereren via je belastingen. Voor deze brief nog 240 euro, voor de dividenden die je dit jaar ontvangt is het 249.9 euro.

    3. Dividendbelasting nog verhogen??? Straks schiet er al helemaal niks meer van over! Toch zeker niet als je dan ook nog ‘s buitenlandse dividendaandelen bezit. Wij nemen de risico’s, de winsten gaan naar de failliete regeringen en de verliezen zijn voor ons. Geen wonder dat er in ons landje nog maar amper iets gebeurt. Als je de zuurstof wegneemt, dooft het vuur uit…

      Er zou een “vakbond voor beleggers” moeten worden opgericht. Eentje die beschikt over drukkingsmiddelen en onze belangen verdedigt. Een bond die onze noden onder de brede aandacht brengt, zodat de algemene perceptie het belang van een steeds groter wordende groep investeringsgerichte burgers voor een gezonde economie begint te beseffen en ook erkennen. Op die manier verliest het populisme langzaam maar zeker. Een utopie misschien, maar toch…