Is obligatie UCB interessant?

UCB

De Belgische farmagigant UCB maakte vandaag bekend dat het een nieuwe obligatie zal uitgeven in de komende paar dagen. Een forse coupon van 5,20% moet beleggers en investeerders overtuigen om UCB een kleine 100 tot 300 miljoen euro uit te lenen. Maar is de obligatie wel interessant? Spaarvarkens.be bekeek het voor u.

Hoge kosten beperken het potentieel

Het nadeel aan obligatie-uitgiftes in België is vooral dat je als belegger altijd met hoge kosten zit. Is de meerwaarde op aandelen vrijgesteld van belastingen, dan zit je bij rente-uitkeringen altijd met een forse roerende voorheffing van 30%. Van je 5,20% rente, blijft daardoor netto nog maar 3,64% over. Al is ook dat te optimistisch gerekend. Zo kan je de obligatie kopen via de Belgische grootbanken KBC, BNP Paribas Fortis, ING en Belfius, maar die willen ook een vergoeding voor hun diensten. Zo betalen beleggers voor iedere 100 euro aan schuldpapier dat ze kopen, een commissie van 1,875 euro. Dit als een soort van instapkost. Deze verdoken kost maakt dat de banken beleggers makkelijker kunnen laten vallen voor de illusie van een hoger rendement. Door een commissie van 1,875% aan te rekenen bovenop de prijs van de obligatie, hoeft men deze commissie immers niet te verrekenen in de rente die men zal betalen. Verreken je de commissie echter wel, dan is het echte rendement in principe geen 3,64%, maar ongeveer 3,29% netto.

Zijn er betere alternatieven beschikbaar?

De vraag is daarmee of er niet betere alternatieven op de markt beschikbaar zijn. De uitgifte van UCB heeft als voordeel dat je als belegger een brutorente van 5,2% kunt vastleggen voor de komende 6 jaar, maar anderzijds blijft na de kosten en belastinen maar ongeveer 63% van de originele coupon over. Dat wringt ergens wel. Zeker omdat er vandaag ook zerocoupon obligaties te koop zijn onder pari. Oftewel, je kan obligaties kopen die later 100 euro zullen uitkeren, maar vandaag bijvoorbeeld op de markt te koop zijn aan 80 euro en geen rente uitkeren.

Een voorbeeld hiervan is de Belgische staatsobligatie die afloopt in oktober 2031 (ISIN: BE0000352618) en te koop is voor 77,62% van zijn waarde. Deze obligatie geeft een nettorendement van 3,24% wat dicht in de buurt komt van het rendement van UCB, terwijl deze obligatie makkelijker te verhandelen is en een lager risicoprofiel heeft. Al is de looptijd wel iets langer dan bij UCB. Wil je toch een gelijkaardige looptijd hebben, dan zijn er misschien andere alternatieven. De obligaties van UCB hebben geen rating, maar wie wel een rating heeft, is Fresenius Medical Care. De groep is beursgenoteerd en is met een beurskapitalisatie van 9,2 miljard euro iets kleiner dan UCB (13,3 miljard euro), maar heeft wel een BBB- rating wat een laag risico geeft op een faillissement. Je kan op de secundaire markt een obligatie van hun kopen (ISIN code XS2084488209) tegen 80,12% van de waarde waarbij je in iets meer dan 6 jaar je geld terug krijgt. En ook hier kan je kopen in coupures van 1000 euro. Daarbovenop krijg je een beperkte coupon van 1,25%. Tel je deze coupon en de waardestijging van de obligatie mee (uiteindelijk krijg je voor iedere 80,12 euro normaal 100 euro terug), dan kom je al op een veel interessanter nettorendement van 4,72% uit exclusief transactiekosten. Dit omdat de roerende voorheffing enkel op de coupon van 1,25% betaald moet worden en je ook de commissie van 1,875% ontwijkt. Zolang de fiscaliteit in België hetzelfde blijft, kan dit een interessant alternatief zijn.

Conclusie

Zelf staan we dan ook niet echt te springen om in te tekenen op de obligatie van UCB, al volgen we het aandeel wel op binnen Spaarvarkens. Wil je meer weten over obligaties en gratis onze obligatiecursus (42 lessen) volgen samen met onze portefeuilles en onze mening weten over UCB? Dan kan je je hier inschrijven op onze beleggingsclub.

Reacties

    1. Ann, of je dit later kan oppikken secundair is niet zeker maar er is sowieso keuze genoeg op de secundaire markt., zie bv. lijst Bolero.
      Deze emissie : minder dan 3,3 % netto op 6 jaar vind ik veel te laag, veel betere keuzes op de secundaire markt mét rating en zelfs heel hoge rating.
      De retail primaire obligatiemarkt is doorgaans veel te duur omwille van de hoge plaatsingscommissie verwerkt in de uitgifteprijs boven pari.

  1. Bedankt voor dit artikel, net vandaag ben ik bij Belfius bank langs geweest voor de verlenging van een afgelopen korte termijnrekening (6 maand) en mijn contactpersoon gaf deze obligatie aan als alternatief. Ik heb hem gezegd dat ik er eerst over ging nadenken. Met jouw artikel is dit nu gebeurd en ga ik niet in op dit voorstel.

    1. Een termijnrekening 6 maand vergelijken met een UCB obligatie van 6 jaar gaat ook niet echt op. Op termijn van 6 maand krijg je misschien bruto 3,4% (2,38% netto) maar moet je binnen 6 maand wel terug je geld gaan ‘vastzetten’ (tenzij je het niet lang kan missen).
      Bij de UCB obligaties klik je je rente (+-3,2% netto) vast voor 6 jaar.

      Alles hangt af van je persoonlijke situatie en risicoprofiel.

      @stefan-willems ter info: de obligatie van Fresenius Medical Care (XS2084488209) is niet te koop bij Saxo.

  2. UCB haalt vlot 300 miljoen op met obligaties (bron De Tijd)
    UCB laat weten dat het met succes 300 miljoen euro heeft opgehaald met obligaties na amper één dag. De farmagroep kondigde dinsdag aan dat het maximaal 300 miljoen euro wilde ophalen met obligatie tegen een vaste rente van 5,2 procent en een looptijd van 6 jaar. De daadwerkelijke uitgifte van de obligaties vindt plaats op 21 november.