Haircut

In de financiële wereld staat een haircut voor een verlies dat een belegger of een bank neemt als een schuldenaar uiteindelijk maar een deel van zijn schuld kan terugbetalen. Het begrip kan ook verwijzen naar het gebruik waarbij slechts een deel van de waarde van een waarborg meetelt als garantie. Wil je bijvoorbeeld voor een lening bij de bank aandelen van Tesla als waarborg geven, dan mag je je verwachten aan een stevige haircut. Als die bank de aandelen al als waarborg zal nemen, dan niet zonder er een stevige korting/haircut op toe te passen. Goed mogelijk dat een positie van 100.000 dollar in Tesla dan maar mag meetellen als waarborg van, bijvoorbeeld, 10.000 dollar.

Zo. Dat volstaat als les Kapitaalmarkten voor vandaag. Laten we het dan ook eens over een luchtiger onderwerp hebben. Die andere betekenis van haircut, bijvoorbeeld. De omschrijving waar u iets meer vertrouwd mee bent, al is het bij sommigen al lang geleden. Een haircut is namelijk ook een simpele kapbeurt.

Catfishing

Ik lachte er eigenlijk nog mee op Twitter. Maar tegelijkertijd wilde ik een antwoord op de vraag. Als ik vandaag zou afspreken met een date, zou ze mij dan aangeven bij de politie voor catfishing?

Catfishing is een fenomeen waarbij iemand zich voordoet als een ander. Er wordt een andere identiteit aangenomen, vaak met de bedoeling om een slachtoffer op te lichten of te misleiden. Dat zouden we bij Spaarvarkens uiteraard nooit doen. We willen u immers waarschuwen voor bedriegers zonder er zelf een te worden. Maar catfishing wordt vaak gebruikt voor datingfraude. En als ik dus gisteren zo’n afspraakje zou geregeld hebben op Tinder, dan was de kans inderdaad groot dat mijn date me zou aanklagen. En ja, de politie zou haar gelijk geven omdat mijn foto’s op Tinder niet meer leken op de man met het coronakapsel.

In april heb ik mijn hoofd nog laten kaalscheren. Sindsdien ben ik niet meer naar de kapper geweest. Net zoals de meerderheid van de Belgische bevolking, zat ik dus opgezadeld met een coronakapsel om u tegen te zeggen. En dan stuurt je beste vriend je een foto van zijn korte haar omdat hij zonet in Parijs naar de kapper is geweest. Jawel: in Frankrijk zijn de kappers gewoon open. Ik voelde een vorm van jaloezie opkomen waar zelfs een eskimo niet aan kan tippen.

Probleem? Dan ook een oplossing!

Dus wat doet dit Spaarvarken dan? Zichzelf op de sociale media wat uitlachen met zijn haar. Zelfrelativering is het beste medicijn. Tot een aantal volgers met de suggestie komen om zelf eens mijn eigen haar te knippen.

Dat is nieuw voor mij. Ik heb er namelijk nog nooit aan gedacht om dit zelf te doen. Maar toen ik van meer en meer volgers dezelfde suggestie kreeg, wou ik het toch eens testen. Waarom niet in het kader van financiële onafhankelijkheid? Want als ik mijn eigen haar kan knippen, heb ik meteen ook weer een besparingstip gevonden om mijn uitgaven iedere maand laag te houden. Dan kan ik kappen met de kapper.

De uitdaging? Erachter komen of een amateurkapper zoals ik – zonder hulp noch ervaring – zijn eigen haar kan doen.

Kies voor zekerheid, kies voor de Coup De Leus

Coup De Leus Spaarvarkens.be Koen De LeusAls man heb ik het geluk dat ik me kan beroepen op de zogenaamde “Coup De Leus”. Wil je er professioneel uitzien en weinig tijd in je haar steken? Dan kan je misschien kiezen voor de haarstijl van Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. Geen idee wie het haar doet van de econoom. Ik zal het hem bij het volgende interview eens vragen. Maar feit is dat hij er altijd fris uitziet en ongetwijfeld nooit een seconde tijd in zijn haar moet steken. Mijn idee was dat ik voor een iets langere versie zou gaan. De Coup De Leus is voor mij toch iets te strak. Maar indien het zou foutlopen, dan kon ik altijd nog als plan B overschakelen op de Coup De Leus.

Hoe knip je je eigen haar? Een stappenplan:

  • Ga voor je spiegel zitten in de badkamer en laat je haar volledig droog. Liefst heb je zowel voor als achter je een spiegel.
  • Pak je tondeuse en zet hem op de langstmogelijke stand. Zeker de eerste keer kan het knippen van je eigen haar beangstigend zijn. Je wil dan liever geen fouten maken. Persoonlijk heb ik mijn tondeuse op 16 millimeter gezet om eerst te beginnen met de lange stukken eraf te doen.
  • Zelf begon ik op aanraden van wat online tutorials vanachter aan het hoofd, waarbij ik de tondeuse tegen de groeirichting van het haar plaatste. Persoonlijke opmerking: wanneer je knipt, moet je niet schrikken als er plots grote slierten haar aan je tondeuse hangen. Maar je gaat dus gewoon door. Er is namelijk geen weg terug.
  • Eenmaal de achterkant gedaan, ga je verder aan de zijkant. Meestal adviseert men om deze korter te doen dan bovenaan, maar bij mezelf heb ik eerst op 16 mm geknipt, waarna ik bijgewerkt heb rond de oren. Later, wanneer je ook het haar bovenop de schedel hebt gedaan, kan je dan nog kijken om de zijkant nog korter te doen. Dan kan je al inschatten hoe het resultaat eruit zal zien.

En dan?

Wel, dat is het dan? Ik heb er ongeveer 20 minuten over gedaan en heb dezelfde bewegingen meermaals herhaald. Je moet immers deels blind varen en dan kan je beter dezelfde beweging teveel doen dan te weinig. Zeker achteraan durven er plekken te zijn die wel eens langer zijn dan de rest. Dat is geen ramp en makkelijk bij te werken, eens je deze ziet in de spiegel.

Vergeet alleen niet om je tondeuse op te laden! Mijn tondeuse, die ik vooral gebruik bij het scheren, gaf dichtbij het einde de geest. Dan maar snel een douche nemen om daarna verder af te werken. Mijn buurvrouw kreeg de primeur om de coup te beoordelen. Haar verdict? Well done! Ik tevreden.

Je haar zelf knippen? Ook dat is FIRE

En het leuke? Het geld dat ik met de knipbeurt heb uitgespaard, heb ik diezelfde avond nog uitgegeven aan Just Eat Take Away.

Een paar keer per jaar snel je eigen haar onderhouden leidt dus tot een besparing die je kan uitgeven aan andere dingen. Ik ben weliswaar een man. Al durf ik dat niet met zekerheid te zeggen, ik vermoed dat de situatie anders is voor dames.

Weer wat bijgeleerd. Het idee dat ik zelf mijn eigen haar kan doen, had ik nooit serieus genomen. Het is nu pas dat ik besef dat als je kort haar wil, dat je dit perfect zelf in orde kan maken. En de voldoening dat je dit zelf kan, die krijg je er gratis bij.

 

 

34 rating(s), gemiddelde: 3.5.