Informeer je over je bank. Altijd.

Love to learn

Mag je van iemand verwachten dat hij weet hoe een bank werkt of – zoals de laatste week is gebleken – niet werkt? Neen. Je mag er niet van uitgaan dat iedereen perfect op de hoogte is van de werking van zijn bank. Ik weet bijvoorbeeld ook niet wat er allemaal onder de motorkap zit van mijn auto en ik begin ook maar beter niet te experimenteren in een elektriciteitskast. Daar heb je specialisten voor, toch? Jawel. Ieder zijn vak. Daar is niks mis mee.


Een Chief Financial Officer, bijvoorbeeld, dient dan weer wel op de hoogte te zijn van de financiële gezondheid van de financiële instelling waar zijn bedrijf centen parkeert. Zeker als het gaat om miljoenen euro’s of dollars. Dat is het minste wat je van iemand in zo’n functie kan verwachten. In de meeste gevallen runt zo’n CFO de financiële afdeling van een bedrijf ook niet in zijn eentje. Hij kan vaak een beroep doen op iemand die de thesaurie voor zijn rekening neemt. En dan is er nog de raad van bestuur die ook een oogje in het zeil houdt. Dat alles is nog geen garantie dat er nooit iets zal mislopen. Niemand is onfeilbaar en niemand weet alles. Maar die wisdom van een geselecteerde crowd moet toch al het ergste verkomen.


Ik schrok dan ook toen ik vorig weekend negatieve reacties kreeg van managers van Belgische technologiebedrijven die het onkies vonden dat ik nogal kritisch was over een brief die 250 CEO’s van Britse technologiebedrijven zaterdag 11 maart ondertekenden. Het was een brief voor de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt. De CEO’s riepen hem en de Britse overheid op om in te grijpen naar aanleiding van het bankroet van de Amerikaanse Silicon Valley Bank. Door dat bankroet dreigden heel wat Britse bedrijven blijkbaar niet meer aan hun centen te kunnen.

Dat noem ik een ‘school boy error’, een fout die je als leerling nog kan maken, maar zeker niet als je in een verantwoordelijke functie zit en het net je job is om er wat van af te weten. “Welke fout hebben die CEO’s gemaakt?”, vroeg een zich af. Dat je al je geld parkeert bij een bank die dat niet verdient. Streamingdienst Roku, bijvoorbeeld, zou maar liefst 480 miljoen dollar hebben geparkeerd op zijn rekening bij Silicon Valley Bank. Pardon? Dat is schuldig verzuim. Ik leg al mijn studenten uit dat zoiets niet kan. Dat doe ik als docent al 11 academiejaren lang. En dan merk je dus dat er toplui zijn bij bedrijven met nogal wat cash die er zo’n boeltje van maken? Waar zijn we dan mee bezig?


Niets is risicoloos. Niets. Geen bank en ook niets anders. Altijd oppassen, dus. Altijd nadenken. En veel lezen. Zo hoor je nog eens wat. Dat een Credit Suisse niet te vertrouwen is, bijvoorbeeld. Dat is niets nieuws. Daar waarschuwen we al jaren voor. Begin dit jaar was Spaarvarkens.be bijvoorbeeld nog te gast op het jaarlijkse beleggersdebat van Lynx. Daar gaven we deze mening over de Zwitserse bank. Dat die nu op omvallen staat, mag dan ook geen verrassing zijn. CEO’s, beleggers en spaarders, waar ook ter wereld: informeer je.

Risico zit overal. Met een beetje kennis kan je je veel beter wapenen tegen al het financieel geweld. Wij zien het bij Spaarvarkens.be als onze opdracht om iedereen te informeren over belangrijke financiële zaken. En vandaag doen we dat weer. Naar wekelijkse traditie informeren we onze leden vanavond weer met een webinar over de actualiteit. Het zal weer de moeite zijn. Een paar honderd leden geven present. En wie vanavond niet kan, luistert en kijkt morgen naar de opname. Blij dat we een klein verschil kunnen maken. Samen zetten we zo een stap richting ideale wereld.

A propos. Twee jaar geleden waarschuwden we ook al voor het gevaar bij Credit Suisse. Dat artikel kan je hier lezen.


ps: in het boek ‘Bang voor de bank, het survivalboek voor de financiële jungle’ beschrijven professoren Alain Praet en Pascal Paepen hoe een bank werkt. Je kan het boek hier bestellen: Borgerhoff & Lamberigts | Bang voor de Bank (borgerhoff-lamberigts.be) Ben je lid van de Spaarvarkens Beleggingsclub? Dan krijg je korting bij aankoop van het boek.

Reacties