Inflatiegelinkte obligaties: nog de moeite waard?

Inflatiegelinkte obligaties: nog de moeite waard?

Sinds de marktrente in een stijgende trend zit, is beleggen in obligaties weer hip geworden. De boosdoener blijft echter de hoge inflatie die aan het rendement vreet. Daar kan wel een mouw aan gepast worden met behulp van inflatiegelinkte obligaties. Maar vormen die nu nog een verstandige belegging?

Back to the basics

Een obligatiebelegger moet naast de huidige inflatie ook rekening houden met de verwachte inflatie. Inflatie, of een stijging van de prijzen, heeft immers een impact op de waarde van obligaties. Een obligatie kan je namelijk zien als een lening die je verschaft en die je na een bepaalde periode, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar, terugbetaald krijgt. Je ‘geeft’ een bedrijf bijvoorbeeld 1.000 euro voor de financiering van hun activiteiten bij de uitgifte van een obligatie. Op het einde van de looptijd van de obligatie geeft het bedrijf de geleende 1.000 euro dan terug. Ieder jaar ontvang je bovendien een coupon ten belope van, bijvoorbeeld, 3% of bruto 30 euro.

Die 1.000 euro zal bij terugbetaling niet meer dezelfde waarde hebben als bij het aangaan van de obligatielening. Wie vandaag 2,5 euro neertelt voor een brood, zal over tien jaar wellicht 3,3 euro of 3,5 euro of meer betalen. Je kan door de inflatie dus steeds minder kopen met diezelfde 1.000 euro. Wie net zo’n nerd is als ik, kan zelf de geldontwaarding van zijn kapitaal berekenen via deze calculator van Wikifin.

Een belegger die in obligaties wil beleggen zal dus een inschatting moeten maken van wat de gecumuleerde inflatie is gedurende de looptijd van de obligatie. Wanneer beleggers verwachten dat die toekomstige inflatie hoog is, zullen ze hogere rentes eisen op obligatiepapier om het waardeverlies van hun geld te compenseren. Bij een hoge verwachte inflatie zal de prijs van obligaties dan ook dalen. Bedrijven die zich willen financieren zullen in dat geval hogere rentes moeten bieden om beleggers te overtuigen. Terwijl jij nog een ‘deal’ had met een bedrijf voor 3%, is het gangbare tarief vandaag bijvoorbeeld 4%. Dat maakt de obligaties in jouw bezit minder sexy. Minder beleggers zullen geïnteresseerd zijn in jouw obligatie, wat de waarde ervan doet dalen.

Kom bij onze club!

Vijanden

Als je obligaties en inflatie als twee personen zou voorstellen, dan mag je ervan uitgaan dat je ze niet aan dezelfde tafel kan zetten. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze elkaars vijand zijn. Toch kunnen ze in beperkte mate wat beter overeenkomen. Het gaat hier om inflatiegelinkte obligaties waarin er grofweg twee types te onderscheiden zijn. Ten eerste zijn er inflatiegelinkte obligaties waarbij de inflatie gekoppeld wordt aan de coupon (lees: de vergoeding die je ieder jaar krijgt van 30 euro uit het voorbeeld). Bij het tweede type zijn zowel de coupon als het nominaal bedrag dat je terugkrijgt op het einde van de looptijd gekoppeld aan de inflatie. Wie 1.000 euro uitleent, zal bij een inflatie van 21% over de looptijd dan 1.210 euro terugkrijgen en tussentijds ook hogere couponbetalingen ontvangen. Beide soorten inflatiegelinkte obligaties zijn vooral terug te vinden in de Verenigde Staten. Zo geeft de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld TIPS uit: Treasury Inflation Protected Securities. “Kleine beleggers hebben het makkelijkste toegang tot inflatiegelinkte obligaties via de aankoop van een gespecialiseerd fonds of een gespecialiseerde tracker”, zegt Pascal Paepen in de obligatiecursus van Spaarvarkens.be.

Het ideale aankoopmoment is helaas wel al voorbij. Het is vooral de kunst om dergelijke obligaties te kopen als niemand verwacht dat de inflatie opduikt en structureel hoger blijft in de toekomst. Bij Spaarvarkens.be waarschuwden we in april 2020 al dat de inflatie fors zou oplopen. Ondertussen is het omwille van de stijgende levenskosten wel duidelijk geworden dat de hoge inflatie nog even blijft voortduren. Wie nu inflatiegelinkte obligaties koopt, riskeert dus een dure aankoop te doen. De hoge inflatie van vandaag en in de nabije toekomst zit immers al in de prijs. Tenzij je denkt dat de inflatie nog veel hoger gaat dan de markt verwacht, stap je beter niet in.

Deze tekst is een neerslag van een obligatieles van Spaarvarkens.be uit de obligatiecursus, waarin Stefanie Huybrechts en Pascal Paepen een heel jaar lang in 52 wekelijkse afleveringen op zoek gaan naar interessante weetjes over obligaties. Volg de cursus ook en word op die manier een belegger die alles afweet van hoe je best in obligaties belegt!

Wie deze maand nog lid wordt van de Spaarvarkens Beleggingsclub krijgt de hele obligatiecursus zelfs gratis aangeboden, als welkomstgeschenk. Word dus lid en krijg nog tal van andere voordelen!

Reacties